11 ontwerpers die vóór de mode heel andere carrières hadden
Hoewel sommige van de meest herkenbare ontwerpers geboren talenten lijken, hadden ze niet allemaal een perfecte start van hun modecarrière. Verrassend genoeg trad Miuccia Prada een paar jaar op als mime, en Giorgio Armani studeerde aanvankelijk geneeskunde. Zelfs Vera Wang begon als redacteur van een modetijdschrift. Naast zoveel meer, verzamelt L'Officiel 11 modeontwerpers die uit andere carrières zijn voortgekomen.
Vera Wang
Foto: Max Lakner
Vera Wang's pad naar mode is verre van gewoon. Voordat ze op maat gemaakte trouwjurken ontwerpen voor beroemdheden als Ariana Grande en Victoria Beckham maakte, begon Wang met een succesvolle kunstschaatscarrière. Ze stapte echter over naar een carrière in de mode toen ze er niet in slaagde om in het Amerikaanse Olympische team te komen. Wang noemt haar moeder haar mode-inspiratie in combinatie met haar zomerbaantje in de Yves Saint Laurent-winkel in haar geboorteplaats. Wang werd uiteindelijk aangenomen bij Vogue, waar ze in haar tijd een van de jongste moderedacteuren werd. Nadat ze was afgewezen voor de functie van hoofdredacteur, ging Wang een paar jaar voor Ralph Lauren werken en opende later haar eigen onafhankelijke boetiek voor bruidskleding.
Raf Simons
Foto: Maciek Kobielski
Momenteel is hij co-creatief directeur van Prada en zijn gelijknamige herenkledingmerk, Raf Simons. Hij heeft geen professionele opleiding gedaan voordat hij zijn label lanceerde en werd aangesteld bij Jil Sander, Christian Dior en Calvin Klein. Simons studeerde industrieel design en meubeldesign in de jaren 90 en begon zijn carrière als meubelontwerper voor tal van galerieën. Geïnspireerd door de Belgische couturiers, de Antwerpse Zes, liep hij tijdens zijn studie stage bij Walter Van Beirendonck. Van Beirendonck bracht Simons naar zijn eerste modeshow, Maison Margiela's geheel witte show in 1991. Dit evenement wekte zijn interesse in het nastreven van modeontwerp. Later lanceerde Simons zijn collectie in 1995 nadat Linda Loppa, hoofd van de modeafdeling van de Koninklijke Academie van Antwerpen, hem daartoe had aangemoedigd.
Virgil Abloh
Foto: Nike
Voordat Virgil Abloh bij een van de grootste modemerken ter wereld werkte, behaalde hij een bachelor in civiele techniek en studeerde later architectuur (met toevoeging van DJ-en). Architectuur werd Abloh's toegangspoort tot mode toen hij begon met het ontwerpen van T-shirts en het schrijven over modeontwerp voor een bekende blog. Abloh ging uiteindelijk stage lopen bij Fendi naast zijn toekomstige zakenpartner, Kanye West. Daarna werkte Abloh bij West's creatieve bureau, Donda, waar hij toezicht hield op de creatieve richting achter shows en merchandise. Een paar jaar later oogstte Abloh mainstream succes met zijn label Off-White en werd hij artistiek directeur van herenkleding bij Louis Vuitton.
Rei Kawakubo
Foto: Eiichiro Sakata
Oprichter van Comme des Garçons en Dover Street Market, het meesterbrein Rei Kawakubo was niet formeel opgeleid in modeontwerp. Ondanks haar studie beeldende kunst en literatuur tijdens haar collegiale jaren, kwam Kawakubo in aanraking met de industrie terwijl ze werkte als adverteerder bij een textielbedrijf. Daar kreeg ze creatieve vrijheid en was ze betrokken bij het samenstellen van rekwisieten en kostuums voor fotoshoots. Dit inspireerde haar uiteindelijk om haar eigen kleding te ontwerpen toen ze geen geschikte kleding voor haar werk kon vinden. Ze nam vervolgens freelance styling op zich vlak voordat ze in de jaren 70 haar eerste Comme des Garçons-winkel in Tokio opende.
