Laurens Jasperse, de self-taught chef van nieuw restaurant Eppo in Antwerpen
Onlangs geopend in Antwerpen: Eppo, met de jonge chef Laurens Jasperse aan het roer. De autodidactische creatieveling wordt gedreven door eigenwijsheid en nieuwsgierigheid.
“Ik ben opgegroeid in een gezin waarin eten centraal stond”, vertelt Laurens. “Mijn eerste herinneringen thuis zijn daar allemaal aan gerelateerd. Als mijn broers - nu ook chef en beenhouwer - en ik mijn vader niet hielpen verse pasta te maken voor zijn marktkraam, dan waren we de kippen wel aan het plukken.”
Een carrière in kunst
Toch ambieerde hij niet direct een culinair beroep. Hij zag een carrière in de kunstwereld zitten en koos daarom voor een kunstopleiding aan het St. Lucas in Gent. “Maar tijdens de laatste jaren van mijn studies ging ik steeds minder vaak naar de les en was ik vooral thuis aan het experimenteren in de keuken. Ik had bijna dagelijks vrienden over de vloer voor wie ik kookte.”
Hij behaalde zijn opleiding in de vrije kunsten maar startte direct daarna zijn loopbaan in de keuken van Grand Café De Rooden Hoed, een bekende Antwerpse brasserie. Cristian Schrauwen, sous-chef en zijn mentor, merkte dat hij meer in zijn mars had en spoorde hem aan dat te ontwikkelen. “Ik ben toen met mijn vriendin naar Australië vertrokken en blijven plakken in Melbourne. De Melbournse food scene was een eyeopener op culinair- en servicevlak. Ik werkte in Hereford onder Daniel Groom waar ik iedere ochtend de runderen moest uitbenen en grillen.” Na een jaar keerde hij terug naar België met een hoofd vol nieuwe ideeën om zijn carrière als chef daar verder te zetten.
Ring-ring
Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Terug in België, terwijl hij zich als privé chef bezighield met fine dining, kreeg hij telefoon van Belgisch hospitality concept YUST om het culinaire aspect op poten te zetten. “Nu, na vijf jaar, staan we op het punt om nog een stap verder te gaan.”
Binnenkort begint Laurens namelijk in de keuken van het nieuwe Antwerpse restaurant Eppo. Maar dit betekent niet dat hij het restaurant van YUST verlaat. Eppo vervangt namelijk het huidig restaurant van het hotel. Alles is op de schop genomen. Er is een nieuwe naam, een nieuwe, minimalistische, maar gezellige inrichting en een meer verfijnde keuken van de hand van Laurens. “Hier breng ik mijn ervaring in verfijnde en pure keuken samen.” En kijkend naar de opmaak van de borden, komt ook zijn studie in beeldende kunsten terug.
Voor iedereen
Wat Eppo namelijk uniek maakt, is dat zowel een flexitariër, pescetariër, vleeseter of vegan er samen kunnen genieten zonder in te boeten aan kwaliteit en ervaring. Dat kan met een samengesteld menu of à la carte. Steeds met seizoensgebonden ingrediënten van bewust geselecteerde leveranciers.
In het restaurant krijgt Eppo versterking van Daan Guelinckx, een ervaren professional met een achtergrond bij onder andere Veranda in Antwerpen. Guelinckx heeft tevens het assortiment wijnen, cocktails en non-alcoholische opties geselecteerd.
Laurens: “Antwerpen is de laatste jaren van modestad ook naar de culinaire top gegroeid. Ik ben trots dat we hier deel van uitmaken. Ik hoop dat Eppo mensen aantrekt die pure producten en eenvoud, maar ook kwaliteit waarderen.” Zijn signature dish? “Een heel simpel maar puur gerecht waar we alle ingrediënten tot de essentie gebruiken: onze cavalo nero, traag gegaard eitje en kippenconsommé.”
Coveliersstraat 6, 2600 Antwerpen
http://eppo-resto.com