Welke Belgische onderneemsters zijn de 6 finalisten van de Bold Woman Award 2022?
Al bijna 20 jaar beloont het Franse champagnehuis Veuve Clicquot vrouwen die een bedrijf hebben opgebouwd, overgenomen of ontwikkeld. Intussen mochten meer dan 400 vrouwen uit 27 landen deze prijs in ontvangst nemen. Na het grote succes van de eerste Belgische prijsuitreiking van de Bold Woman Award vorig jaar is Veuve Clicquot vastbesloten om zijn maatschappelijke rol op te nemen om vrouwelijke ondernemers in België ook dit jaar te ondersteunen en in de spotlight te zetten.
Want dat is in ons land jammer genoeg nog noodzakelijk, zo bleek ook uit de internationale barometer van Veuve Clicquot over vrouwelijk ondernemerschap, die in het voorjaar van 2021 werd gepubliceerd*. 45% van de vrouwen in België heeft nog steeds het gevoel dat ze zich meer als mannen moeten gedragen om succesvol te ondernemen. Ook wat betreft de bedrijfsfinanciering lijkt er nog een kloof te bestaan. Dat zegt bijna de helft van de vrouwen en slechts een derde van de mannen.
Belgische onderneemsters zijn er ook van overtuigd dat vrouwelijke rolmodellen van cruciaal belang zijn om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Volgens velen van hen is er echter een gebrek aan rolmodellen die vrouwen kunnen inspireren om voor het ondernemerschap te kiezen. Hoewel de meerderheid van de vrouwelijke ondernemers (85%) geïnspireerd zegt te zijn door hun vrouwelijke collega’s, zijn er maar weinig die een succesvolle onderneemster kunnen noemen (slechts 24%).
(* Enquête afgenomen na de coronacrisis in 17 landen bij een m/v-populatie).
En dat terwijl er zóveel vrouwelijk talent is. Veuve Clicquot wil deze rolmodellen identificeren en op onze radar zetten, die geschiedenis zullen schrijven als succesvolle vrouwelijke ondernemers met lef.
Op maandag 10 oktober 2022 worden in Antwerpen de winnaars bekendgemaakt van de tweede Belgische editie van de Bold Woman Award (voor succesvolle vrouwelijke bedrijfsleiders) en de Bold Future Award (voor startende onderneemsters). Twee inspirerende onderneemsters van de zes finalisten zullen door de jury worden bekroond voor hun lef, de manier waarop ze tradities heruitvinden en hun ethische en geëngageerde zakelijke aanpak. Een samenvatting van de vrouwen, hun business en hun doel:
Finalisten Bold Woman Award
AMÉLIE MATTON
CEO van Ecosteryl
Amélie's innovatieve Belgische concept, dat uniek is in de wereld, bestaat uit het ontwerpen, vervaardigen en op de markt brengen van specifieke machines voor de behandeling en recycling van besmettelijk medisch afval. Vandaag is Ecosteryl actief in 60 landen en wordt het erkend door de WGO, de Verenigde Naties en de WB. De SOLAR IMPULSE Foundation heeft Ecosteryl uitgeroepen tot een van de 1000 meest efficiënte en kosteneffectieve oplossingen voor de bescherming van het milieu.
DEWI VAN DE VYVER
CEO en medeoprichtster van Flow Pilots
In 2011 zette Dewi's ondernemingszin haar ertoe aan om Flow Pilots op te richten, een bedrijf dat applicaties en software voor bedrijven creëert, ontwerpt en ontwikkelt. Ze zet zich elke dag opnieuw in voor een meer ethische STEM-wereld (science, technology, engineering & mathematics) en streeft naar voortdurende verbeteringen op het vlak van winst, mensen en respect voor de planeet. Mens en milieu staan altijd voorop, zowel binnen het team, bij het contact met de klanten als tijdens de projecten.
CAROLINE VERCAUTEREN
CEO van BonMush
Caroline besloot vleesproducten geleidelijk aan te vervangen door een vegetarisch assortiment op basis van lokaal gekweekte oesterzwammen, onder de naam BonMush. Daarmee staat ze aan het hoofd van een toekomstgerichte en maatschappelijk verantwoorde onderneming die vegetarische producten produceert volgens de principes van de lokale circulaire economie. Haar producten zijn al verkrijgbaar bij Colruyt, SPAR, OKAY en bij Albert Heijn in Nederland.
Finalisten Bold Future Award
AMÉLIE ALLEMAN
Oprichtster van Betuned
Amélie Alleman brengt met Betuned sollicitanten en werkgevers op een heel nieuwe manier met elkaar in contact. Zo vervangt ze de functieomschrijving, die niets vertelt over de bedrijfscultuur, door een video die op authentieke manier de essentie van de functie en het bedrijf weet te vatten. Vervolgens zet ze een gerichte digitale marketingcampagne op om op een hoogwaardige, gepersonaliseerde en innovatieve manier het juiste talent aan te trekken via de sociale media.
FLORENCE DERCK & DIANE VAN IMPE
Oprichtsters van Demain Art
Florence Derck en Diane Van Impe zijn actief in de lokale kunstwereld. Met de creatie van Demain Art richten ze een digitaal verkoopplatform op voor aanstormende kunstenaars die in België wonen en werken, maar nog niet vertegenwoordigd worden door een galerie. Demain moet uitgroeien tot dé referentie voor het ontdekken van aanstormend talent en het aanbieden van kwaliteitswerken tegen betaalbare prijzen.
KRISTINA ZOUEIN
Oprichtster van Kinamania
Kristina combineert de knowhow van lederbewerking met moderne technologieën: 3D-printen, lasersnijden en CNC (Computerized Numerical Control). Gedreven door haar ongebreidelde nieuwsgierigheid op het vlak van sustainable design, werkt ze geregeld samen met kunstenaars, ambachtslui en ngo’s die allemaal dezelfde filosofie delen.