Interview met 1/OFF: dit nieuwe luxe upcycling merk verknipt Chanel en Levi's jasjes
Dat afgelopen jaar een jaar van transitie op alle denkbare vlakken was, kan niemand ontkennen. De modeindustrie herziet noodgedwongen de status quo om de uitdagingen van de toekomst te overkomen. Uit die ideologie, dat mode niet langer gezien mag worden als een wegwerpproduct, maar als onderdeel van een eeuwige circulariteit, is het merk 1/OFF ontstaan in 2019.
Oprichtster Renée van Wijngaarden lanceerde dit merk met als missie om vintage kleding om te vormen tot hernieuwde, one-of-a-kind hedendaagse kledingstukken. Met vintage bedoelen we vintage designer kleding van merken zoals Chanel, Balenciaga, Burberry en zoveel meer. Een verknipt Chanel jasje dat met restanten van een Levi's denim getransformeerd wordt tot een nieuw designer stuk, upcycling van de bovenste plank dus. Elk item wordt vervaardigd door een team van uiterst bekwame couturiers. Het upcycling proces respecteert het ambacht en de kwaliteit van deze iconische stukken en verlengt de levensduur door het te transformeren naar een hedendaags ontwerp.
L'Officiel België strikte deze jonge en ambitieuze pionier van high end upcycling mode.
Kun je me wat meer over jezelf vertellen?
Mijn naam is Renée van Wijngaarden, ik heb een achtergrond in digitale kunst / marketing en ben opgegroeid in een ondernemende familie in de mode industrie. Fabrikanten bezoeken, shoppen ter inspiratie, meehelpen met het maken van lookbooks en nog veel meer maakten standaard onderdeel uit van mijn schoolvakanties vroeger. Ik neem aan dat mijn achtergrond mijn sterke band met de modeindustrie heeft beïnvloed, maar evengoed het zien van de keerzijde van de industrie, heeft me aangezet tot innovatief denken. Het heeft me geïnspireerd om een andere manier te vinden om mode te maken.
Wanneer ontdekte je een passie voor mode?
Ik geloof dat die passie er altijd al was, sinds mijn kindertijd.
Wanneer heb je het merk gelanceerd? En waar kwam het idee vandaan?
Ik heb het merk gelanceerd in september 2019. Voordat ik 1/OFF startte, werkte ik voor Vestiaire Collective, een online marktplaats voor tweedehands luxe mode en accessoires. Ik was verantwoordelijk voor de branding van het bedrijf. Ik hield echt van dit concept en ik was er toen ook echt klaar mee dat iedereen hetzelfde droeg. Fast fashion die je maar blijft targetten om meer te kopen en je de kans niet geeft om verliefd te worden op een stuk. Vintage en tweedehands kopen gaf me die ervaring en dat gevoel terug. De moeite doen om iets unieks te vinden dat bij je persoonlijkheid past, gaf me een trots gevoel èn een toegevoegde waarde aan mijn vondsten. Net daarom raakte ik zo geïnteresseerd en begon ik research te doen naar deze industrie. Toen ik plaatsen bezocht met tonnen vintage en afgedankte kledij, waar ik getuige was van de prachtige kwaliteit uit de eerste hand, heeft me ertoe aangezet om een merk op te bouwen rond dit concept.
Hoe beslis je of een stuk opnieuw moet worden uitgevonden of nog steeds kan worden gedragen als een origineel vintage stuk?
Door de huidige massaproductie wordt er teveel gemaakt van kledij en merken proberen die in verschillende verschillende stadia en voor verschillende prijzen aan consumenten te verkopen, maar eindigen achteraf in een magazijn vol kleding. Met 1/OFF koop ik deze producten over en probeer ik ze opnieuw uit te vinden, om ze terug te brengen in de huidige wereld. Zo verlengen we de levensduur van het kledingstuk en bieden we tegelijkertijd de consument een unieke ervaring.
Wat zijn de vereisten van de vintage stukken, om geschikt te zijn voor jullie upcycling?
De kwaliteit van de stof is erg belangrijk. Met 1/OFF veranderen we pasvormen, verwijderen we vlekken, herstellen we gaten en werken we snitten of kragen bij. Maar de stof van het vintage kledingstuk moet van hoge kwaliteit zijn om het opnieuw te kunnen gebruiken.
Waar is je atelier gevestigd en hoe groot/klein is het team?
We werken momenteel samen met meerdere ateliers gevestigd in Parijs en Nederland, elk met hun eigen expertise. We zijn in Parijs gestart, maar door de pandemie zijn we met meerdere, lokale en getalenteerde ateliers beginnen werken
Is elk stuk dan uniek?
