Food

Ontmoet Leonardo en Sonia, het dynamische duo achter restaurant Ciao in Brussel

De Toscaanse chef Leonardo Iacometti en zijn partner, sommelier Sonia Capriolo, uit Piëmont nodigen ons uit voor een reis door de Alpen via de kronkelige bergweggetjes bij Ciao. Dit innemende en vrolijke paar straalt zowel in de stad als in de keuken en is het soort mensen dat je graag tegenkomt op een zijweg in de Italiaanse Alpen om samen een glaasje (goede) limoncello te delen.

face head person photography portrait finger adult male man people

We zijn nog maar net binnen of Sonia begroet ons al met een hartelijke "Buona sera!" van achter de toonbank, gevolgd door haar partner in de keuken. "Het is voor mij heel belangrijk dat mijn klanten zich hier thuis voelen," vertelt de sommelier met het zangerige accent die opgroeide tussen de wijnranken van haar grootvader in Piëmont. De prachtige, barokke eetzaal van Ciao doet misschien niet denken aan een huiselijke keuken met zijn grote deuren, indigo fluwelen gordijnen, zilveren bestek en kristallen kroonluchter, maar de intieme sfeer, gedempte verlichting en eerlijke prijzen voor verfijnde gerechten (vanaf € 30) laten je meteen vergeten dat je je in een 17de-eeuws herenhuis bevindt dat ooit toebehoorde aan de familie De Mérode.

Een harmonieus samenspel 

Dat de Italiaanse flair hier zo goed aanslaat, komt door de passie waarmee Sonia en Leonardo als een hecht gezin samenwerken, waarbij ze afwisselen tussen de stijl van Massimo Bottura en die van Paul Bocuse. Hun geheime ingrediënt? Het beste van lokale seizoensproducten in de schijnwerpers zetten, geïnspireerd door de culinaire tradities van Toscane en Piëmont waar ze zijn opgegroeid. In deze stedelijke oase, verscholen in de besloten kring van The Merode in Brussel, verwelkomt het duo hun gasten in een ontspannen, warme sfeer die perfect past bij de uitzonderlijke setting. Op tafel verschijnen sublieme Italiaanse producten, begeleid door wijnen die zorgvuldig worden geselecteerd door de gastvrouw, op wie je blindelings kunt vertrouwen om een fles te kiezen die perfect past bij de gerechten. Op het smetteloos witte tafelkleed vervangen zelfgemaakte focaccia en de voortreffelijke Castello Di Ama-olijfolie het traditionele brood en boter van gastronomische restaurants. Hun beroemde tagliatelle met eendenragout (de specialiteit van de chef) wordt geserveerd met een tomatensaus en afgewerkt met een flinke portie Parmezaanse kaas ... En wat een saus! De tiramisu is op zijn beurt gewoonweg goddelijk. Leonardo vertrouwt ons zelfs toe dat hij zijn recept elke week verandert om zijn gasten te verrassen, maar ook om zijn eigen creativiteit uit te dagen. En over verrassingen gesproken, die zijn er ook aan de muren, met een gevarieerde maar harmonieuze verzameling kunstwerken van zowel gerenommeerde Belgische galerieën als privécollecties (waar we eerder al over schreven). Kortom, alles werkt hier samen om de wonderen van de Italiaanse gastronomie naar een hoger niveau te tillen. Bravissimo.

Recommended posts for you