Hidden gem in Antwerpen: restaurant Lilium met chef Jo Bussels achter het fornuis
Verstopt in een steegje dat zich nét straat mag noemen zit boetiekhotel De Witte Lelie. En verstopt dáárachter zit fine dining restaurant Lilium dat je zowel visueel als culinair omver zal blazen.
Verantwoordelijk voor de geweldige ervaring bij restaurant Lilium in Antwerpen: chef Jo Bussels, die eerder indruk maakte met zijn twee restaurants, Rimbaud en Radis Noir. Bussels staat bekend om zijn pure, harmonieuze en serene culinaire stijl. Zijn gerechten zijn niet opgebouwd uit ingewikkelde constructies, maar zijn visueel aantrekkelijk en blijven vooral door hun smaak lang in je herinnering hangen.
Bij mooi weer kun je buiten dineren in de weelderige bloemenbinnenplaats tussen het restaurant en de ingang van hotel De Witte Lelie. Deze binnenplaats verbindt zowel het hotel als het hotel-restaurant. Eigenaars Ann en Bart Busschop van De Witte Lelie gingen een samenwerking aan met chef Jo Bussels om een nieuwe ervaring aan hun hotel toe te voegen. Wij zien de link tussen Lilium en het 16e-eeuwse hotel duidelijk. Geen sobere kamers met natuurtinten, maar kleurrijke elementen uit de jaren 60, funky verlichting en krakende vloeren. Elke kamer heeft een unieke inrichting en sfeer.
In het restaurant waren ze ook niet bang om uit te pakken met een fantasierijke inrichting. Animalick Designs was verantwoordelijk hiervoor, terwijl de bekende kunstenaar Pablo Piatti reuzenlelies op de muur en dromerige wolken op het plafond schilderde. Ook de menukaarten zijn van kleurrijke lelies voorzien. Op tafel liggen linnen servetten klaar van Verilin en staan glazen van de Vlaamse ontwerper Klaar Prims. Of je nu binnen of buiten eet, op beide plekken waan je je in een bloementuin. Je kunt ook kiezen voor de tafel waar wij zaten – volgens ons de beste plek van het restaurant – half binnen, half buiten. Deze tafel is geplaatst in de openslaande deuren, zoals te zien is op de foto bovenaan het artikel.
We genoten tijdens de lunch van het Carte Blanche Menu, een 5-gangen verrassingsmenu voor € 130, bereid met alleen de beste ingrediënten. De Iraanse kaviaar met verse langoustine was verrukkelijk, evenals de asperges en het gerecht met tarbot, groentebrunoise en champagnesaus. Het leukste? Bussels bereidde de gerechten à la minute in een charmante kleine keuken, volledig afgestemd op onze voorkeuren. Zonder een groot team, maar met enorm veel passie.
Lilium
Keizerstraat 16, 2000, Antwerpen
Openingsuren:
Maandag en woensdag 12.00 tot 15.00 uur
Dinsdag en donderdag 12.00 tot 15.00 en 19.00 tot 21.00 uur
dewittelelie.be/nl/restaurantlilium
+32 3 226 19 66