In de Maybourne Riviera verblijf je op een rots tegenover de zee
Recht tegenover de Big Blue heeft de nieuwe telg van de Maybourne-groep zijn deuren geopend. De plek combineert alle superlatieven en zal ongetwijfeld voor opschudding zorgen binnen het luxehotelaanbod aan de Côte d' Azur.
Dit onlangs geopende hangende paleis - het werk van verzamelaar Paddy McKillen - doet denken aan een hedendaagse sculptuur die de zee tussen Roquebrune en Monte Carlo echoot. Als eerbetoon aan Le Corbusier, wiens cabane eronder te zien is, worden de pure vormen van het gebouw onderbroken door geselecteerde kunstwerken die de codes van een vaak té geformatteerde hotelindustrie doorbreken.
Geboren in Belfast staat eigenaar McKillen bekend om zijn drie iconische vestigingen in Londen: Connaught, Claridge's en Berkeley. Aan de Côte d'Azur heeft hij gekozen voor een adembenemend uitzicht. De architectuur, die zowel majestueus als licht is, doorbreekt de barrières met de zee en brengt natuurlijke elementen terug in elke verdieping. De erkers, die allemaal modulair zijn, kunnen verschijnen en verdwijnen naar believen en nodigen zee, zon en wind onbeperkt uit.
Als opvolger van het Vista Palace uit 1970 kijkt de Maybourne Riviera uit over de baai, met respect voor de oude stenen terrassen van weleer. Sommige kamers zijn uitgehouwen in de heuvel en tonen de omvang van het project - dat na slechts 14 maanden werk op magische wijze is ontstaan. De Franse architect Jean-Michel Wilmotte werkte samen met uitvoerend architect Franck Demaria om een plek te creëren die naadloos opgaat in het omringende landschap, maar toch radicaal nieuw is.
McKillen selecteerde werken die perfect in de ruimte passen, zoals sculpturen van Louise Bourgeois, een groot schuifraam dat een ontwerp is van Le Corbusier, en architecturale weergaven van de tekeningen van Eileen Gray. Er werd tevens een beroep gedaan op verschillende interieurarchitecten. De 45 kamers en 24 suites met uitzicht op zee zijn ontworpen door Pierre Yovanovitch, Michelle Wu, Bryan O'Sullivan, André Fu en Rigby & Rigby.
Wat het culinaire aspect betreft: aan de top van het hotel vinden bezoekers Ceto, een visrestaurant dat onder leiding staat van multi-sterrenchef Mauro Colagreco en zijn getalenteerde pupil Andrea Moscardino. Gerijpte lokale vis, tijgerkalfsvlees uit Corsica of uitzonderlijke chocoladedesserts (Duplanteur) staan op het menu. Ook de door keramiste Agnès Sandahl vervaardigde tafelkunst verrijkt de gerechten. Colagreco overziet ook het wat toegankelijkere restaurant Riviera Playa, dat als het ware boven het panorama zweeft en ligbedden biedt. Restaurantmanager Jonathan Fournier is een toonbeeld van professionaliteit, en ook Jean-George Vongerichten stelt er een nieuw culinair aanbod voor. Het hotel zal voor het einde van dit jaar de deuren openen.