Het recept voor caponata met munt en peterselie uit de airfryer
Enkele jaren na de opkomst van de airfryer is hij niet meer weg te denken uit de keuken. Van aardappels tot gebak, en van snacks tot hoofdgerechten zoals deze caponata: bijna alles kan erin bereid worden.
Gezond eten, voldoende bewegen en natuurlijk ook genieten van onze vrije tijd; we willen het allemaal. Maar terwijl sommigen het makkelijk vinden, is gezond eten niet altijd eenvoudig, vooral niet als we weinig tijd hebben. De airfryer is om die reden in veel huishoudens een vaste aanwinst in de keuken. En niet onterecht! Het is precies wat de naam doet vermoeden: een friteuse die werkt met hete lucht in plaats van olie. En doordat je geen olie gebruikt, is het eten uit de airfryer ook nog eens een gezondere optie.
Zelf startte ik met een XL Airfryer van het merk Greenpan. Voor € 159,90 zou m'n kookervaring compleet veranderen, als ik de reviews mocht geloven. Natuurlijk, het is een investering, maar neem zelf een kijkje bij de reviews en je zult overtuigd zijn dat dit apparaat een van de beste aankopen is die je dit voorjar zal doen.
En zo belandde ik ook bij dit recept voor een heerlijke caponata met munt en peterselie, uit - jawel - de airfryer. Minimaal werk, maximaal resultaat voor maar liefst zes mensen tegelijk.
Ingrediënten voor twee personen:
-1 aubergine
-1 kleine ui
- 1 teentje look
- 1 tomaat
- 10 gekleurde kerstomaatjes
- 2 el kappertjes
- 10 olijven
- 2 el rozijnen
- 250 gr passata
- Olijfolie
- Peper en zout
- Gedroogde rozemarijn
- 2 el balsamico azijn
- Verse munt
-Verse krulpeterselie
Bereidingswijze:
1. Was de aubergine (niet schillen) en snijd deze in 8 lange stukken, daarna in kleine stukken van ongeveer 2 cm.
2. Leg de aubergine in een bakvorm en besprenkel royaal met olijfolie, peper, zout en gedroogde rozemarijn. Voeg de versnipperde ui en look toe en meng alles goed door elkaar.
3. Zet de bakvorm in de oven op het groentenprogramma (150°C) en bak de aubergine 10 minuten.
4. Haal de bakvorm uit de oven en voeg alle andere ingrediënten toe: snijd de verse tomaat in stukjes, halveer de kerstomaatjes, en voeg de kappertjes, olijven, rozijnen, passata en balsamico azijn toe. Meng alles goed door elkaar.
5. Zet de bakvorm terug in de oven op het groentenprogramma (150°C) voor 10 minuten, maar verhoog de baktijd naar 15 minuten.
6. Werk het gerecht af met verse peterselie en munt.
Optioneel: serveer het gerecht met feta