Food

Folia: het fine dining restaurant in Antwerpen waar groenten de hoofdrol spelen

Flexitariërs, vegetariërs én veganisten opgelet: dit restaurant heeft 't allemaal.

flower arrangement couch cup adult male man person dining table table chair

De tijd dat een vegetarische maaltijd werd geassocieerd met smakeloze groenten of saaie salades ligt ver achter ons. Restaurants omarmen groenten als volwaardige smaakmakers en maken indruk met verfijnde gerechten die niets inboeten op creativiteit, intensiteit en variatie. Deze culinaire revolutie heeft geleid tot termen als plant-based, vegan en het veelbesproken vegetable-forward. Antwerpen heeft er sinds een jaar een nieuwe speler op dit gebied: Folia, een fine dining restaurant waar groenten de hoofdrol spelen.

Chef Bart Gauwloos en maître Alain Lepage, beiden met jarenlange ervaring in gerenommeerde keukens, hebben met Folia hun eerste eigen zaak geopend. Gauwloos heeft twintig jaar ervaring in de Antwerpse horecasector, met als meest recente positie een functie bij het klassieke wijnrestaurant De Notenkraker in Berchem. Lepage werkte jarenlang voor de Brusselse sterrenchef Yves Mattagne, wat hem een brede kijk gaf op culinaire perfectie. Deze ervaring combineren bleek een succes: in minder dan een jaar tijd is Folia bekroond met een 12,5 score in de Gault&Millau 2025 en werd het restaurant opgenomen in de We’re Smart® Green Guide Nominees for Discovery of the Year – Best Vegetable Restaurants 2024 in Belgium, waar het vier radijzen kreeg toegekend. 

cookware pot adult male man person cooking pot food stirring food tattoo
Chef Bart Gauwloos

Vegetable-forward met een twist

“We willen in de eerste plaats met veel smaak, intensiteit, diepgang en variatie vegetarisch koken waarbij groenten inderdaad de belangrijkste component zijn”, vertelt chef Bart Gauwloos. Om die reden omschrijft hij zijn keuken als vegetable-forward fine dining. “Met plant-based trokken we opvallend veel veganisten aan en die zijn zeker welkom. Toch wilde ik ook essentiële smaakcomponenten zoals boter, room, kaas en eieren kunnen gebruiken.” Het resultaat is een verfijnde keuken opgebouwd rond groenten, terwijl flexitariërs de mogelijkheid hebben om te kiezen voor gerechten met vis of vlees. Elke vorm van gezelschap kan hier genieten.

Flexibiliteit op het menu

Het lunchmenu bij Folia bestaat uit drie hartige gerechten: volledig vegetarisch of met een combinatie van groenten, vis en vlees. Als afsluiter is er een optioneel zoet nagerecht. Voor het diner biedt Folia een vijfgangendiner aan, waarbij gasten kunnen kiezen voor een vegetarisch of flexitarisch menu. Maar ook veganisten zijn meer dan welkom. "Onze aanpak spreekt hen vaak aan, en het is een mooie uitdaging om ook zonder dierlijke producten verrassende smaken te creëren.”

food food presentation plate meal
food food presentation plate

Het restaurant is intiem en klein en heeft een retro vibe, warme kleuren en zachte stoffen. Het design combineert klassieke elementen, zoals de houten accenten en het warme licht, met moderne details. Deze sfeer wordt verder versterkt door de werken van Robbert Fortgens, die als huiskunstenaar verbonden is aan het restaurant. Zijn abstracte kunstwerken voegen een eigentijdse touch toe aan de nostalgische setting, wat van Folia een plek maakt waar culinair genieten hand in hand gaat met esthetische schoonheid.

 

Folia
Mechelsesteenweg, Antwerpen
Lunch: driegangenmenu, Diner: vijfgangenmenu
Vegetarisch, flexitarisch en veganistisch mogelijk.

Recommended posts for you