Ja, we herhalen onze ontwerpen wel, maar elk stuk is gebouwd op een bestaand kledingstuk uit verschillende collecties en merken in zijn categorie. Bovendien wordt alles met de hand gemaakt, wat een heel andere uitstraling heeft dan wanneer geproduceerd door machines.
Doet het ooit pijn om een vintage designstuk in stukken te knippen? Ik kan me inbeelden dat je twee keer nadenkt vooraleer je de schaar zet in een Chanel tweed vest?
Ja, natuurlijk, maar de staat waarin we deze stukken aantreffen is vaak zo slecht dat ik denk dat consumenten de waarde in die stukken niet meer zouden zien. En soms moet je gewoon iets veranderen om het weer op te knappen.Naar welke merken kijk je vooral bij het zoeken naar vintage?
Op dit moment kijken we uit naar klassiekers, vooral vanwege de kwaliteit maar ook de stijl van 1/OFF. Klassieke stukken met een moderne twist van merken zoals Ralph Lauren, Harrods Tweeds, Levi's, Chanel, Burberry, Moncler etc.
Hoe zie jij de toekomst van upcycling mode?
Ik ben blij om te zien dat upcycling en circulariteit het gespreksonderwerp is van het moment. Ook de vaststelling dat upcycling meer en meer geaccepteerd wordt door verschillende consumenten, is heel bevredigend. Ik zie upcycling als een nieuwe manier van produceren, het kan op zoveel manieren. En het is zeker iets dat kan op grote schaal kan worden gedaan, vooral als dat het uitgangspunt is van het merk. Van een normale productie overgaan naar een bedrijfsmodel van upcycling is veel complexer dan vanaf nul beginnen met upcycling. Upcycling heeft zoveel te bieden dat ik geloof dat wat we nu doen met 1/OFF slechts het begin is van een nieuwe manier van bouwen aan een merk dat staat voor uniciteit en dat in de kern duurzaam en upcycling is.
Wat is voor jou een modernistisch en edgy design?
Het is een combinatie van het opnieuw uitvinden van een silhouet, een mix van stoffen en kleuren, spelen met mannelijkheid en vrouwelijkheid maar ook proberen om het draagbaar te houden.
Hoe oud is het oudste vintage stuk dat in een van je ontwerpen is verwerkt?
Moeilijk te zeggen! We vonden een Chanel jasje uit de jaren 70 maar we zien zoveel vintage stukken dat ik de datums niet altijd bijhoud.
Waar haal je de vintage stukken voornamelijk vandaan?
Europa!
Wat inspireert je?
Zoveel dingen! Het leven! Creatievelingen, de vintage wereld, mensen om me heen, alledaagse situaties en verhalen maar meestal inspireert het kledingstuk zelf. We denken na over wat het stuk mist of hoe we het kunnen transformeren voor een nieuw type consument. We kijken naar het merk: wat is het erfgoed en hoe kunnen we dit uitspelen en eren? We kijken ook naar de technieken die we gebruiken. We integreren vaak bepaalde technieken in verschillende categorieën om te zien hoe dit tot zijn recht zou komen.
Wie is je grootste inspiratiebron qua stijl?
Ik heb niet één grote inspiratiebron. Ik denk dat ik heel erg beïnvloed ben door wat er in het verleden gemaakt is omdat ik al zoveel inspiratie put uit vintage. Tegelijk ben ik me ook heel bewust van wat er op dit moment gebeurt.
Het is het tweede seizoen van het merk. Ga je door met het lanceren van collecties per seizoen, naar het traditionele modemodel?
Ja, en wel om de reden om het bedrijf georganiseerd te houden. Ons team is zodanig klein dat we echt moeten werken in fases van ontwerpen, inkopen, cureren, produceren etc. De ontwerpen zijn echter niet seizoensgebonden. We halen ze terug, frissen ze op, of kennen er een nieuwe categorie aan toe. We maken nooit echt één ontwerp dat heel erg gerelateerd is aan een seizoen of tijd.
Het is een samenwerking tussen de know-how van Parijs en de hedendaagse visie van Amsterdam: wat bedoel je bedoel je daarmee?
Ons hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en onze productie voornamelijk in Parijs. Hier in Amsterdam, hebben mensen een andere kijk op mode, meer innovatief, technologisch en praktisch gericht terwijl Parijs gekend staat om zijn oude methoden en ambachten in ere te houden. Ik geloof dat 1/OFF een sterke combinatie van die twee heeft door de locatie van ons hoofdkantoor en ateliers.
Elk 1/OFF ontwerp maakt een statement, en helpt merken om de levensduur van hun kleding te verlengen, en mensen in staat te stellen om actief deel te nemen aan het creëren van circulariteit.
De collecties zijn verkrijgbaar bij 1offparis.com en een groeiend aantal retailers wereldwijd.