Dit houdt de geheime job van een Michelin inspecteur in
Je zou denken een Michelin inspecteur alleen maar eet, maar in feite moeten ze veel meer doen dan dat.
Een Michelin inspecteur is een culinair expert. Elk jaar gaan ze naar restaurants over de hele wereld om te genieten en de kwaliteit te beoordelen, sterren toe te kennen en de plaats in de Michelingids beslissen. Tegelijkertijd hebben ze de plicht om hun eigen geheime dubbele identiteit veilig te stellen, zelfs voor familie en vrienden. En Michelin zelf moet zich ook inspannen om de informatie van de inspecteurs vertrouwelijk te houden om de objectiviteit te garanderen.
Om deze reden is er veel nieuwsgierigheid en speculatie over dit vak. De meeste mensen denken dat dit de beste job ter wereld is – omdat het een baan is waarbij je betaald krijgt om te eten. En ook nog eens het beste eten ter wereld.
De waarheid is echter dat eten slechts een klein deel van de job van een Michelin inspecteur is. Wat de meeste mensen niet zien, is dat ze dag en nacht bezig is met het verzamelen van informatie en het 'veldmonitoren'. Hieronder staan enkele geheimen van een anonieme Michelin-inspecteur in Azië die ons een dieper inzicht geeft in de dagelijkse taken die deze job vereist.
“De taak vóór elke maaltijd is niet om een mooie outfit te kiezen, maar om elk kleinste detail van het restaurant te onthouden.”
Elke inspecteur bezoekt minimaal acht restaurants per week en besteedt tijd aan het leren over de chef-koks, stijl, geschiedenis en menu's. In elke nieuwe stad moeten inspecteurs zich vertrouwd maken met het terrein, en dit gaat verder dan alleen maar een paar straten wandelen. Ze moeten verkennen en leren welke gebieden de hoogste concentratie aan bedrijven hebben, vaak gebieden met een culinaire geschiedenis of nieuwe ontwikkelingen.
“Wanneer we een regio bezoeken, proberen we altijd meer te weten te komen over de levensstijl van de lokale bevolking, zodat we de meest voortreffelijke en waardevolle restaurants kunnen aanbevelen volgens de smaken en culinaire tradities van die regio.”
Bij het dineren moet een inspecteur naast het beoordelen van de smaak ook de sfeer van het restaurant en de houding van het restaurant observeren. Omdat ze hun identiteit niet kunnen onthullen, moeten ze over observatie- en communicatievaardigheden met servicepersoneel beschikken om de waarheid te controleren en het werkingsmechanisme van de faciliteit beter te begrijpen.
Voor Michelin-inspecteurs zijn lange werktijden vanzelfsprekend. Een diner kan minstens tot 21.00 of 22.00 uur duren, en sommige diners eindigden rond middernacht.
Een eenzame job...
De inspecteur zei dat deze 'eet'-baan niet alleen over eten gaat, het is een kans om verbinding te maken met de samenleving. “Het is een kans om relaties op te bouwen met de mensen met wie je eet. Dit sociale aspect is een van de redenen waarom ik graag eet”, aldus de inspecteur.
Wanneer eten en drinken echter een beroep is geworden en absoluut geheim moet worden gehouden, kunnen de inspecteurs alleen maar wachten tot de vakantie om het verhaal met vrienden en familie te delen. Zelfs tijdens de pandemiejaren dwongen quarantainemaatregelen en reisbeperkingen de inspecteurs om ver van huis te werken, en velen zaten zelfs lange tijd ‘vast’ in het buitenland.
Om inspecteur te worden, zijn niet alleen een verfijnde smaak en passie voor eten vereist, maar dus ook het vermogen om met eenzaamheid om te gaan.
Geruchten
Misschien vanwege de associatie met veel eten, denken mensen dat de meeste inspecteurs goed gevoed zijn en een "dikke buik" hebben. Maar de waarheid is precies het tegenovergestelde.
“Als je weet dat je aan het eind van de werkdag bijna je calorie-inname hebt bereikt, ben je geneigd voorzichtiger te zijn met je dagelijkse voeding en je quotum niet te verspillen.”
Om een gezonde eetlust te behouden, moeten inspecteurs ontbijtgewoonten ontwikkelen en voldoende vitamines uit fruit consumeren. Zelfs als ze aan het werk zijn, moeten ze heel voorzichtig zijn dat ze niet te veel eten.
Beloningen voor degenen die uitdagingen overwinnen
Van een passie een carrière maken is iets waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen, en zelfs als de droom werkelijkheid wordt, is genieten van de realiteit misschien niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar voor degenen die volhouden, zullen de beloningen uiteindelijk de moeite waard zijn.
“We ontdekken altijd nieuwe dingen over eten, zelfs als dat betekent dat we in hetzelfde restaurant eten. Elk wisselend seizoen brengt zijn eigen ingrediënten met zich mee, dus zelfs als het hetzelfde restaurant is, zul je bij elk bezoek altijd iets nieuws ontdekken.”
Door middel van werk krijgen liefhebbers van eten de kans om hun passie te bevredigen en meer unieke aspecten van deze anonieme job om recensies te geven te ontdekken. Je onderdompelen in de kleurrijke culinaire wereld is de grootste beloning voor inspecteurs van de Michelingids.
Concluderend: of de baan van Michelin-inspecteur een ‘droombaan’ is of niet, hangt waarschijnlijk af van ieders perspectief en voorkeuren. Sommige mensen vinden deze baan misschien een geweldige kans om de culinaire wereld te verkennen, terwijl anderen het misschien een last en een opoffering vinden. Hoe dan ook moeten we ook de Michelin-inspecteurs bedanken, die met toewijding en professionaliteit werken om ons betrouwbare en kwalitatieve culinaire gidsen te bieden.