Valentijn: 6x shared dining concepten in Maastricht
Valentijn staat in het teken van quality time met je partner, en hoe kun je die beter invullen dan met een intiem etentje? Laat formele sit-down diners dit jaar voor wat ze zijn en ontdek onze favoriete adresjes voor shared dining in Maastricht. Je smaakpapillen en je geliefde zullen je dankbaar zijn.
Bijzonder
Breek weg van de norm bij Bijzonder, een 100% glutenvrij, koemelkvrij en suikervrij restaurant met een passie voor de gezonde keuken. Op deze plek in Maastricht is shared dineren een ervaring voor iedereen, van vegetariërs en veganisten tot vlees- en visfanaten. Het restaurant ligt net buiten het stadscentrum, produceert alles vanaf nul en gebruikt daarvoor uitsluitend biologische ingrediënten. Gasten kunnen zich verlustigen aan gerechten variërend van tapas tot een viergangendiner dat geheel is afgestemd op hun mood. Proef de smaak van zelfgebakken noten- en zadenbrood en koester de wetenschap dat alles op de menukaart in-house en met een groot hart voor lekker eten wordt bereid.
Il Bacaro
Met wortels die teruggaan naar de historische bacari in Venetië, brengt Il Bacaro het beste van Italië naar Maastricht - met een vleugje van the old country bij elke slok wijn of cappuccino. Kwaliteit, service en een ongedwongen sfeer vormen de basis, en een avondje uit is er nooit compleet zonder een bord traditionele spaghetti of baccalà mantecato. Maar de echte publiekstrekkers bij Il Bacaro zijn de sarde in saor alla veneziana: zoetzure sardientjes geserveerd in een saus van uien, azijn, pijnboompitten en rozijnen, die je het gevoel geven dat je al fresco aan de Amalfikust dineert.
Luster
Deze trendy bistro aan het Vrijthof nodigt zijn gasten uit op een culinaire reis geïnspireerd door de simpliciteit van de mediterrane keuken, versterkt door wereldse invloeden. Het interieur combineert klassieke en moderne elementen, waarbij een kleurenpalet van zachte blauwtinten en warm terracotta een ontspannen maar elegante sfeer scheppen. Drie strakke kroonluchters vormen het middelpunt van het restaurant, terwijl de open keuken een warme gloed uitstraalt dankzij de bloesemboom die de ruimte in tweeën deelt. Als je aanschuift aan een van de tafels, word je verwelkomd met heerlijke cocktails en delicate gerechten. Doe je bijvoorbeeld tegoed aan een signature Luster Martini op basis van vanillewodka, passievrucht en een glaasje prosecco, het perfecte startschot voor de avond. Zet vervolgens je tanden in de knapperige arancini met pecorino, of prik je vork in de coquilles met witte chocolade, gepekelde komkommer en limoen. De porties zijn precies op maat om te delen.
Gastrobar Dock Five
Zodra je Dock Five binnenstapt, komen de informele setting en de geur van huisbereide specialiteiten je tegemoet. De eigenaars zijn er met glans in geslaagd om het traditionele pubgevoel te behouden en de eetervaring toch op te waarderen met kwalitatieve gerechten. Elk bord wordt de keuken uitgestuurd vol verse en lokale ingrediënten, van sappige spare ribs in Jack Daniels tot de iconische patatas bravas. Met een focus op kwaliteit en toegankelijkheid kan je er ook terecht voor een kop koffie of wijntje – terwijl je uitkijkt over de indrukwekkende haven die bezaaid is met plezierjachten. Kortom: de perfecte locatie om je te nestelen in het voorjaarszonnetje en tot rust te komen bij het geluid van de zachte golven.
NOON
Dit voormalige café werd in 2021 omgetoverd tot een eigentijdse eetgelegenheid die de mediterrane en Aziatische keuken fusioneert. Bij binnenkomst hangt er meteen een dynamische sfeer dankzij de hippe internationals die er komen kennismaken met het geroemde sharing-concept. Het ruime terras zorgt voor een spectaculair uitzicht op de skyline van Maastricht, waardoor je de urban grandeur van de stad ervaart zoals nergens anders. En laten we ook het menu niet vergeten: van drunken salmon en buttersteak tot crispy tofu en brazil picanha, de kaart barst van de verse, ongewone smaken. Lunch of diner, de creaties van het gepassioneerde keukenteam zullen je vast kunnen bekoren.
Umami by Han
Hoewel het de vijfde basissmaak erg goed belichaamt, is Umami by Han een genot voor alle vijf de zintuigen. Met een moderne kijk op traditioneel Chinees design creëren de bamboe, bloesems, het zwarte meubilair en de roze lichtaccenten een gesofisticeerde en prikkelende ambiance. Op Valentijn kan je genieten van het exclusieve 3-, 4- of 5-gangen Bib Gourmand Menu, inclusief aangepast wijnarrangement. Elke ronde bestaat uit twee kleine gerechten, zodat je verschillende smaken kan ervaren zonder een vol gevoel te krijgen. Van gerookte paling en mango-gamba’s tot watermeloen wakame en soft-shell krab, elk gerecht is vakkundig bereid met een vleugje Oosterse flair.