Art & Culture

In Brussel vliegen meer dan 50.000 origami's van Charles Kaisin door het centrum

Vrede en solidariteit: een boodschap die traditioneel deze tijd van het jaar wordt verspreid, maar dit jaar alle cliché's overtreft. Want in Brussel hebben adembenemende installaties de oudste galerijen van Europa overgenomen. Een project van kunstenaar Charles Kaisin vol hoop en liefde dat jong en oud kan bekoren.
handrail banister corridor railing chandelier lamp

Het stadscentrum van Brussel is gehuld in een magisch gouden gewaad voor de komende feestdagen! In samenwerking met de Stad Brussel heeft de Société des Galeries Royales Saint Hubert een beroep gedaan op de Belgische kunstenaar Charles Kaisin en zijn team om enkele ongewone installaties te creëren. Aan het einde van 2020, een jaar vol onzekerheden en twijfels, stelt de Belgische ontwerper zich een reis voor die volledig bestaat uit gekleurde en gouden origami. Vanuit de Galeries Royales Saint Hubert door de aangrenzende straten om uiteindelijk te eindigen in de lobby van het Hotel Amigo, ademt de route van de installaties van Charles Kaisin de kerstgedachte door de golf van solidariteit achter dit project. Een route die wordt ingezet om te redden wat er nog over is van het feestelijke seizoen, en die zal blijven bestaan tot februari 2021.

1 / 11

Origami: een symbool van solidariteit

Terwijl Covid-19 de wereld nu al bijna een jaar teistert, is de solidariteit van het Belgische volk meer dan ooit voelbaar. Tijdens de eerste lockdown heeft een groot deel van de Belgische bevolking zich verenigd om na een oproep van Charles Kaisin meer dan 20.000 origami te vouwen. Naast het mogelijk maken van een verzameling van donaties om de strijd tegen het coronavirus in het Erasmusziekenhuis te helpen, zijn de duizenden origami nu een integraal onderdeel van de duifvormige installatie Origamis for Life, een symbool van vrede en solidariteit, die de Koningsgalerij heeft overgenomen. Eerst tentoongesteld in het Centre Kanal Pompidou, daarna in de Kathedraal van St Michel en Gudule, en nu in het centrum van de Belgische hoofdstad, waar het werk zijn nieuwe nest voor het einde van 2020 heeft gevonden. Sinds het begin van het project blijven Charles Kaisin en zijn team nog steeds extra origami ontvangen, die ze aan elkaar rijgen en monteren om deze fenomenale installatie, met een totaal van bijna 30.000 origami, te voltooien.

Galeries+Royales+de+Saint-Hubert_Portrait+Charles+Kaisin+©Nicolas+Lobet+(11).jpg

Een sprookjesachtige reis

Naast de regenboog origami's die in de King's Gallery worden tentoongesteld, zijn er langs een uitzonderlijke route nieuwe creaties opgezet. 

Aan de kant van de Galerij van de Koningin staat de Gouden Boom, volledig kerstsfeer. De installatie, die meer dan 40 meter lang is, brengt 20.000 gouden origami in de vorm van een duif bij elkaar en vormt zo een grote, flamboyante papierboom.

Verderop vindt de bezoeker in de Galerie des Princes een unieke installatie in de vorm van een vogel, de Gouden Vogel. Meer dan 2.000 origami worden daar opgehangen in de hoop ons eraan te herinneren dat we zelfs in deze buitengewone tijd vrij zijn om te denken, te lezen, na te denken en zelfs, en vooral, elkaar te helpen.

Het Heilige Eiland is versierd met gouden origami's, die dienen als lichtslingers. Hangend van gevel tot gevel laten de origami's de doorgang schijnen met duizenden lichtjes, die naar de rest van de route leiden.

Op de Grote Markt in Brussel staat de traditionele Grote Kerstboom, die dit jaar naast een andere verlichte boom op de binnenplaats van het stadhuis van Brussel staat. En omdat er nooit te veel bomen zijn om Kerstmis te vieren, eindigt de route in de lobby van Hotel Amigo, waar een sprookjesboom van 3,50 meter hoog op de troon staat.

Tags

Recommended posts for you