Zo maak zelf gevlochten challah voor Pasen
Ingrediënten voor 4 broden:
1 kg bloem
2 zakjes bakkersgist
110 g suiker + een theelepel suiker voor het gistmengsel
100 g olie
2 eieren + 1 ei voor het vergulden
1 eetlepel zout
420 ml lauw water
Sesamzaad of maanzaad
Voeg de ingrediënten samen in de kom van je keukenrobot: de bloem, suiker, eieren en olie. Doe vervolgens het water, de gist en de suiker in een bakje, en laat de gist ongeveer tien minuten intrekken. Voeg het "gistmengsel" toe aan je kom.
Start de keukenrobot een paar seconden op lage snelheid: de ingrediënten mengen zich met elkaar.
Laat 3 minuten kneden en voeg zout toe, blijf dan nog 5 minuten kneden.
Haal het deeg uit de kom en vorm met je handen een bol, dek het deeg af met een schone doek en laat het minimaal een goed uur rusten. Kies een droge en warme plek zoals een magnetron (zonder dat hij aanstaat natuurlijk).
Je deeg is nu op het einde van de rusttijd gemakkelijk verdubbeld in grootte, dus nu is het tijd om het te vlechten. Begin met het deeg in vieren te verdelen en vervolgens elk stuk deeg in drie stukken. Vorm vrij dunne broodjes van dezelfde lengte.
Vorm je vlechten, neem de tijd en regel kleine imperfecties met de hand. Leg je brood op de bakplaat bedekt met bakpapier.
Laat de broden een tweede keer rijzen gedurende 45 minuten. Verwarm je oven voor op 180 ° C en bereid het mengsel voor dat we bruin kunnen maken: klop een ei los en voeg een beetje water toe. Breng dit mengsel met een voedselborstel aan op de broden. Bestrooi de broodjes met de zaden naar keuze. Zet de broden of oven gedurende 18 minuten op 180 °.
Volg Clara op Instagram @whatsupclara voor meer recepten
www.claraskitchenette.com