Food

Waarom is er geen perfect dieet?

Iedereen is anders.
person human noodle pasta food

Mediterraan, Keto, Paleo, koolhydraatarm ... er zijn genoeg diëten, maar welke is de beste? Het hangt af van wie het vraagt, omdat er niet één enkele benadering is voor gezond eten, volgens een nieuwe studie van King's College London.

Mensen reageren zo verschillend op eten, dat men een persoonlijk plan nodig heeft. Het onderzoek van de universiteit heeft tot doel de effecten van genetica, het microbioom en leefstijlfactoren op het metabolisme te onderzoeken. Met andere woorden, wat voor de één een gezond dieet is, kan voor een ander zelfs schadelijk zijn.

 

 

Maar wat is het beste dieet voor mij?

Uit de studie bleek dat het perfecte dieet niet bestaat. Twee weken lang gaven de wetenschappers 1.102 gezonde mensen identieke maaltijden en bekeken hun metabole reacties. De onderzoekers keken naar verschillen in bloedglucose (suiker), insuline en triglyceriden (vet) niveaus van mensen om zo te kijken naar een verhoogd risico op gewichtstoename, diabetes en hartaandoeningen.

Er waren grote verschillen in de reacties van mensen op dezelfde maaltijden. Sommige mensen hebben een snelle en langdurige toename van de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels ervaren, wat gepaard gaat met een risico op gewichtstoename en diabetes. Terwijl bij anderen vet urenlang in hun bloed bleef, wat gepaard met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Interessant is dat deze studie ook identieke tweelingen onderzocht, die ook op heel verschillende manieren op hetzelfde voedsel reageerden. Dit suggereert dat genen niet zo'n grote rol spelen als aanvankelijk werd gedacht. Dit is positief - als je genen een grotere rol zouden spelen, zou je minder controle hebben over je reactie op voedsel en, uiteindelijk, het risico op ziekte.

 

 

Slaap, lichaamsbeweging en darmgezondheid

De onderzoekers volgden ook de slaap-, bewegings- en hongerniveaus van de vrijwilligers gedurende de twee weken.

Deze factoren speelden een grote rol bij het bepalen hoe gezond een dieet is voor een individu. Maaltijden waren ook een belangrijke factor. Sommige mensen hadden bijvoorbeeld een betere stofwisseling tijdens het ontbijt, voor anderen maakte het tijdstip van de dag niet uit.

Dit betekent niet dat je groenten en fruit moet skippen en moet bezwijken voor een dieet van junkfood en frisdrank (waarvan de schadelijke effecten al zijn aangetoond in voedingsonderzoek). Maar door een persoonlijkere benadering voor een dieet te volgen. Daardoor zal je in staat zijn langer en gezonder te leven.

 

 

Wat opvallend is aan dit onderzoek, is dat we alleen controle hebben over factoren als slaap, darmgezondheid, lichaamsbeweging en maaltijden. Als we toegang hebben tot dit soort informatie over onszelf, kunnen we positieve veranderingen aanbrengen om ons risico op gewichtstoename, diabetes en hartaandoeningen te verminderen.

Kunnen we de resultaten van deze studie dus als een grote verandering zien, in de manier waarop we in de toekomst "gezond eten" benaderen? Hoewel deze studie en de bevindingen indrukwekkend zijn, is dat niveau van gepersonaliseerde voeding nog steeds een relatief nieuw concept en is er meer onderzoek nodig.

 

\

Recommended posts for you