Art & Culture

Erfgoed ontmoet toekomst: Ruinart heeft het langverwachte bezoekerscentrum geopend

Na drie jaar van intensieve renovaties heeft Maison Ruinart, het oudste champagnehuis ter wereld, de deuren geopend van een gloednieuw bezoekerscentrum aan Rue des Crayères 4 in Reims. Dit project, een meesterwerk van de Japanse architect Sou Fujimoto, interieurontwerper Gwenaël Nicolas en landschapsarchitect Christophe Gautrand, markeert een boeiende combinatie van eeuwenoud erfgoed met een eigentijdse visie én waar je zonder reservering terecht kunt voor een glaasje en lichte snack.

grass plant architecture building office building lawn person campus

Maison Ruinart, dat in 1729 werd opgericht, staat symbool voor het rijke erfgoed van de Champagne. Het nieuwe bezoekerscentrum behoudt dit erfgoed, maar introduceert ook een eigentijdse esthetiek. Want dat is precies wat CEO Frédéric Dufour voor ogen heeft: Ruinart moet niet alleen gekend zijn om zijn eeuwenoude geschiedenis, maar ook erkend worden als het modernste champagnehuis ter wereld.

Het doel van het bezoekerscentrum: een plek dat zowel het startpunt is voor rondleidingen door de iconische krijtkelders, waar we op een toegankelijke manier kunnen genieten van een glaasje en een snack bij een "Bar by Ruinart", waar we unieke degustaties kunnen boeken voor zeldzame cuvées, dat dient als winkel om speciale lifestyleobjecten en unieke edities aan te schaffen en waar een beeldentuin aan grenst met hedendaagse kunstinstallaties.

De mannen die dit moesten verwezelijken? De Japanse architect Sou Fujimoto, interieurontwerper Gwenaël Nicolas en landschapsarchitect Christophe Gautrand.

groupshot person adult male man standing blazer coat jacket glasses
Christophe Gautrand, Sou Fujimoto en Gwenaël Nicolas (van links naar rechts) © Alice Jacquemin

Sou Fujimoto bedacht een constructie geïnspireerd op de bubbel in een glas champagne. "Ik bestudeerde de bubbel goed. Eerst verscheen het subtiel wit in mijn glas, daarna vervaagde het in iets transparants. Dat inspireerde me zo!", vertelt hij. Hij realiseerde daardoor een waar architecturaal pareltje, gemaakt van lokale Soissons-steen en hout en een opvallend asymmetrisch dak dat de vorm van die bubbel aanneemt. De verwijzing naar champagne zie je ook terug in de glazen panelen, die van transparant naar opaak verkleuren – een ingenieuze manier om  een ode aan de sprankelende drank te brengen en tevens het zonlicht te filteren. Sta je voor het gebouw, dan wordt het Maison weerspiegeld in de ramen. Nog eens een ingenieuze manier om het gloednieuwe gebouw in te laten blenden in het 'oude'.

architecture building office building grass plant lawn campus outdoors
floor flooring building office building indoors interior design housing person desk table
© Raul Cabrera

Het serene landschapspark, ontworpen door Christophe Gautrand, telt maar liefst 7.000 vierkante meter en is vrij toegankelijk voor het publiek. Langs de paden passeer je hedendaagse kunstwerken (waaronder sommige carte blanche's van voorgaande jaren) die in harmonie zijn met de natuur. Het park is bovendien ontworpen met het oog op duurzaamheid en biodiversiteit, met bomen en planten die bestand zijn tegen klimaatverandering. Een fenomeen waar Ruinart vanzelfsprekend dagelijks mee geconfronteerd wordt.

sélection ruinart clothing footwear shoe cushion home decor furniture plant tree
© Mathieu Bonnevie

Binnen in het paviljoen, dat ook het startpunt vormt van rondleidingen, ontvouwt zich een ruimte waar kunst, architectuur en natuur samenvloeien. De wandhoge ramen zorgen ervoor dat het lijkt alsof je in de buitenlucht rondloopt, met het grandioze Maison op de achtergrond, en de natuurlijke materialen, zoals hout en steen, versterken het gevoel van verbondenheid met de omgeving. Gwenaël Nicolas heeft de interieurs ontworpen als een "zintuiglijke ervaring", met subtiele details die de elegantie van Ruinart weerspiegelen. Kunstwerken, zoals zwevende glazen bubbels en meubels in de vorm van bloembladen, zorgen voor een verfijnde sfeer.

In het paviljoen bevindt zich ook een geheime kelder waar de meest iconische cuvées van Ruinart zorgvuldig worden bewaard en een exclusieve degustatieruimte waar liefhebbers en kenners zeldzame flessen kunnen ontdekken, zoals de Dom Ruinart La Réserve.

indoors interior design furniture architecture building living room room foyer chair
© Chloé Le Reste
indoors interior design floor flooring architecture building living room room shop person
coffee table furniture table indoors interior design living room couch tabletop home decor perfume
© Raul Cabrera en Chloé Le Reste

Bar by Ruinart

Waar voorheen de focus vooral lag op rondleidingen door de beroemde krijtkelders, kunnen nu ook bezoekers die geen reservering hebben gemaakt voor een rondleiding van ‘les crayères’ – de ondergrondse kelders waarin de champagne wordt bewaard – genieten van een Ruinart-ervaring. Aan de zijkant van het paviljoen bevindt zich de nieuwe Bar by Ruinart, waar je terecht kunt voor een lichte lunch, een glas champagne of zelfs een uitgebreid dessertbuffet in de namiddag. Binnen zijn er 40 plaatsen, buiten op het terras nog eens 40 plaatsen. Het concept is eenvoudig maar verfijnd: gerechten zoals tataki, gravlax en seizoensgebonden veloutés worden met zorg bereid en zijn - uiteraard - een perfecte match met de champagnes van Ruinart. De bar biedt daarnaast het hele jaar door evenementen aan met bekende chefs, zoals Arnaud Donckele, een drie sterren Michelin-chef die al jarenlang met Ruinart samenwerkt.

indoors restaurant dining room dining table furniture table cafeteria interior design chair cup
© Raul Cabrera
© Raul Cabrera

Maison Ruinart investeert niet alleen in gastronomie, maar ook in duurzaamheid. Het nieuwe paviljoen maakt gebruik van geavanceerde ecologische technologieën, zoals geothermische energie en een groendak, en produceert maar liefst 80% van zijn eigen energie. Door regenwater te hergebruiken en duurzame materialen te gebruiken, toont Ruinart zijn toewijding aan het minimaliseren van de milieu-impact. Deze aanpak past perfect bij de visie van CEO Frédéric Dufour, die Ruinart wil positioneren als een champagnehuis dat vooruit kijkt naar de toekomst.

Praktische details

Het Maison is het hele jaar door elke dag open (jaarlijkse sluiting in januari). Een deel van het domein (beeldentuin, Nicolas Ruinart-paviljoen met Bar by Ruinart, winkel ...) is gratis toegankelijk van 11.00 tot 22.00 uur van donderdag tot en met maandag, en van 11.00 tot 20.00 uur op dinsdag en woensdag.

Rondleidingen door de krijtkelders (inclusief degustatie van twee cuvees) beginnen om 09.30 uur. De laatste rondleiding start om 17.15 uur (vanaf € 85).

Reserveren en informatie via ruinart.com

Rue des Crayères 4, 51100 Reims

© Gregoire Machavoine

Tags

Recommended posts for you