HEMA: waarom wordt het gebruikt in gellak en is het de schuldige van allergieën?
Of het nu gaat om glazed donut nails, of de nieuwste apple cider nails, er is altijd wel een indrukwekkende nageltrend aan de hand. Toch is er de laatste tijd een nieuwe "trend" gaande op social media: een ernstige allergische reactie door acrylaten, zoals HEMA.
Gelnagels, gellak en acrylnagels bevatten methacrylaten, vaak HEMA, die ervoor zorgen dat de lak uithardt onder UV-licht. Steeds vaker komt naar buiten dat mensen hier een allergie voor hebben ontwikkeld. Destegevolge heeft de British Association of Dermatologists hier een onderzoek naar gedaan. In het rapport dat hieruit rolde staat onder meer dat de allergie onomkeerbaar is omdat het lichaam de acrylaten niet meer kan verdragen nadat een reactie heeft plaatsgevonden.
Deze reacties kunnen zich voordoen in de vorm van zwelling, eczeem en roodheid rond de nagels na een gelmanicure, en kunnen ervoor zorgen dat de huid gaat vervellen of dat er blaren ontstaan. Deze reacties kunnen zich ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de ogen en de nek, als de chemische stof daarmee in contact is geweest. Als je eenmaal de allergie hebt ontwikkeld, dan kom je er niet meer vanaf.
Zo'n allergie aan acrylaten komt in eerste instantie door het onjuist aanbrengen van de gellak. Het product wordt bijvoorbeeld te dicht tegen de nagelriem gelakt (laat altijd minstens 1 mm ruimte vrij!) of het wordt onvoldoende uitgehard waardoor er moleculen vrijkomen die de huid kunnen raken. Het risico op het ontwikkelen van een allergie zou minimaal moeten zijn als een professionele nagelstylist met voldoende kennis zorgvuldig te werk gaat.
Is er toch een allergie ontwikkeld, dan kan dat problemen opleveren bij medische behandelingen. Acrylaten komen namelijk ook daarin voor, zoals in tandvullingen, sommige diabetesmedicijnen of bij een kunstheup. Als de allergie er eenmaal is, dan kan dat dus een probleem veroorzaken.
Het Nederlandse cosmeticamerk Pink Gellac vertelt ons dat een dermatoloog kan vaststellen of je de allergie hebt. "Het is belangrijk dat een allergie professioneel wordt vastgesteld; als je weet voor welk acrylaat je allergisch bent, kan dit opgenomen worden in je patiëntendossier."
"Toen ons enkele jaren geleden de eerste berichten bereikten over allergieën voor HEMA acrylaten - vaak veroorzaakt door producten van buiten Europa met hogere concentraties dan hier toegestaan - zijn wij direct gestart met het ontwikkelen van een HEMA-vrije formule", aldus Pink Gellac. Enkel hun PRO-lijn bevat nog HEMA. "Deze lijn mag alleen worden gebruikt door professionals die een opleiding voor nagelspecialiste hebben gevolgd, waardoor huidcontact bij deze producten zoveel mogelijk wordt voorkomen en indien noodzakelijk de huid direct schoongemaakt wordt."
Omdat de gehele formule van Pink Gellac veranderd is, is het lastig voor ze om exact aan te geven wat nu precies het HEMA-acrylaat vervangt. "Het ingrediënt Polyurethane-57 is het ingrediënt wat je het beste als ‘vervanger’ zou kunnen zien." Uiteindelijk maakt dat in dit geval ook niet uit. Want hoewel je wel kunt overstappen op een product zonder HEMA, als de werkwijze niet wordt aangepast, kan er alsnog een allergie ontstaan voor een ander ingrediënt, wat leidt tot een vicieuze cirkel. HEMA is gewoon een vaakvoorkomend ingrediënt, waardoor het veel aandacht heeft gekregen. Zodra een allergie zich ontwikkelt, staat het immuunsysteem op scherp, waardoor het veel gemakkelijker en sneller allergieën voor andere stoffen kan ontwikkelen.
Net zoals we bij huishoudelijke schoonmaak vaak geen handschoenen dragen, kan herhaaldelijk contact met bepaalde producten contactdermatitis veroorzaken. Dit is een irritatie die na verloop van tijd kan uitmonden in een allergie. Het probleem ligt niet bij het product zelf, maar bij de manier van werken die moet worden aangepast.
De beste manier om de kans op een allergie te voorkomen:
- Kies voor producten die voldoen aan de Europese cosmetica wetgeving en kies zo veel mogelijk HEMA-vrije opties. Het is sowieso aan te raden gellak en andere cosmetica alleen te kopen via Europese webshops.
- Probeer altijd huidcontact te voorkomen door netjes op de nagel te lakken en bij contact met de huid de lak meteen van de huid te verwijderen.
- Zorg dat de lak goed is uitgehard en kies dus voor de LED-lamp die is ontwikkeld voor de gellak die je koopt – deze zijn op elkaar afgestemd en zo weet je zeker dat de lak goed kan uitharden en dat er dus niet – na het uitharden – alsnog stoffen uit de lak kunnen vrijkomen.
HEMA-vrije gellak opties
We sommen een aantal vrolijke kleuren op, maar deze merken hebben allemaal base- kleur- en top coats zonder HEMA.