Food

Recept: Saganaki mosselen uit het Grand Café in Athene

Wat dacht je van een mediterraan gerecht dat even gezond is als lekker en troostend deze winter? Volg de gids om het exclusieve recept voor Saganaki mosselen van het Grand Café in Athene te reproduceren.
plant food vegetable produce

Ingrediënten voor 4 personen:

- 2 liter Bouchot mosselen
- 4 eetlepels olijfolie 3 middelgrote sjalotten
- 15 cl witte wijn
- 1 bos peterselie
- 2 witte ajuinen
- 2 teentjes llook
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 liter gepelde en fijngestampte tomaten oreganopoeder
- fijn zout, versgemalen peper
- 300 g feta
- 10 cl ouzo

Recept:

Pel en snipper de sjalotten, verwijder de steeltjes van de peterselie en hak deze grof.
Week de mosselen een paar uur in 10% gezouten water. Maak dan de mosselen schoon en sorteer ze.
Verhit een grote pan op hoog vuur met de olijfolie, voeg de sjalotten en de peterselie toe, "giet" vervolgens de vooraf gedroogde mosselen, roer eenmaal met een grote spatel om de mosselen in de aromatische vulling te rollen en blus af met de witte wijn.
Onmiddellijk afdekken en afgedekt 2 à 3 minuten laten koken. Open, roer met de grote spatel en verwijder als de mosselen opengaan.
Leg de mosselen in een grote schaal en begin ze te pellen. Houd ongeveer 10 schelpen van 1⁄2 per persoon, en bewaar voor de rest alleen de mosselen. Bewaar op een koele plaats.
Zeef het kookvocht door een zeef en bewaar het voor de tomatensaus.
Pel voor de tomatensaus de knoflook en de ajuinen en fruit ze zachtjes in een pan met de olijfolie. Breng op smaak met een snufje zout. Zodra alles gesmolten is, de gepelde en geplette tomaten en de oregano toevoegen en op een zacht vuurtje laten sudderen.
Zodra de tomatensaus is ingekookt en een mooie stroperige consistentie heeft bereikt, de kruiden aanpassen en opzij zetten.
Verwarm twintig minuten voor het serveren de ovengrill op maximaal vermogen of bereid een kleine gasbrander voor.
Zet vlak voor het serveren een grote koekenpan op het vuur. Verhit een flinke hoeveelheid tomatensaus in de pan, voeg de mosselen (met en zonder schelp) toe. Verhit enkele minuten op middelhoog vuur en wentel de mosselen in de saus. Zodra ze heet zijn, blussen met de ouzo, goed mengen en opdienen.
Strooi de feta over de mosselen en zet ze onder de grill of boven een föhn tot de feta goudbruin is (dit moet snel gebeuren!).
Bestrooi met een beetje gehakte peterselie en eet onmiddellijk.

Tags

Recommended posts for you