De Saut Hermès is terug met een nieuw zadel ontworpen door een Belgische ruiter
Het is een van de hoogtepunten van het jaar voor het huis Hermès: na twee afgelaste edities, als gevolg van de pandemie, keert de Saut Hermès van 18 tot 20 maart terug naar Parijs. De twaalfde editie werd gekenmerkt door tal van nieuwigheden: het evenement werd voor het eerst gehouden in het Grand Palais Éphémère, met uitzicht op de Champs de Mars en de Eiffeltoren, terwijl de oorspronkelijke locatie, die altijd al hippische liefhebbers heeft verwelkomd, een opfrisbeurt kreeg in de marge van de aanstaande Olympische Spelen van 2024.
Het tweede grote nieuws was dat de langverwachte terugkeer van de Saut Hermès naar Parijs het luxehuis de gelegenheid bood zijn gloednieuwe zadel te presenteren - het paard is de eerste Hermès-klant. Dit nieuwe zadel, dat de naam Selle Rouge meekreeg, belichaamt de essentie van de eeuwenoude knowhow van Hermès en opent een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van de zadels van het Huis.
La Selle Rouge: knowhow, schoonheid en uitmuntendheid
Lang voor de Birkin en andere iconische Kellys begon het verhaal van Hermès in 1837 in Parijs, in het tuigmakersatelier dat door Thierry Hermès werd geopend. In de loop van de zes generaties die sindsdien zijn verstreken, heeft de ambachtelijke vervaardiging zich opengesteld voor nieuwe beroepen, en is zij getransformeerd en uitgebreid, zonder evenwel haar wortels uit het oog te verliezen: de voortdurende aandacht voor het werk van de hand en voor de veranderingen in de levensstijl van haar klanten. De nieuwe Selle Rouge gesigneerd door Hermès is daar het bewijs van. Dit zadel, ontworpen in samenwerking met de Belgische partnerruiter Jérôme Guéry - bronzen medaillewinnaar met de jumpingploeg op de laatste Olympische Spelen in Tokio - is een echt juweeltje, en getuigt van de uitzonderlijke expertise van het Huis op het gebied van zadelmakerij.
La Selle Rouge heeft verschillende speciale kenmerken die het tot een van de beste maken om als ruiter te bezitten. De eerste is dat de zitting hol is, waardoor de atleten de huid van hun paard bijna kunnen voelen. Dit springzadel is geïnspireerd op het dressuurzadel waardoor je je met het paard kunt verbinden. De uitdaging was om een zo dun mogelijk zadel te hebben. Heeft het Franse bedrijf het einde van zijn zoektocht naar het perfecte zadel bereikt? Misschien wel. "Ik heb het gevoel dat ik geen zadel heb," zegt Jérôme Guéry met humor. Omdat het zoeken naar het perfecte zadel betekent dat je het vergeet en er geen aandacht aan schenkt.
Het tweede bijzondere kenmerk van de Selle Rouge is dat de onderzijde volledig zichtbaar is. De assemblage ervan is zichtbaar wanneer het wordt omgedraaid, net als het mechanisme van een horloge. Voor Hermès is dit een primeur... en een bron van trots. De zadelboom, die niet echt esthetisch is en gewoonlijk verborgen wordt gehouden, is hier gesublimeerd, in beukenhout.
Maar waarom eigenlijk La Selle Rouge? De naam komt rechtstreeks van de emblematische kleur van het huis, de Rouge H. De kleur is ontstaan dankzij de gebaren van de ambachtsman; na tijdens de fabricage een rood lederen zadel H te hebben geolied om het te voeden en te beschermen, verandert de kleur en wordt het iets bruiner, het wordt dan voortaan zadelmakersrood. Het resultaat? Een echt juweel van knowhow dat getuigt van het erfgoed van het huis, met een iconische kleur, 30 tot 40 uur werk voor - slechts - 4 kg... en waarmee Jérôme Guéry wellicht een nieuwe prijs aan zijn palmares heeft kunnen toevoegen. Hij behaalde de tweede plaats in de GL Events Saut Hermès 2022 prijs.