Mode

Belgen uit de schijnwerpers: 6 afgestudeerden uit Brussel en Antwerpen in de modewereld

In de beslotenheid van hun ontwerpstudio's wijden tientallen afgestudeerden uit Brussel en Antwerpen zich aan de grote modehuizen. Zonder tamtam en zonder dat hun naam op het etiket komt.

Romain Bichot, finalist Hyères 2024 © Jorre Janssens/lacambremodes.be
Romain Bichot, finalist Hyères 2024 © Jorre Janssens/lacambremodes.be

We kennen allemaal de grote namen: Anthony Vaccarello bij Saint Laurent, Matthieu Blazy bij Bottega Veneta, Raf Simons bij Prada, naast (heel wat) andere creative directors die hun opleiding kregen in de Belgische scholen. Ze zijn de sterren die de collecties van de grote groepen bepalen en verantwoordelijk zijn voor het imago van het merk. Maar daarnaast zijn er nog heel wat andere fantastische ontwerpers die hen in alle complementariteit ondersteunen. Met hun uitmuntende opleiding maken ze integraal deel uit van de grote bijenkorf die een modehuis is. Ook zij creëren het verhaal van het huis, vlak naast de schijnwerpers.

Bevlogen copiloten

Eddy Anemian, hoofd van de coutureafdeling bij Balmain, werkt ook aan de VIP-afdeling van het huis onder Olivier Rousteing. Hij studeerde in 2014 af aan La Cambre Mode[s] en zat nog in het vierde jaar toen hij met zijn afstudeercollectie de H&M Design Award won. De discrete ontwerper herinnert zich nog levendig de stages die La Cambre mogelijk maakte bij de grootste internationale modehuizen. Vaak zijn die doorslaggevend voor de carrière van de studenten. Zelf deed hij eerste stage bij Balenciaga en daarna bij Dior Haute Couture met Raf Simons. Gestimuleerd door die ervaringen greep hij de kans om zijn eigen label te lanceren en richtte hij een klein atelier op in het 12de arrondissement van Parijs. "Dat heb ik een jaar uitgehouden. Ik wilde creëren, een nieuwe esthetiek vormen, maar mijn atypische coutureopleiding was niet te rijmen met de verplichtingen van een fulltime bedrijfseigenaar en communicator. Dus paste ik mijn carrièreplan aan." Na een bezinningsperiode solliciteerde hij bij een aantal modehuizen in Parijs. "Mode draait om timing, om plaatsen die vrijkomen.” Uiteindelijk ging hij bij Balmain aan de slag als assistent textiel en afwerking. Hij werd junior stylist en vervolgens senior stylist. De afgelopen zes jaar is hij geleidelijk opgeklommen in de rangen.

face head person smile interior design adult male man finger suit
Eddy Anemian © Kourtrajmeuf

Op de achtergrond van de rode loper

Eddy is nu 34. Hij nam onder meer deel aan een samenwerking met Jean-Paul Gaultier en Olivier Rousteing. "Ik werk elke dag met ongeveer veertig mensen. Afhankelijk van het project werk ik autonoom in de studio of dichter bij de artistiek directeur.” Hij coördineerde bijvoorbeeld de couturecollectie Renaissance van Beyoncé en was verantwoordelijk voor de podiumkostuums van haar wereldtournee. Nog voor hij Queen B mocht kleden, koos hij voor de mode als "een zoektocht naar elegantie, een verlangen om het vrouwelijk lichaam tot zijn recht te laten komen. Ik ben van Armeense afkomst. Ik groeide op in een oosterse familie, omringd door fascinerende vrouwen". Zijn vaardigheden sluiten perfect aan bij zijn ambities voor Balmain: "Vergeleken met sommige vrienden die voor andere huizen werken, heb ik een zeer creatieve rol en kan ik aan verschillende projecten tegelijk werken. Ik was betrokken bij de herlancering van de mannencollectie en enkele speciale projecten, zoals de rode jurk van Margot Robbie voor de Critics' Choice Movie Awards. Ik heb nooit het gevoel dat ik alles al gezien heb, wat in dit soort beroepen na twee of drie jaar vaak het geval is. De esthetiek van het huis sluit perfect aan bij die van mij.

fashion premiere person accessories jewelry ring red carpet face head
Margot Robbie in een jurk van Balmain tijdens de Critics' Choice Awards in januari. Presley Ann/Getty Images.

Yeongho Ko, een 29-jarige Koreaanse ontwerper die in 2022 afstudeerde aan de Antwerpse Academie, vertelt van zijn kant over zijn werk voor het creatieve proces bij Loewe, waar hij een jaar geleden werd aangenomen als ontwerper van mannenkleding: "Ik werk ook aan de precollectie en VIP-stukken. Minstens een keer per maand hebben we afspraken met J.W. Anderson, de artistiek directeur. Het team doet suggesties, hij kiest en we wisselen ideeën uit".

face head person photography portrait accessories coat formal wear necklace neck
Yeongho Ko en één van zijn ontwerpen © Victimo Carlos

