De 8 signature looks van Cristóbal Balenciaga
Als het op visionaire modeontwerpers aankomt, hebben maar weinigen de spelregels zodanig veranderd als de Spaanse ontwerper Crisóbal Balenciaga. Van klanten als Grace Kelly, lofbetuigingen van Coco Chanel en leerlingen als Hubert de Givenchy, werd Balenciaga bekend als 'de meester van ons allemaal', een uitdrukking die werd bedacht door de beroemde ontwerper Christian Dior. Balenciaga was niet alleen een gerespecteerd lid van de modegemeenschap en een getalenteerde kleermaker die ontwerpen eerder zag als kunstwerken, maar ook een fundamentele figuur in de hervorming van het silhouet van dameskleding tot wat het nu is, dankzij een aantal invloedrijke sigature looks.
Al op jonge leeftijd verbeterde Balenciaga zijn vaardigheden om te naaien samen met zijn moeder, een naaister in een klein stadje in Spanje. Tijdens zijn tienerjaren kreeg hij de aandacht van Marquesa de Casa Torres , een prominente edelvrouw, die zijn mentor werd en hem naar Madrid stuurde om zich formeel te trainen als kleermaker. Door deze techniek werd Balenciaga een van de weinige leerlingen die zijn eigen ontwerpen kon tekenen, knippen en aanpassen.
Balenciaga kreeg snel bekendheid in Spanje, waar hij op meerdere locaties boetieks opende en een favoriet werd van aristocraten en zelfs royalty's. Toen de Spaanse burgeroorlog hem dwong zijn boetieks te sluiten, verhuisde Balenciaga naar de hoofdstad van de mode: Parijs. Het was daar dat hij zijn eigen modehuis begon en de aandacht trok van de meest prominente leden van de samenleving en de modewereld.
Het merk van Balenciaga blijft vandaag de dag een begrip, een eeuw nadat hij werd geboren, met ontwerpen die de Haute Couture-catwalks, muziekpodia en hedendaagse stijl blijven beheersen. Ter ere van zijn verjaardag blikt L'OFFICIEL terug op de kenmerkende looks van de ontwerper die een revolutie teweegbrachten in de modewereld.
De Infanta-jurk
Geïnspireerd door de 17e-eeuwse portretten van kunstenaar Diego Velazquez, waarvan talloze exemplaren de toenmalige mode van jonge Spaanse prinsessen, flamenco-jurken en matador-outfits uitbeeldden, waren de Infanta-jurken van Balenciaga uit de jaren dertig schering en inslag in de traditionele Spaanse stijl en cultuur. Ze maken nog steeds een groot deel uit van het erfgoed van Balenciaga.
The Sack Dress
Vóór Balenciaga zijn tijd was de new look van Christian Dior een ware rage. Het promootte een curvy zandlopersilhouet met ingesnoerde tailles en prominente heupen. In de jaren vijftig transformeerde Balenciaga de gevestigde look van Dior door de pasvorm te verbreden en de taille te laten zakken, waardoor het silhouet van dameskleding in de mode grondig veranderde. Een van zijn meest prominente ontwerpen met dit nieuwe silhouet was de sack dress, die zich radicaal afwendde van de zandloperlook die toen nog populair was.
De ballonjack
Balenciaga introduceerde zijn inmiddels iconische ballonjack in 1953, een stijl die een elegant wijde vorm met volle mouwen en body creëerde. De ballonvormige mouwen van Balenciaga werden een kenmerkende look en op een manier transformeerde hij het vrouwelijke silhouet in de mode en inspireerde hij generaties van ontwerpers.
Kant op kant
Kant werd een belangrijk element in veel van Balenciaga's ontwerpen, zoals hier afgebeeld in een Marescot kanten jas en cocktailjurk uit 1963, evenals zijn zwarte kanten jurk en jas uit 1951, gecombineerd met een roze riem.
Zoals hij met veel stoffen deed, experimenteerde en perfectioneerde Balenciaga het gebruik van kant op een inventieve manier, waarbij hij de delicate stof transformeerde in een elegant design-element.
De tulpenjurk
Met zijn structurele vorm, het ontbreken van zijnaden en de grote strik op de rug in kimono-stijl, was deze jurk een kenmerkende stijl voor Balenciaga. De ontwerper stond bekend om zijn inventieve gebruik van stof, waarbij hij gewaagde en zware materialen omarmde, evenals sierlijke versieringen. Zijn experimenten met stof brachten hem tot een samenwerking met een stoffenhuis in Zwitserland. Samen ontwikkelden ze de zijden gazar, die het kenmerkende architectonische silhouet van de tulpenjurk construeert en refereert naar de bloembladen van de bloem, waarnaar deze jurk is vernoemd.
De Baby Doll-jurk
In 1957 introduceerde Balenciaga de babydoll-jurk, een look die de tand des tijds heeft doorstaan - van een jaren 60 mouwloos niemendalletje gedragen door Twiggy tot de heruitvinding in de jaren 90 dankzij grunge-sterren als Courtney Love die het combineerde met slordig haar en stained lippenstift. In de afgelopen jaren heeft de huidige Creative Director van Balenciaga, Demna Gvasalia, de kenmerkende look op de catwalk opnieuw geïntroduceerd en zijn vrouwelijke stijl versterkt met een roze bloemenprint.
De pauwstaartjurk
Balenciaga, geïntroduceerd in 1958, leende inspiratie van de Spaanse flamencostijl voor zijn jurk met pauwenstaart, een design dat kort was aan de voorkant en lang aan de achterkant met een gebundelde ballonrok die golft bij het wandelen. Het werd een dramatische en tijdloze avondjurk met het klassieke ballonontwerp van Balenciaga.
De egg coat
Balenciaga's ei-jas (egg coat) is nog zo een signature look die een revolutie veroorzaakte in het silhouet voor vrouwen in de jaren 1960. Het eenvoudige silhouet deed beroep op de moderne smaak van het toenmalige decennium. Het is een stijl die nog steeds heerst in talloze modehuizen, waaronder het moderne Balenciaga.