Tlayudas: zo maak je het populaire street food uit Oaxaca in Mexico
Wij zijn verliefd op Mexicaanse tlayudas, een grote tortilla gevuld met gekoelde bonen, avocadeo en kaas. Het recept ging binnen no time viral door de Netflixhitserie Street Food: Latin America toen verschillende traditionele gerechten uit Oaxaca de hoofdrol hadden in de aflevering over Mexico.
Iedere aflevering duikt diep in het culturele erfgoed en de geschiedenis Argentinië, Brazilië, Mexico, Peru, Colombia en Bolivia. Daaruit bleken naast Mexicaanse tlayudas, ook Peruaanse ceviche en Argentijnse choripán echte smaakmakers te zijn. Genoeg reden voor de streamingdienst Netflix om de dishes onderhevig te maken aan een wedstrijdje op Twitter. Meer dan 800.000 mensen brachten hun stem uit op een poll, waarna de tlyauda won met 46,8%. Peruaanse ceviche eindigde op de tweede plek met 45,3% van de stemmen, choripan kreeg slechts 7,9% steun.
Enfin, je bent vast nieuwsgierig geworden, dus vamos a cocinar. Thuis wordt het lastig om de tlayudas op een comal bakken, te bestrooien met een dikke laag asiento (geroosterd, grof varkensvet) en af te toppen met queso fresco zoals ze die enkel in Mexico kennen, máár we vonden wel een recept dat je kunt maken met een oven en een blender en die precies smaakt zoals op de Mexicaanse food market.
Recept tlayudas
Dit heb je nodig voor 3 tortilla's:
- Mole saus (zie recept eronder)
- 1 theelepel olijfolie
- 6 teentjes fijngehakte knoflook
- 1 middelgrote gehakte chili peper
- 2 theelepels chilipoeder
- Klein blikje uitgelekte zwarte bonen
- 3-4 eetlepels water
- 3 tortilla’s
- Zakje geraspte kaas
- Fijngesneden kool of dun gesneden snijsla
- 2 middelgrote avocado's in plakjes gesneden
- 4 middelgrote gesneden tomaten
- Verse koriander
- 2 jalapeños
- Kuipje queso fresco
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden en verhit de olie in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg knoflook, de helft van de peper en chilipoeder toe en roer 3 minuten. Doe het in een keukenmachine en voeg de bonen en 3 eetlepels water toe. Pulseer tot het bonenmengsel smeerbaar maar nog steeds dik genoeg is, voeg indien nodig meer water toe.
Smeer wat molesaus over de tortilla uit, bestrijk met een dun laagje bonenmengsel en top af met de pepermengsel en een beetje geraspte kaas. Doe het in de hete over voor ongeveer 5 minuten de randen knapperig zijn.
Leg de tlayuda op een snijplank en laat een minuutje afkoelen. Top af met de kool, avocado jalapeños, queso fresco en tomaat. Snijd elke tlayuda in partjes voor het opdienen en strooi en wat koriander over.
Recept mole saus
Dit heb je nodig:
- Een paar pompoenpitten
- Wat sesamzaadjes
- 1 gesneden middelgrote ui
- 2 teentjes fijngehakte knoflook
- 2-3 theelepels chilipoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- ¼ theelepel gemalen kaneel
- Een kuipje salsa roja
- 15 gram gehakte pure chocolade
Zo maak je het:
Doe de ui en knoflook in een koekenpan en roer 3 minuten. Roer chilipoeder, komijn en kaneel erdoor. Roer de salsa roja en de chocolade erdoor. Sudder tot de chocolade is gesmolten. Laat het iets afkoelen en doe het mengsel met de zaden in de keukenmachine. Mix tot het een gladde massa is en verdun eventueel met wat water.