De rijkdom van teamwerk

Pablo Henrard groeide op in de buurt van Verviers. Hij studeerde af aan La Cambre in 2013 en ontdekte mode via zijn passie voor kunst en architectuur. "Toen ik 10 was, kreeg ik een naaimachine. Het jaar daarop maakte ik mijn eerste trouwjurk van restjes zijdecrêpe, geschonken door de kostuumontwerpers van het Théâtre de la Place in Luik. Mode is altijd mijn verhaal geweest." Tussen zijn 4de en 5de studiejaar liep Pablo stage in New York bij Olivier Theyskens, toen artistiek directeur van Theory. Theyskens vroeg hem om zijn team te versterken, "maar dat was te vroeg voor mij". Hij liep daarna stage in Parijs bij Cédric Charlier en werd geselecteerd voor het Festival van Hyères. Na een periode bij Cerruti werd hij aangenomen bij Givenchy op voorspraak van Clare Waight Keller. In 2019 vroeg Nicolas di Felice hem om het nieuwe Courrèges-project te lanceren. In 2022 werd hij benaderd voor Burberry door de nieuwe artistiek directeur, Daniel Lee. Eens te meer staat hij aan de wieg van een nieuw project. "Ik ben het niet gewend om erbij te komen als alles al in zijn plooi ligt en je alleen nog maar de lacunes moet invullen. Creatie kan een heel eenzaam proces zijn; ik werk liever in een team, binnen een structuur".

adam katz sinding backstage france models pfw haute couture spring/summer 2020 paris show: givenchy dress formal wear evening dress fashion gown adult male man person bride
Pablo Henrard tijdens de laatste haute coutureshow met Clare Waight Keller bij Givenchy, © Adam Katz Sinding.

Pas afgestudeerd, nu al aangenomen

Romain Bichot presenteert binnenkort zijn werk op het festival van Hyères in oktober. De 25-jarige Brusselaar bouwt imaginaire verhalen rond zijn stukken en werd daarmee geselecteerd voor de zeer selecte shortlist van de prestigieuze wedstrijd. Hij studeerde in 2023 af aan La Cambre met een collectie waarin hij "kleding decodeerde om tijdloosheid te bereiken" en een opvallende slangenjurk die zich rond het lichaam wikkelt. Romain heeft een bijzondere affiniteit met kleermakerswerk. Hij was nog maar nauwelijks afgestudeerd toen hij dankzij zijn vaardigheden en verbeeldingskracht aan het werk kon als assistent-ontwerper bij Balenciaga Couture. "In de praktijk krijg ik de kans om mijn eigen stukken van A tot Z te ontwikkelen voor het bedrijf, in samenwerking met de vakmensen die ze zullen maken. Het is een ongelooflijke ervaring. We werken in een klein team met fantastische vakmensen en genoeg budget om elk project te ontwikkelen." Hij heeft veel ruimte voor creativiteit: "We leggen onze ideeën en voorstellen direct voor aan Demna (de artistiek directeur, nvdr). Het is een echte uitwisseling, een dialoog. Ik werk in een bevoorrechte context van menselijke interactie, in tegenstelling tot andere, meer hiërarchische huizen, waar de assistenten de AD niet eens te zien krijgen. Het is een enorme kans, een geweldige leermogelijkheid, en van onschatbare waarde als je rechtstreeks uit een schoolcontext komt."

1 / 3
ROMAIN BICHOT - Finaliste Hyeres - LOOK 1A © La Cambre
ROMAIN BICHOT - Finaliste Hyeres - LOOK 7 © La Cambre
ROMAIN BICHOT - Finaliste Hyeres - LOOK 4A © La Cambre.

Op de startbaan

Tim Stolte, een 25-jarige ontwerper uit Hannover, studeerde in 2023 af aan de Antwerpse Academie. Via een stage kwam hij bij Louis Vuitton terecht. Hij blijft er al zeker tot april en hoopt op langer: "Het is een heel goede werkgever die de creatieve dimensie van elk individu respecteert. In Frankrijk worden je stages betaald en heb je sociale zekerheid. Dat zijn heel goede voorwaarden. Als stagiair werk je natuurlijk 'voor iemand', maar het cliché van The Devil Wears Prada, waar je alleen maar goed bent om koffie te brengen, is hier ver te zoeken. Iedereen draagt bij aan de creatie. We leren veel en we worden beter". 

face head person photography portrait body part neck boy male teen
fashion clothing long sleeve sleeve coat person cape
Portret van Tim Stolte © Sofie Coreynen. Tim Stolte © mrtomgoddard

Alise Anna Dzirniece, die in 2022 afstudeerde aan de Academie van Antwerpen, scherpte haar vaardigheden aan in het atelier van Walter Van Beirendonck. Ze werd geboren in Letland en voelde zich al sinds haar 16de aangetrokken tot de nalatenschap van Martin Margiela en de Zes van Antwerpen: "Vanwege het wonderbaarlijk hoge niveau van hun collecties, de geschiedenis die ze creëerden, en ook omdat het een school op hoog niveau is die toch financieel haalbaar is. Antwerpen is een invloedrijke creatieve bubbel die de kunst van de mode cultiveert. Het is een stad die drijft op inspiratie in plaats van concurrentie, en dat is meer in lijn met mijn waarden.” Alise loopt momenteel stage bij Y/Project. Ze is verantwoordelijk voor het ontwerpen van maatkleding, couture en overhemden. "We werken in een klein team en ik werk nauw samen met mijn baas, alsof ik een gevestigde ontwerper ben. Sommige van mijn vrienden werken in andere huizen, minder niche, en ik hoor dat ze daar ook minder verantwoordelijkheid hebben. Zelf kom ik in direct contact met alle processen, dus ik leer veel.” Haar ideaal zou zijn om aan de slag te gaan in het atelier van Dries Van Noten, "vooral voor zijn borduurtechnieken, want ik houd ervan om van alle materialen de mogelijkheden te verkennen. Zodra ik terug ben in Antwerpen, klop ik bij hem aan.” Ontwerpstudio's zijn de broeikassen van morgen. En al staat je naam niet op het etiket, je staat zeker niet in de schaduw.

coat jacket person photography portrait blonde blazer formal wear suit tie
dress hat people person adult female woman formal wear handbag gown
Portret van Alise Anna Dzirnie © Jokke De Roo. Alise Anna Dzirnie © Jãnis Dzirnieks

Recommended posts for you