Galerie Sept: lef en passie ten dienste van de hedendaagse kunst
Florian Araïb was amper 23 toen hij Galerie Sept aan de Zavel oprichtte, zonder kunstenaars of businessplan, maar met een onbegrensde passie voor hedendaagse kunst. Zes jaar later is zijn project aanzienlijk gegroeid, reikt het tot in Knokke en vertegenwoordigt het meer dan twintig internationale talenten.
"Mijn moeder werkte in een kunstgalerie in Knokke toen ik jong was. Na school speelden mijn broer en ik in het zand terwijl zij aan het werk was. Zo kwam ik al op jonge leeftijd in contact met kunstenaars en kunstwerken, zonder dat ik het doorhad," blikt Florian Araïb terug. Op zijn 29ste is zijn passie voor kunst verder gegroeid en voert ze hem van beurzen naar galerieën. Na een omweg via de architectuurschool en ervaring in de luxekledingsector besloot Florian terug te keren naar zijn eerste liefde. Toen hij op een dag langs een beschikbare ruimte op de Zavel liep, nam hij een moedige beslissing. "Ik besloot het huurcontract aan te gaan, ook al had ik geen kunstenaars of financiële middelen. Toen ik 23 was, was ik bereid alles te riskeren om mijn passie te volgen." Binnen een maand slaagde hij erin zijn eerste werk te verkopen, het begin van een opmerkelijk avontuur. Vandaag de dag is alles heel anders, maar je mag nooit vergeten waar je begonnen bent. Het is in ieder geval altijd boeiend geweest.
Vandaag is Galerie Sept een gerespecteerde referentie, met een tweede locatie in Knokke en de opening van een derde galerie gepland voor het einde van het jaar. De nieuwe ruimte in Knokke, gelegen op de zeedijk, is groter en huisvest zowel figuratief als abstract werk, terwijl de galerie op de Zavel zich richt op abstractie en thematentoonstellingen organiseert. Galerie Sept vertegenwoordigt momenteel zo'n twintig internationale kunstenaars, gaande van opkomende talenten tot gerenommeerde namen zoals Johann Alexis, Katrin Fridriks, Stevens Dossou-Yovo, Nikodem Szpunar en Lee Hyun Joung. Florian herinnert zich zijn emotionele ontmoeting met Lee Hyun Joung nog goed. "Ik ontdekte haar ontroerende werk op een blog en stuurde haar een berichtje. Ze kwam toen met de bus naar Brussel, met tassen waarin zeven schilderijen zaten. Het eerste verkocht ik snel, en zes maanden later een grotere. Vandaag heb ik er een honderdtal verkocht en haar werk blijft gewild, met verzamelaars van over de hele wereld die naar haar kunst vragen."
Voor Florian zijn de menselijke relatie en de emotionele band essentieel in zijn werk om talent te promoten. "Ik kan het goed vinden met alle kunstenaars die we vertegenwoordigen. We brengen hun boodschap met veel passie over. We geloven in onze kunstenaars, in onze klanten en in elke voorbijganger die de tijd neemt om onze galerie te bezoeken." Daarnaast citeert hij graag de volgende zin: "Ik geloof in jou, of je nu een voorbijganger bent, jong of oud, ik geloof in iedereen”.
Galerie Sept onderscheidt zich ook door haar inzet om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. "Educatie zou gratis moeten zijn. Dankzij ons succes kunnen we 'hard cover'-boeken aanbieden aan onze bezoekers, van kinderen en volwassenen tot daklozen en verzamelaars. We verwelkomen iedereen zonder oordeel. Een galerie binnengaan moet een spontane en toegankelijke ervaring zijn. Onze enige strategie is menselijk contact." Florian Araïb belichaamt een ambitieuze en inclusieve visie op hedendaagse kunst, waardoor Galerie Sept een echte referentiepunt is geworden in de kunstwereld.