Hoe virtuele influencers de mode-industrie veranderen
Virtuele influencers en digitalisering komen steeds meer centraal te staan, en dat voelen we ook in de mode-industrie.
Digitalisering houdt heel wat bedrijven bezig, aangezien industrieën over de hele linie hun activiteiten hebben moeten aanpassen om gelijke trend te houden met de virtuele overname. Deze blijkt niet slechts een trend in de branche te zijn, maar is een essentieel onderdeel van de toekomst van merkactiviteiten. Hoewel digitalisering uiteindelijk een grotere impact zal gaan hebben op alle merkactiviteiten, worden digitale tools en strategieën momenteel vooral gebruikt door het marketingsegment. Een van de meest populaire marketingstrategieën van tegenwoordig is influencer marketing. Hierdoor kunnen merken hun krachten bundelen met influencers op sociale media, om hun invloed en massale aanhang te benutten en producten te promoten en te adverteren bij een specifiek online publiek. Deze aanpak is zeer succesvol gebleken in de mode-industrie. In een branche waar de omzet constant is en trendsetters centraal staan, is er echter altijd ruimte voor innovatie en is niets echt blijvend, zelfs niet de meest succesvolle marketingstrategieën. Daarom zijn modemerken nu begonnen hun aandacht te verleggen van traditionele influencers naar karaktergedreven virtuele influencers.
Virtuele influencers zijn digitale personages die volledig op een digitaal platform bestaan, en daarom zijn ze een veel betere keuze dan traditionele influencers voor merken die rechtstreeks het digitale landschap willen aanboren. Voor virtuele influencers is social media immers geen hobby; het is hun oorspronkelijke omgeving. Virtuele influencers hebben snel aantrekkingskracht gekregen van online gebruikers, en volgens Hyperauditor krijgen virtuele influencers 3x meer betrokkenheid dan menselijke.
Deze betrokkenheid versterkt de vraag die er is naar virtuele influencers. De modewereld heeft hier nota van genomen en talloze merken grijpen nu hun kans om met virtuele influencers te werken, om hun publiek beter te bereiken in het steeds veranderende sociale medialandschap. Een Koreaans modetijdschrift, 'Nylon Korea', deed dit eerder in februari toen ze samenwerkten met een Zuid-Koreaanse influencer, Rina, voor een 'Cheer Up K-Fashion'-campagne. Het doel van de campagne was om K-fashion over de hele wereld net zo populair te maken als K-pop en K-drama. Nylon Korea zag de mogelijkheid om een breder internationaal publiek te bereiken door samen te werken met een virtuele influencer. Het tijdschrift maakte op meesterlijke wijze gebruik van deze samenwerking om K-fashion het nodige duwtje in de rug te geven.
Een andere reden waarom er steeds meer vraag is naar virtuele influencers, is de geleidelijke immigratie van de mode-industrie naar het digitale platform, oftewel de Metaverse. De afgelopen jaren hebben modemerken zich ingespannen om dieper te integreren in de digitale roaming met NFT's, virtuele showrooms en VR-technologie. Virtuele influencers dienen als tussenpersoon tussen het merk en de nieuwe virtuele omgeving. Door samen te werken met een virtuele influencer, kunnen merken zich geloofwaardiger maken. Een recent voorbeeld hiervan is de New York Fashion Week-show van Tommy Hilfiger afgelopen herfst, die live werd gestreamd op Roblox. Terwijl de fysieke catwalkshow plaatsvond in Brooklyn, liepen avatars rond in het virtuele New York City terwijl ze de collectie droegen. Om het project te promoten, werkte Tommy Hilfiger samen met influencer Guggimon, die maar liefst 1,5 miljoen volgers op Instagram heeft. Deze samenwerking creëerde een buzz rond de show en droeg bij aan het succes, zowel online als offline.
Zoals we hierboven hebben gezien, is de manier waarop modemerken virtuele influencers kunnen gebruiken praktisch eindeloos. Met de voortdurende ontwikkeling van deze influencers kunnen we verdere kansen in de toekomst voorspellen.