Food

Deze 7 voedingsmiddelen maken je sneller ouder

We leggen de relatie tussen de voedingsmiddelen en het proces uit. Take note.
person human female clothing apparel woman

Er zijn twee belangrijke boosdoeners voor het versnellen van het verouderingsproces van de huid: blootstelling aan de zon en geavanceerde glycatieproducten (AGE's). Volgens Dr. Beatriz Lassance worden AGE's gevormd wanneer het glucose (suiker) molecuul reageert met de eiwitten van het lichaam. Dit genereert glycatie die toegevoegd worden aan vrije radicalen die worden geproduceerd door slechte voeding, roken en slaaptekort. Het lichaam leidt dan tot oxidatieve stress, die het DNA van cellen beschadigt.

Dit zorgt voor minder celactiviteit, minder aanmaak van collageen en elastische vezels, minder activiteit van afweercellen en minder genezend vermogen. Dit leidt tot rimpels, vlekken en verzakking.

AGE's worden voornamelijk gevormd door een slecht dieet, waaronder taart, snoep, pasta en gefrituurd voedsel. Het probleem wordt uiteindelijk veroorzaakt door een teveel: het is het overtollige suiker dat slecht voor je is. Wat we wel zouden moeten doen? Vrije antiradicaliën in onze voeding opnemen en gaan sporten, wat ons endogene antioxidantensysteem stimuleert om vrije radicalen te bestrijden.

Hieronder heeft een arts de belangrijkste voedingsmiddelen opgesomd die verantwoordelijk zijn voor huidveroudering:

 

Suiker

 

 

Overtollige suiker in snoep en gebak draagt bij aan de vorming van AGE's die schadelijk zijn voor collageen, en het is ook betrokken bij ontstekingsprocessen, zoals acne. Toch is het in veel recepten mogelijk om dit ingrediënt te vervangen door zoetere vruchten en honing, die bronnen van vitamines zijn, of meer 'magere' versies, zoals demerara-suiker of de xylitol-zoetstof.

 

French fries

 

 

Voedingsmiddelen gemaakt bij hoge temperatuur en lage luchtvochtigheid veroorzaken de Glycation-reactie, met de vorming van AGE's, naast het verhogen van de productie van vrije radicalen die cellulaire schade aan de huid kunnen veroorzaken. “Blootstelling aan vrije radicalen versnelt het verouderingsproces. De onderlinge verbinding tast de DNA-moleculen aan en kan de elasticiteit van de huid verzwakken”, zegt de arts.

Overtollige vetten in olie veroorzaken ook schade aan het lichaam. Bovendien worden ze, in het geval van frieten, met veel zout geserveerd en het overtollige natrium kan water uit het huidweefsel trekken en uitdroging veroorzaken, waardoor je huid nog vatbaarder wordt voor rimpels. Een goede optie is om de friet te vervangen door gebakken zoete babatachips.

 

Brood

 

 

Stokbrood, brood en croissants zijn voorbeelden van voedingsmiddelen met witte bloem, een koolhydraat met een hoge glycemische index. Naast het feit dat het betrokken is bij het glycatieproces, kan het ontstekingen in het lichaam veroorzaken door de productie van vrije radicalen sterk te verhogen. Een alternatief is om te kiezen voor hele en korrelige versies, die uitstekende bronnen van vezels zijn en langzamer de bloedbaan bereiken.

 

Margarine

 

 

Als je afscheid van brood hebt genomen, maar wel nog margarine eet, weet dan dat het rijk is aan gehydrogeneerd vet en veel chemische toevoegingen die onze huid kwetsbaarder maken voor ultraviolette straling, die collageen en elastine, de ondersteunende eiwitten van de huid, kan beschadigen .

In recepten kunnen olijfolie en zelfs avocado's goede uitwisselingen zijn. Zet in op sesamroom (tahini), een goede bron van eiwitten en vezels.

 

Bewerkt vlees

 

 

Worst, pepperoni en spek zijn voorbeelden van vleeswaren die schadelijk kunnen zijn voor de huid. "Dit vlees is rijk aan natrium en verzadigde vetten, die de huid kunnen uitdrogen en collageen kunnen verzwakken, waardoor ontstekingen ontstaan", aldus de arts.

Dit type eiwit kan worden vervangen door eieren, kip of plantaardige eiwitten zoals bonen, kikkererwten en erwten.

 

Geïndustrialiseerde sappen

Sappen bevatten over het algemeen overtollige suiker en natrium, een gevaarlijke combinatie om de schade van uitdroging van de huid en verzwakking van collageen te bevorderen. Probeer in plaats van het drinken van sappen om simpelweg het fruit te eten. Dat levert ook nog eens koolhydraten en vezels op.

Alcohol

 

 

Hoewel het niet per se een voedingsmiddel is, kan alcohol voor een aantal problemen zorgen als het om de huid gaat, waaronder roodheid, zwelling, verlies van collageen en rimpels. “Alcohol put zijn voedingsstoffen, hydratatie en vitamine A-niveaus uit, die een directe invloed hebben op rimpels."

"Vitamine A is vooral belangrijk bij de groei van nieuwe cellen en de aanmaak van collageen, waardoor de huid elastisch en rimpelsvrij wordt”, aldus de arts. Een goede tip is om gehydrateerd te blijven en goede keuzes te maken. Op het gebied van alcohol kies je het best rode wijn, het resveratrolmolecuul daarin is een krachtig antiverouderingsmiddel. “Dit molecuul heeft verschillende voordelen voor de gezondheid dankzij de antioxiderende werking, die veroudering tegengaat. Bovendien kan het resveratrol sirtuin-1 activeren, een eiwit dat de levensduur van de cellen verlengt”, legt hij uit.

Wel willen we duidelijk maken dat alcohol met mate en in kleine hoeveelheden gedronken moet worden. En het voordeel van rode wijn is daarbij niet voor iedereen. Volgens de arts is het vermijden van een teveel aan deze voedingsmiddelen een gewoonte die zo snel mogelijk moet worden geleerd om te voorkomen dat huidproblemen vroegtijdig optreden. "Raadpleeg altijd je arts of voedingsdeskundige om je dieet aan te passen", besluit de arts.

 

Recommended posts for you