Mode

Zien: de eerste expo gewijd aan luxe in het Musée des Arts Decoratifs in Parijs

Van Tiffany-diamanten, tot Egyptische artefacten uit de Oudheid en een 'Little Black Dress' van Chanel: "Luxes", de nieuwste expo in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs is gewijd aan alles wat luxe betekent, over tijd en culturen heen.

Wat bepaalt of iets mooi is? En hoe is dat veranderd doorheen de jaren? De definitie van luxe - en de evolutie ervan - vormt het centrale onderwerp van Luxes , de nieuwste tentoonstelling van het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Deze showcase is vandaag geopend en neemt de percepties van luxe, en hoe deze door tijd en culturen zijn veranderd, onder de loep. Met meer dan 100 objecten uit musea over de hele wereld, waaronder de Parel van Abu Dhabi en Tiffany-juwelen, is de tentoonstelling een geslaagde evenaring van een universum van alles luxe - en onze collectieve fascinatie voor wat mooi, uitzonderlijk en zeldzaam is.

Zo zijn er een aantal highlights van in de Oudheid te zien, zoals een Egyptische make-uplepel (symbool voor goddelijke aanbidding), de Boscoreale-schat van zilver en goud van de Vesuvius, en een zoömorfische vaas uit 3500-3100 v.Chr., het oudste artefact van de expo. Het begrip uxe als tijdsbesteding in de Renaissance wordt duidelijk door objecten zoals een kaartspel, een backgammonbord en zeldzame manuscripten uit die tijd. Vervolgens wordt de weelde van de 16e en 17e eeuw getoond met onder andere een opmerkelijke decoratieve kist, die in opdracht van Lodewijk XIV en zijn hof werd gemaakt voor Pierre Mangot. Gemaakt door de beroemde zilversmid van Frans I van Frankrijk, is de met zilver ingelegde doos volledig versierd met parelmoer. De voorliefde van het tijdperk voor vergulde luxe wordt ook getoond in Japans kintsugi-bladgoud keramiek en met goud gedetailleerd porselein uit China, met een Qilin-beeldje uit het bewind van de keizer Qianlong.

Qilin Statue, around 1736-1796 - A-2014-0953-JT.jpg
Cartier Clock, 1927, 27898 - Cartier A-0012-001 (c) MAD, Paris.jpg
Van links naar rechts: Qilin beeld, rond 1736-1796 - Cartier klok, 1927.

"Luxes heeft een culturele benadering van het idee van luxe, wat niet noodzakelijkerwijs geassocieerd is met consumentisme. In feite loopt de geschiedenis van museumobjecten parallel met het idee van schatten en het museum als een plaats van uitzonderlijke, kostbare objecten", aldus directeur en curator van het museum Olivier Gabet. "De reactie van het museum op en de connectie met de luxe-sector is een universele uitbeelding met kunstwerken uit Japan, China, Egypte, Afrika en Amerika, die de mondiale wereld van vandaag en de plaats van luxe daarin illustreren.", vervolgt hij.

 

"Van ecologie tot diversiteit, luxe zal steeds minder materieel worden en het idee van ervaring - ontdekking, individuele reflectie en de eigen definitie van luxe - zal de nadruk worden in de wereld van morgen."

De 19e eeuw - bekend om zijn creatieve en technologische vooruitgang - krijgt een speciale feature in The Salon 1900, het museumpaviljoen met art nouveau-lambrisering van de hand van architect en interieurspecialist George Hoentschel. Tijdens deze periode revolutioneerde de Britse modeontwerper Charles Frederick Worth - bekend als de "vader van de haute couture" - de industrie met op maat gemaakte stijlen van zijn gelijknamige House of Worth. Zijn ontwerpen worden tentoongesteld samen met een aantal andere symbolen van 'chique luxe' - Chanel's 'little black dress' en Métiers d'Art-looks, Jean-Michel Frank's decor van inlegwerk in stro, confectiekleding van Hermès , Christian Dior en Louis Vuitton, evenals iconische sieraden van Van Cleef & Arpels en Cartier.

Chanel Métiers d’art Look 84, 2018 by Karl Lagerfeld.jpg
Christian Dior Resort 2020 collection, Look 102 by Maria Grazia Chiuri.jpg
Links: Chanel Métiers d'Art 2019. Rechts: Christian Dior Cruise 2020.

"In de oudheid ging luxe over waarden, zoals religie en handel van zeldzame materialen. De afgelopen anderhalve eeuw had luxe banden met nobel vakmanschap van zowel speciale objecten als zeer eenvoudige, transcendente objecten", legt Gabet uit. "Er was een grote culturele verschuiving aan het einde van de 19e eeuw toen schoonheid gelijk werd gesteld aan eenvoud, in plaats van de weelde van het Victoriaanse tijdperk. Naast deze modaliteiten zijn sociale idealen van luxe veranderd, in navolging van verschillende momenten in de tijdlijn en beide visies geïntegreerd. . "

Een van de moderne highlights van luxe is een vitrine van de flagshipstore van Tiffany & Co. op New York's Fifth Avenue, die is ontworpen door kunstenaars Robert Rauschenberg en Jasper Johns. De display toont een diamanten armband die over de rand van een houten steiger ligt te rusten. Bagage en accessoires met logo's lijken ook luxe te illustreren, terwijl de tentoonstelling zich subtiel afvraagt of merkcaché bepaalt wat echt het meest stijlvol is.

Tiffany & Co, Robert Rauschenberg and Jasper Johns Vitrine, 1957, Photo_Luc_Boegly_2020-017.jpg
Tiffany & Co., Robert Rauschenberg en Jasper Johns Vitrine, 1957.

"Het is belangrijk om de realiteit van luxe te beoordelen om de wereld van vandaag beter te begrijpen, zoals hoe tijd, ruimte, reizen, vrijheid en liefde allemaal luxueus kunnen zijn", zegt Gabet. "De tentoonstelling geeft ook aanwijzingen dat het idee van luxe en het voorwerp op zich iets is dat we willen behouden, doorgeven en doorgeven - het idee van erfgoed maakt creativiteit belangrijk voor de toekomst. Van ecologie tot diversiteit, luxe zal steeds minder materieel worden en het idee van ervaring - ontdekking, individueel reflectie en de eigen definitie van luxe - zullen de nadruk worden in de wereld van morgen."
 

Luxes heeft een allesomvattende kijk op luxe door de eeuwen heen, van de Oudheid tot de dag van vandaag. De tentoonstelling geeft een overzicht van vele definities van wat uniek en selectief is van aard en binnen een groot aantal culturen. Uiteindelijk kan dit grootse ideaal misschien het beste worden gezien en begrepen door de ogen van tijd, context en uiteindelijk de toeschouwer.

Luxes is tot 2 mei 2021 te zien in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs.

Tags

Recommended posts for you