Tom Ford
Foto: Tom Ford
Ford studeerde ongeveer een jaar kunstgeschiedenis aan de New York University voordat hij stopte en zich toelegde op acteren. Later begon hij interieurarchitectuur te studeren aan Parsons The New School for Design en liep hij anderhalf jaar stage bij Chloé's persbureau, wat zijn interesse in mode opwekte. Ford bracht zijn laatste jaar door bij Parsons om mode te studeren, maar hij studeerde af met een graad in architectuur.
Yohji Yamamoto
Foto: Kazumi Kurigami
Yamamoto stond bekend om zijn meesterlijke avant-garde maatwerk en Japanse esthetiek en studeerde af met een graad in de rechten. Hij realiseerde zich echter dat rechten niet zijn sterkste punt was en besloot te helpen in de kleermakerij van zijn moeder. Daar leerde hij van de naai-assistenten en ging op verzoek van zijn moeder formeel modeontwerp studeren aan het Bunka Fashion College.
Jil Sander
Foto: Uniqlo
Duitse modeontwerper Jil Sander staat bekend om haar luxe en minimalistische kijk op mode. Sander studeerde af met een graad in textieltechnologie en begon haar vroege carrière als redacteur van een modetijdschrift in New York en Duitsland. Later opende ze een boetiek waar ze haar eigen ontwerpen verkocht naast opmerkelijke ontwerpers zoals Thierry Mugler en Sonia Rykiel. In 1973 presenteerde Sander haar eerste collectie en kreeg ze lof voor haar neutrale kleurenpalet en focus op eenvoud, die sterk contrasteerden met de volgende trends van de jaren 80.
Vivienne Westwood
Foto: Zalando
Voordat ze de pionier werd van het integreren van moderne punk esthetiek in de reguliere mode in de jaren 70 volgde Westwood aanvankelijk een cursus sieraden en zilversmid aan de Universiteit van Westminster. Ze vertrok na slechts één termijn. Nadat ze een fabrieksbaan had aangenomen en zich had ingeschreven op een lerarenopleiding, werd Westwood lerares in het basisonderwijs. Ze creëerde en verkocht haar eigen sieraden als bijzaak, maar pas toen ze haar tweede echtgenoot, Malcolm McLaren, ontmoette, werd ze de ontwerper die we vandaag kennen en waar we van houden. McLaren werkte als manager van de punkrockband Sex Pistols en was conceptueel ontwerper voor Westwood. De twee kregen uiteindelijk publieke aandacht toen de band de ontwerpen van Westwood en McLaren droeg.
Thierry Mugler
Foto: Helmut Newton
Thierry Mugler, bekend om zijn performatieve en onorthodoxe ontwerpen in de jaren 80 en 90, had een achtergrond in interieurontwerp aan de Strasbourg School of Decorative Arts. Desondanks was hij al op jonge leeftijd goed in tekenen en deed hij uiteindelijk freelance-ontwerpen in een Parijse boetiek en verschillende confectiemodehuizen.
Miuccia Prada
Foto: Brigitte Lacombe
Op dit moment is ze de hoofdontwerper van Prada en haar dochteronderneming Miu Miu, maar Miuccia Prada een unieke start voordat ze een van de rijkste modeontwerpers tot nu toe werd. Prada werd geboren in een rijke familie - haar moeder was een erfgename van een luxe lederwarenbedrijf, dat Prada uiteindelijk zou overnemen. Ze begon als een aspirant-politicus en studeerde af met een Ph.D. in politieke wetenschappen aan de Universiteit van Milaan. Daarnaast trainde ze bij Teatro Piccolo om mime te worden en trad ze vijf jaar op. Prada startte vervolgens haar familiebedrijf in 1970.
Giorgio Armani
Foto: Mondadori
Giorgio Armani begon helemaal niet met enige interesse in het kunstveld. In plaats daarvan wilde Armani aanvankelijk een carrière in de geneeskunde en schreef hij zich in bij de afdeling Geneeskunde van de Universiteit van Milaan. Hij bleef ongeveer drie jaar voordat hij in het leger ging. Hierna besloot Armani van loopbaan te veranderen en werkte hij tijdelijk als etaleur bij een warenhuis in Milaan. Daar werkte hij later als verkoper en werd hij goed thuis in het marketingaspect van herenkleding, wat hem ertoe bracht een carrière in het ontwerpen van herenkleding na te streven.