Mode

Breaking news: Delvaux opent museum in Brussel

Na 190 jaar te regeren als het luxehuis van handtassen en symbool van de Belgische cultuur en mode, opent Delvaux zijn museum in Brussel. Laat je rondleiden door deze uitzonderlijke plek die eindelijk open is voor publiek en de rest van de wereld.
architecture building window skylight

Al sinds 1829 belichaamt Delvaux het symbool van belgitude en lederwaren in de brede zin. De Belgische pionier van de moderne handtas is trouwens het oudste luxe lederwaren huis ter wereld en werd al in 1883 geëerd met de titel van officiële hofleverancier door koning Leopold II. 136 jaar later mag Delvaux deze titel nog steeds achter zijn naam zetten. Een opmerkelijke prestatie als je weet dat zo een status elke 5 jaar herzien wordt.
Meer dan 40 boetieks zijn wereldwijd ingehuldigd, waaronder 6 in België. Vandaag voegt het prestigieuze merk een primeur toe aan zijn repertoire: het Delvaux Museum.
Een museum dat er niet echt één is. Als aanhanger van de surrealistische stroming van René Magritte, werkt het huis nauw samen met de stichting van de Belgische kunstenaar. Door zijn werken opnieuw te interpreteren in de collecties, geeft Delvaux een prominente plaats aan geschiedenis, hun iconische handtas en het land van oorsprong, België.

DELVAUX_Museum_1.jpg

Ceci n’est pas un musée

Brussel, het Arsenal kwartier: het hoofdkantoor van Delvaux. Hier koos het Belgische merk ervoor om zijn "museum" neer te planten. Temidden van de 4000m², onthult het huis zijn geheimen en anekdotes in een ruimte ontworpen door art director Bob Verhelst. Onder meer bij Graanmarkt 13 en een aantal tentoonstellingen in het MoMu in Antwerpen werd de scenografie geleid door Verhelst.

Eenmaal je de ingang over steekt bij Delvaux in Brussel, duurt het een paar meter voordat je ogen vol zijn. Een onderdompeling op planeet Delvaux, indrukwekkende archieven van het huis waar prototypes secuur worden bewaard, de ateliers waar ambachtslui hun creaties bewerken en ten slotte de iconische bibliotheek van leer waar huiden (sommige ouder dan 35 jaar afkomstig uit Frankrijk en Italië) worden gestockeerd bij constante temperatuur.

Nadat je de lift neemt, geven de deuren uit op een ongelooflijk zicht: een glanzend zwarte matte, emblematische Delvaux tas van 1958  die speciaal voor de gelegenheid werd opgetrokken in een formaat van 5 meter hoog. De toon is gezet, het bezoek kan beginnen.

DELVAUX_Museum_9.jpg

Waar werelden elkaar kruisen

"Mijn idee van het Delvaux Museum was om het me voor te stellen als een plek en een moment van ontmoeting en vermenging. Deze plek vertelt ons drie verhalen die nog steeds actueel zijn en belichaamt onze unieke identiteit die tegelijk historisch, open, Belgisch en altijd in vraag stellend is. Een identiteit die ons met vaste tred richting de toekomst beweegt.”, zei Jean-Marc Loubier, President en CEO van Delvaux. 

Hier geen route om te volgen. We ontdekken een reeks architecturale ruimtes verlicht of ondergedompeld in het donker met de nadruk op het erfgoed, de creaties en iconische bestsellers via iPad of voorzieningen. De archieven stellen de Tempête uit de jaren 60, samen met de Brillant uit de jaren 50 en andere historische modellen die specifiek zijn voor het huis voor, als ware kunstwerken. Terwijl de iconische Miniatures hulde brengen aan België en zijn kwaliteiten, specialiteiten en steden. 

En zo gaat het bezoek verder, van een Manneke Pis verkleed als Delvaux ambachtsman, tot pièces uniques die speciaal gemaakt werden voor de koninklijke familie, tot een handtas in de vorm van ons Belgenland.

Uiteindelijk eindigt het bezoek met een uitzonderlijke installatie: het verhaal van de handtas verteld door 55 witte handschoenen en armen die zich uitstrekken van de vloer tot het plafond, waar talloze Delvaux’s aan bengelen. Zoals het huis zelf benadrukt: "dit is geen museum, het is meer dan een museum.”.

DELVAUX_Museum_6.jpg
1 / 14

Tags

Recommended posts for you