Food

Parijs: 3 legendarische restaurants om dit jaar te (her)ontdekken

De jaren gaan voorbij en de generaties volgen elkaar op. Deze drie Parijse restaurants hebben van de maandenlange sluiting gebruikgemaakt om ingrijpende veranderingen door te voeren. En het is zeer succesvol.
restaurant home decor chair furniture chandelier lamp interior design indoors meal cafeteria

Café Lapérouse in het Hotel de la Marine

Café Lapérouse Hotel de la Marine.jpg

De oorsprong van Lapérouse is een zekere Lefèvre, "de limonademaker van de koning" die zich in 1766 vestigde aan de Quai des Grands Augustins. Victor Hugo ging er vaak heen met zijn familie, terwijl Serge Gainsbourg er de tijd kwam doden. Het Café Lapérouse is het eerste adres buiten de muren van deze instelling, in een romantisch decor dat is ontworpen door Cordelia de Castellane, artistiek directrice van Baby Dior en Dior Maison, en is gevestigd in het pas gerestaureerde Hotel de la Marine. Benjamin Patou en Antoine Arnault, die nu partners zijn in dit avontuur, zijn van plan de plek te exporteren naar New York, Londen, Singapore en Miami, na het succes van de hoek in Printemps Haussmann en Saint-Tropez deze zomer. De keuken is even gezond als vooruitstrevend: smashburger, lobster roll, mac & cheese, maar ook croque-monsieurs in ere hersteld, gekookte eieren met mosselen die steeds geraffineerder worden (met truffels, kaviaar of bottarga), en andere "aristocratische hapjes". Een geweldig moment. 

 

2 Place de la Concorde, 75008 Parijs

Drouant

Capture d’écran 2021-08-31 à 15.34.22.png

Deze voormalige "Bar Tabac" werd in 1880 door de Elzasser Charles Drouant opgericht en biedt sinds 1914 onderdak aan de beraadslagingen van de Goncourt-jury en sinds 1926 aan die van de Renaudot-jury. Aan het eind van de jaren 1920 veranderde Jacques-Emile Ruhlmann, bijgenaamd "de paus van de Art Deco", het etablissement in een bistro. Hij bood oesters aan die zijn broer, een oesterkweker in Bretagne, hem elke week leverde. Al snel kozen kunstenaars, schrijvers en journalisten uit die tijd - Octave Mirabeau, Georges Clémenceau, Claude Monet, Alphonse Daudet, Auguste Renoir en Camille Pissaro - Drouant voor hun "vrijdagdiner". Later, in 2018, werden de gebroeders Gardinier de eigenaars en omringden zij zich met architect Fabrizio Casiraghi en artistiek directeur Franck Durand om het adres te moderniseren met behoud van de codes, zoals de majestueuze trap. Het menu herneemt de grote klassiekers van de Franse gastronomie, zonder compromissen te sluiten wat het product en de combinaties betreft. Speciale vermeldingen voor de salade Colette, bestaande uit bonito, artisjokken en bottarga, voor de zwarte kabeljauw met wijnbouwerssaus, en voor de boomgaardperziken met hun verfrissende citroengranita. Een van de mooiste verrassingen van de zomer van 2021.

16-18 Place Gaillon, 75002 Parijs

Le Grand Véfour

Capture d’écran 2021-08-31 à 15.35.01.png

"In de intuïtie van mijn beroep heb ik besloten me aan te passen aan de economische kwetsbaarheid van dit moment voor een menu van deze nieuwe wereld", vertrouwt de chef Guy Martin toe na de heropening van de Grand Véfour, een emblematische plaats die vroeger "Café de Chartres" heette en waarvan het terras zich uitstrekt tot in de tuinen van het Palais Royal. "Ik heb het besluit genomen om deze plek, die sinds 1990 het decor van mijn universum is geworden, terug te brengen naar de realiteit." In dit besef een verantwoordelijke en geëngageerde speler in de wereld te zijn, had de chef al samen met kunstenares Claudine Drai de aanzet gegeven tot de nieuwe inspiratie van de artiestenlounge op de eerste verdieping. Toen nam de intuïtie het over, evenals de wens om voor iedereen toegankelijk te zijn. Om iedereen te laten zitten aan de tafel van Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, George Sand, of Jean Cocteau, die hier stamgasten waren. Terug in 2021 vinden we onder meer het weekmenu, als in een chique refter, met prei met vinaigrette, gerookte zalm en blini's, en de beste vanille éclair die we ooit hebben geproefd. Een opmerkelijke transformatie, op zijn zachtst gezegd.

17 rue de Beaujolais, 75001 Parijs

Tags

Recommended posts for you