Food

5 typisch Zwitserse recepten om thuis te maken

Ontdek hoe je maaltijden kunt afwisselen en hoe je een beetje van de cultuur en smaak van Zwitserland naar het comfort van thuis kunt brengen met deze recepten.
plant food produce pizza

Bij het kiezen van een regio om te verkennen en te bezoeken, naast toeristische omgevingen, is de gastronomie vaak ook belangrijk. De keuken van een bepaald land ervaren is een van de beste manieren om banden te smeden en verbinding te maken met de historische aspecten. Het is vanuit de gastronomie, door de bereiding, het gebruik van ingrediënten en de samenstelling van de recepten, dat we kunnen leren over de gebruiken, de routine en ervaring verrijkende en smakelijke ervaringen. Daarom kunnen typisch Zwitserse recepten een uitstekende keuze zijn voor degenen die hun menu willen diversifiëren.

Zwitserland heeft grote invloed van buurlanden zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië in de keuken. De gastronomische gewoonten variëren binnen het land zelf, volgens de gewoonten van plaatsen die grenzen of door menselijke afmetingen, maar sommige patronen blijven over het hele grondgebied bestaan. Varkenseiwit wordt bijvoorbeeld het meest geconsumeerd, naast paardenvlees, dat ook een typisch gerecht is in het Europese land.

Een ander opvallend kenmerk van Zwitserse gerechten zijn kazen en chocolaatjes, die over de hele wereld bekend en bewonderd zijn en ook door de bevolking op grote schaal worden geconsumeerd, hetzij in hun traditionele vorm of als fondue. Er wordt geschat dat een Zwitser ongeveer 20 kg kaas per jaar consumeert volgens de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie (FAO).

Ondanks dat het sterk aanwezig is in het dieet van degenen die in Zwitserland wonen, gaat de lokale keuken veel verder dan dat. Aardappelgerechten zijn heel gebruikelijk en worden over het algemeen gewaardeerd. Hieronder zetten we een aantal typisch Zwitserse recepten op een rij die je gemakkelijk thuis kunt bereiden.

Raclette

De naam van het gerecht komt van het Franse woord Racler, wat "schrapen" betekent, direct gekoppeld aan de manier waarop het gerecht wordt bereid. Raclette is de naam van een Zwitserse kaas die in de regio Wallis wordt geproduceerd. Het gerecht is oorspronkelijk gemaakt met het gesmolten over de kolen en geserveerd over aardappelen. Het is vermeldenswaard dat het zo succesvol was dat er tegenwoordig een grote verscheidenheid aan bijgerechten en kaassoorten wordt gebruikt.

Ingrediënten
Verschillende kazen, zoals raclette, gouda, Zwitsers, mozzarella, mijnen en andere naar keuze die gemakkelijk te smelten zijn; kleine aardappelen; in blokjes gesneden spek; verschillende worsten; Parmaham; salami en andere vleeswaren; olijven; witte en rode ui; cherrytomaatjes en verschillende soorten brood (rustiek, italiaans, gesneden, frans). De hoeveelheid ingrediënten verschilt per voorkeur of persoon.

Voorbereidingsmodus
Snijd, terwijl de aardappelen gaar zijn, het spek in blokjes en bak ze snel in een koekenpan zodat ze krokant zijn. Snijd de gekookte aardappelen in grote plakken en leg ze op de bodem van de kommen die je gaat gebruiken. Deze containers worden in de oven geplaatst, dus kies degene die aan hitte kunnen worden blootgesteld. Leg het spek over de aardappelen en bedek met andere door de gasten gewenste ingrediënten. Snijd vervolgens de kazen die de raclette zullen bedekken. Leg ze over de ingrediënten in de kom en zet ze in de oven om te smelten en bruin te worden. Serveer zeer heet naar smaak. Herhaal het proces zo vaak als je wilt en als je wilt. Je kunt de aardappel ook vervangen door sneetjes brood.

185912934_222044672691178_1781167531511031876_n.jpg
Foto: Instagram @cumberlandmanly

Rosti

Het recept werd oorspronkelijk geserveerd bij het ontbijt voor boeren in het kanton Bern. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een nationale delicatesse en kan het zowel als hoofdgerecht als als bijgerecht bij ander voedsel worden geserveerd. Het originele recept gebruikt alleen zeer dunne geraspte aardappelen en gebakken in boter tot ze knapperig zijn, maar het heeft de toevoeging van verschillende ingrediënten (kaas, worstjes, pasta, ui, appel), afhankelijk van de regio van het land.

Ingrediënten
1 kg gekookte aardappelen en zout en peper naar smaak voor het maken van de basis. Houd voor de vulling 200 g geraspte mozzarella apart; 100 g pitloze tomaten; zout, olie en oregano naar smaak.
 

