Food

Het recept voor tajine met kefta, tomaat en eieren van Hakim Chatar

Om de donkerste maanden van het jaar wat zonniger te maken, sloeg boodschappen-app Crisp de handen in elkaar met creatieve alleskunner Hakim Chatar. Hij ontwikkelde een recept waar wij groot fan van zijn: een tajine vol Marokkaanse smaken, gemaakt van winterse oogsten. En dat recept delen zij nu met ons.

Hakim Chatar
Hakim Chatar

Hakim Chatar is een creatieve duizendpoot. Als dj en televisiemaker is hij ook medeoprichter van productiehuis Habibis en leidt hij een boekingskantoor voor jonge muzikanten. Hoewel hij in 2023 nét de titel "Celebrity MasterChef" miste, heeft hij die voor ons nog steeds ongetwijfeld verdiend toen we dit hartverwarmende Crisp-recept proefden. Hij vertelt: "Tajine kefta brengt de volle smaken van de Noord-Afrikaanse keuken samen. Met kruidige gehaktballetjes, wintergroenten en een verrukkelijke shakshukasaus creëer je een heerlijke combinatie van smaken en texturen." Nog leuker? Deze tajine heb je binnen 25 minuten actief en 25 minuten passief werk op tafel staan.

food food presentation meat meatball bread plate

Ingrediënten voor 2 personen:

- 250 g lamsgehakt
- 1 ajuin
- 75 g grof gesneden boerenkool
- 1 winterpeen (150 g)
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 eieren
- ½ bosje koriander
- ½ bosje peterselie
- ½ turks brood

Zelf toevoegen:
- Peper
- ½ tl zout
- Olijfolie
- 1 teentje knoflook
- ¼ tl kurkuma
- ¼ tl korianderpoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl paprikapoeder

Bereidingswijze (25 minuten actief, 25 minuten passief):

1. Zorg dat je het lamsgehakt hebt ontdooid en verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Hak het bosje koriander en  peterselie fijn. Houd een beetje apart voor de garnering.

3. Breng 250 g lamsgehakt op smaak met ¼ tl kurkuma, ¼ tl korianderpoeder, ½ tl komijnpoeder, ½ tl gemberpoeder, ¼ tl paprikapoeder en ½ tl zout en peper. Voeg ook de fijngehakte peterselie en koriander toe. Rol gehaktballetjes ter grootte van een pingpongbal.

4. Verhit een scheut olijfolie in een stoofpan of tajine en bak vervolgens de balletjes op middelhoog ongeveer 5 minuten rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en bewaar op een bord.

5. Snipper de ajuin en hak een teentje knoflook fijn. Schil de winterpeen (150 g) en snijd in plakjes van 0,5 cm.

6. Verhit weer eventueel een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui en knoflook op laag tot middelhoog vuur 2 minuten zacht en goudbruin. Voeg dan plakjes winterpeen toe en bak nog 4 minuten mee.

7. Voeg het blik gepelde tomaten en 75 g grof gesneden boerenkool toe aan de pan en roer alles goed door. Plet de tomaten met de achterkant van een pollepel en breng op smaak met zout en peper.

8. Leg de keftaballetjes terug in de pan en dek af. Laat het geheel 20 minuten op laag vuur sudderen tot de saus is ingedikt. Proef af op zout en peper. Voeg eventueel nog wat extra water toe om te voorkomen dat de saus te dik wordt.

9. Maak de laatste 5 minuten per persoon 2 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een eitje. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat nog enkele minuten sudderen tot het eiwit is gestold.

10. Bak ondertussen ½ Turks brood 3 minuten in de oven.

11. Garneer de kefta tajine met de resterende peterselie en koriander en serveer meteen. Voeg eventueel chilivlokken toe voor extra spice.

Recommended posts for you