De grote kantoor dresscode gids: wat draag je tegenwoordig op de werkvloer?
De manier van werken is de laatste jaren veranderd. En dat beïnvloed ook onze keuze van kleding. Wat draag je tegenwoordig naar kantoor? En wat zijn de trends?
Iedereen die aan het solliciteren is voor een nieuwe job, net is begonnen in een nieuwe functie, of al het werk is, weet dat het kiezen van de juiste werkkleding een vak apart is. En die weet waarschijnlijk ook dat dresscode voor kantoorkleding er tegenwoordig anders uitziet. Misschien maakt dat het juist nog ingewikkelder. Wat draag je tegenwoordig naar het werk als je de plank niet wil misslaan?
IWG, ‘s werelds grootste aanbieder van flexibele werkplekken, deed onderzoek naar de nieuwe dresscode voor het (hybride) kantoor onder hybride werknemers. Wat blijkt? We zijn ons vooral anders gaan kleden naar kantoor door de overstap naar een hybride kantooromgeving. Onze manier van werken is immers de afgelopen drie jaar compleet veranderd (door - je voelt 'm al aankomen - de pandemie). We verdelen onze werktijd vaker tussen kantoor, co-workingplekken en thuis. Niet alleen omdat het wel handig is om dan tussendoor een wasje te kunnen draaien, maar vooral omdat we hebben gemerkt dat het eigenlijk net zo productief (al dan niet productiever) werkt. En het scheelt vaak ook nog flink in reistijd.
Enfin, terug naar de nieuwe kantoor dresscode. Het zijn blijkbaar vooral mannen (85%) die hun werkgarderobe hebben aangepast. Driekwart van de vrouwen kleedt zich tegenwoordig anders naar kantoor, en 62 procent van de non-binaire personen. Natuurlijk, er zijn vaak nog steeds duidelijke duidelijke kledingvoorschriften vanuit de werkgever, dus het is wel van belang om bewust deze in overweging te nemen bij het kiezen van je werk outfit.
Dit allemaal gezegd hebbende, is het geen verrassing dat comfort key is geworden. Door vaker hybride te werken kiezen we nu kleding die zowel geschikt is voor professionele videovergaderingen als die comfortabel is om thuis te werken. Modieuze maar comfortabele kledingstukken beleven nu al een aantal jaren een groot moment, zoals stijlvolle bovenstukken en comfortabele onderkleding. De truc voor videovergaderingen hebben we dus blijkbaar doorgetrokken naar de werkvloer, and we're here for it. 'Slechts' 21 procent is zich volgens IWG blijkbaar nog chiquer gaan kleden na het overstappen naar een hybride werkmodel (waarschijnlijk omdat het tegenwoordig weer kan, en dat snappen wij dan ook wel weer).
Een apart gedeelte in de kledingkast met werkkleding en privékleding is er niet meer zo, de stijlen zijn tegenwoordig vrij hetzelfde. Daarom kiezen we tijdens het shoppen vaker voor kwalitatief hoogwaardige en multifunctionele kledingstukken die tijdloos zijn, omdat het het simpelweg vaker gedragen moet worden. Dit heeft geleid tot een lichte stijging in de totale uitgaven aan kleding ten opzichte van voor de pandemie.
De werkkleding trends
We maken het specifieker voor je. Er zijn vier opvallende modetrends onder werkkleding, zo blijkt uit het onderzoek. Deze trends, die we quiet luxury, dopamine dressing, preppy streetwear en individualisme noemen, illustreren de veranderende richtlijnen voor kantoorkleding.
1. Quiet luxury (47%)
Bijna de helft is zich meer gaan kleden volgens de quiet luxury trend. Dit draait om een werkgarderobe samengesteld uit tijdloze kledingstukken die niet alleen duurzaam, maar ook van uitstekende kwaliteit zijn, zodat ze jarenlang meegaan. In 2023 heeft deze trend het traditionele beeld van zakelijke kleding opnieuw gedefinieerd die de filosofie "less is more" omarmen.
2. Dopamine dressing (38%)
Dopamine dressing weerspiegelt onze optimistische houding in een post-pandemische wereld. Bij deze modetrend draait alles om kleding en accessoires in vrolijke heldere kleuren en met weelderige texturen, om je gelukkig en vol zelfvertrouwen te voelen. Het idee erachter is dat je dopamine, ook wel bekend als het gelukshormoon, stimuleert door kleding te dragen die je vreugde en tevredenheid schenkt. Een knalgele trui met opvallende aardbeien-oorbellen? Kom maar door! Professioneel én speels, vooral voor de webcam tijdens je Zoom-meeting.
3. Preppy streetwear (25%)
Een kwart is zich volgens het onderzoek van IWG tegenwoordig gaan kleden volgens de preppy streetwear trend. Dit brengt stijl en functionaliteit samen. Het combineert verfijnde items met urban en casual kledingstukken (niet bepaald traditioneel dus). Streetwear heeft de afgelopen jaren vooral de mannenmode sterk beïnvloed. Een oversized suit met sneakers? Yes, yes yes!
4. Individualisme (22%)
Net zoals hybride werken traditionele kantoorconventies doorbreekt, doet individualistische mode hetzelfde voor de gebruikelijke kledingvoorschriften. Hier draait het om mode als een middel voor zelfexpressie en het dragen van wat je wilt. Vooral bij jongere millennials en Gen-Z wordt mode beschouwd als een vorm van zelfexpressie, waarmee we de edge kunnen opzoeken van verouderde ideeën over wat wel of niet geschikt is op kantoor.