Voorbereidingsmodus
Kook de aardappelen tot ze zacht maar niet te gaar zijn. Nog warm en ongeschild, laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen in de vriezer. Rasp de aardappelen na het verwijderen in reepjes, bij voorkeur op een gewone rasp in plaats van in een keukenmachine. Breng in een kom op smaak met zout en peper of een andere smaakmaker naar keuze. Haal twee kleine koekenpannen uit elkaar en bedek in een ervan de hele bodem met de geraspte aardappel zonder ruimte over te laten totdat deze erg stevig is. Plaats twee eetlepels vulling in het midden van de pan en dek af met de rest van de aardappel. Knijp en vorm de aardappel met de lepel zodat deze rond is en dek af met de andere pan als een tostex. Om ervoor te zorgen dat de aardappel niet aan de pan plakt, giet je elke keer dat je de aardappel draait een beetje olie in de pan. Bak ongeveer 10 minuten aan beide kanten.

195334566_1177436776099125_2107276562171256693_n.jpg
Foto: Instagram @lauraandsayat

Birchermüesli

Meer dan een eeuw geleden creëerde een Zwitserse voedingsarts genaamd Bircher-Benner dit gezonde recept voor zijn patiënten die geen uitgebalanceerd dieet hadden. Het gerecht heeft uiteindelijk zijn naam geërfd en tegenwoordig is Bircher Muesli, de Zwitserse muesli, een gerecht dat in de zomer in het land veel wordt geconsumeerd.

Ingrediënten
Zet 200 g havermout apart; 500 ml melk; 2 appels; 1 banaan; 1/2 citroen; 1 sinaasappel; 50 tot 100 g walnoten, amandelen of cashewnoten; 2 volle eetlepels honing en kaneel naar smaak.

Voorbereidingsmodus
Meng in een kom de havervlokken en melk. Dek vervolgens af en laat minimaal zes uur een nacht in de koelkast staan. Haal 's morgens uit de koelkast en dek af. Schil en rasp de appels en snijd de banaan in stukjes. Meng in een kleine kom het sap van een halve citroen, banaan en appel om niet te bederven. Schil en hak daarna de sinaasappel en meng met de kaneel en walnoten. Voeg nu in de haverkom het fruit en de noten toe. Voeg bij het mengen de 2 eetlepels honing toe.

135585966_330275241371010_5655051293800694042_n.jpg
179451426_956303855194009_6205112163457643638_n.jpg
Foto: Instagram @healthykelsii/@sophias_happyplace

Alpenpasta

Dit gerecht, ook wel bekend als herdersnoedels, is traditioneel in het Duitse deel van Zwitserland en dankt zijn naam aan het feit dat de bereiding is gemaakt van ingrediënten waar herders van alpenweiden toegang toe hadden. Naast de gemakkelijke bereiding vormde de combinatie van ingrediënten een maaltijd die voorzag in de energiebehoefte voor het zware werk in de bergen. Alpenpasta zijn altijd aanwezig op het menu van Boy Scouts and Armed Forces of Switzerland, en in de regio Obwalden wordt Älplermagronen Hindersi-Magronen genoemd.


Ingrediënten
Leg 4 grote aardappelen apart; 400 g penne; 400 g geraspte kaas naar keuze (suggestie: gruyère of emmenthal); 100 g gekookte ham en 250 g verse room.

Voorbereidingsmodus
Doe de aardappelen in een grote pan om te koken. Kook de pasta na het koken in dezelfde pan ongeveer 10 minuten. Leg in een aparte kom de geraspte kaas, op smaak gebracht met een beetje peper en versgemalen nootmuskaat. Giet vervolgens de gekookte ham, ook geraspt, en meng met de kazen. Als de penne gaar zijn, giet je het water af en meng je met de kaas en de verse room. Giet er wat kaas over en bak ze bruin. Serveer het gerecht eventueel met gekarameliseerde ajuinen en appelmoes.

50905699_1261180317369058_344205161654523190_n.jpg
90350771_202520631039899_1978178188877893829_n.jpg
Foto: Instagram @swissmountainview/@migusto.ch

Kaasfondue

Een van de bekendste en meest geconsumeerde gerechten ter wereld, en eentje die perfect keuken van het land kan vertegenwoordigen.

Ingrediënten
Zet 300 g Emmenthaler opzij; 300 g Gruyère-kaas; 1 glas droge witte wijn; 1 beker Kirsch (gedistilleerde kers); 1 eetlepel maizena; 1 teentje knoflook; 1 snufje nootmuskaat en Italiaans brood.

Voorbereidingsmodus
Snijd het Italiaanse brood in kleine blokjes en zet apart. Snijd de knoflook doormidden en verwijder het middelste gedeelte. Gebruik alleen de uitgesneden delen op de bodem en zijkanten van een keramische pan of pan met antiaanbaklaag. Rasp de kazen, meng de maizena in Kirsch en zet apart. Verwarm vervolgens de witte wijn op een laag vuur en voeg geleidelijk de kazen toe, onder voortdurend roeren, zodat er een 8 ontstaat op de bodem van de pan. Als het geheel homogeen is en begint te borrelen, voeg dan de Kirsch toe met de opgeloste maizena en laat ongeveer 2 minuten staan. Het is belangrijk om op consistentie te letten, omdat het niet te vloeibaar mag zijn. Voeg de nootmuskaat naar smaak toe en breng onmiddellijk over in de réchaud of container naar keuze. Prik het broodje op de vork en dip in de fondue.

152550574_2223595077772193_2445447470884084616_n.jpg
149841234_335716061086589_7873774197255800972_n.jpg
Foto: Instagram @suvrettahouse/@snackstoshare

Recommended posts for you