Food trip naar Menorca: 6 adressen voor veeleisende levensgenieters
Menorca is samen met Formentera het meest 'natuurlijke' eiland van de Balearen, ver weg van de bling-bling en het feestelijke gezicht van de buren. Sinds 1993 is het zelfs erkend als Wereldbiosfeerreservaat door UNESCO. Met zijn smetteloze stranden, adembenemende landschappen en rijke culturele erfgoed zit dit (nog) onbedorven paradijs boordevol eet- en drinkgelegenheden.
In 2022 werd Menorca nog uitgeroepen tot de "Europese regio van de gastronomie". Laten we eens bekijken welke mogelijkheden het eiland Menorca aan de Middellandse Zee biedt voor een food trip, van west naar oost.
Faustino Gran: de chicste
Hotel Faustino Gran, lid van Relais & Châteaux, ligt in het oude centrum van Ciutadella en is een oase van luxe en rust die vier weelderige paleizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw samenbrengt. Het restaurant van het hotel, gelegen in het hoofdgebouw 'Can Faustino', is opmerkelijk vanwege de verfijnde setting, gelegen in een bloemrijke patio, en vanwege de eigentijdse mediterrane keuken met uitzonderlijke lokale producten. Schitterende Jamon Iberico de Bellota of verse Cantabrische ansjovis om te delen. Chef Matias Salvia werkt nauw samen met Binibo, een kleine boerderij van 10 hectare in het zuiden van Ciutadella die wordt gerund door de Fransman Antoine Philipon. Alle producten zijn sinds 2018 biologisch gecertificeerd. Op het menu ligt echt de nadruk op planten. Vergeet niet de Vermella Menorquina te proberen (rood kalfsvlees, vermella, van het Menorcaanse ras dat wordt beschermd door het certificeringslabel “Vermella Menorquina”) of de “Riz Meloso” met inktvis en rode garnalen die in de buurt zijn gevangen, een eerbetoon aan de rijke mariene rijkdommen van Menorca. En vergeet niet de heerlijk romige Mahón-kaas te proeven.
Ulisses Restaurant Tapas: de meest typische
Voor een meer informele maar smakelijke ervaring ga je naar Ulisses, een traditioneel tapasrestaurant naast de Ciutadella markt. Dit charmante etablissement biedt een verscheidenheid aan creatieve gerechten om te delen met vrienden of familie. De “Pulpo a la Gallega” en de “Pan con Tomate” zijn echte aanraders. Een bijzonderheid is het heerlijke lokale bier met het logo van het huis. De wijnwinkel, naast het restaurant, ligt vol met klompjes (in het rood, de flessen: Valbuena, 2018; Ausas Interpretacion, 2019...). Ideaal om een fles te kopen om aan je wijnkelder toe te voegen of als cadeau.
Nonna Bazaar: de groenste
Dit feestelijke “van vork tot tafel” restaurant, net buiten Ciutadella, serveert creatieve gerechten in een eeuwenoude landelijke finca. De chef combineert de beste recepten uit het Middellandse Zeegebied in een sfeer die wordt opgeluisterd door livemuziek, dj's en bands. Een uitstekende Negroni gemaakt met Menorcan Xoriguer gin. Veel van de ingrediënten op het mediterrane menu worden verbouwd in de omliggende tuinen. Zo vind je hier tabbouleh met kruiden en houtovenpizza's, maar ook vlees en vis van de barbecue. Nonna Bazaar is alleen 's avonds geopend, van donderdag tot en met zondag. Dit is de nieuwste vestiging van de beroemde hotelier Arnaud Zannier en was de lieveling van het jaar 2022.
Pinzell Restaurant: het meest gastronomische
Het Pinzell Restaurant is een ware tempel van gastronomie tegen een redelijke prijs voor de kwaliteit van de tafel. Chef Joan Salord Roca drukt in elk gerecht zijn culinaire en esthetische kunst uit. In dit elegante, overzichtelijke etablissement biedt hij een keuken die gebaseerd is op de gastronomie en de producten van het eiland. Altijd met een toewijding aan duurzaamheid, dierbaar aan eigenaars Victor Torrent en zijn vrouw Noemie Mesquida. Gekonfijt speenvarken zonder been met knapperige huid en tarbot demi-glace met carpaccio van rode garnalen zijn twee van de signatuurgerechten. De lokale en Spaanse wijnkaart is bijzonder uitgebreid. Van bijzonder belang: de prachtige witte Rioja Lias Finas of Binifadet de Menorca, zorgvuldig geselecteerd door de eigenaren om elk gerecht te versterken.
Experimental hotel: de meest trendy
Het Experimental hotel is een must voor liefhebbers van design en de mediterrane keuken. Het restaurant 'bij het zwembad' biedt een eigentijdse keuken met een Midden-Oosters tintje, waarbij de nadruk ligt op lokale producten met een vleugje originaliteit. Must-tries zijn onder andere presa iberica a la moruna (een gemarmerd deel van het Iberische varken met een subtiele hazelnootsmaak) met sumak, en gerijpte tonijn bonito geserveerd met groene gazpacho en gefermenteerde kersen. De witte sangria is een aanrader.
Cantina: de meest exotische
Neem een boot naar Illa Del Rei in de haven van Mahon en laat je verwennen in een restaurant omringd door olijfbomen, direct aan zee. Op dit eilandje wordt het restaurant gedeeld met de kunstgalerie Hauser & Wirth. Het restaurant was vroeger een niet meer gebruikt 18e-eeuws marinehospitaal en bevindt zich in de voormalige keukens van het ziekenhuis, terwijl alle restaurant- en bargedeeltes zich buiten bevinden. Een bijzonderheid: heerlijke koude meloen- en amandelsoep 'ajoblanco' en smeltende gele boerderijkip gegrild boven de kolen. Vergeet niet de ervaring af te ronden met een bezoek aan de tentoonstellingen in de aangrenzende galerieën.