The Chocolate Maker: het eerste Belgische bean-to-bar chocoladeatelier is geopend in Gent
België, een land dat alom bekend staat om zijn uitzonderlijke chocolade, zet een volgende stap met de opening van The Chocolate Maker in Gent. Dit eerste bean-to-bar atelier van het land, geleid door een van de meest veelbelovende talenten in de Belgische chocoladewereld, Jannes Deduytschaever, belooft een nieuwe standaard te zetten. Naast uitzonderlijke chocolade, is het atelier ook een esthetisch pareltje om te bezoeken.
Jannes Deduytschaever, bekroond tot beste chocolatier van Vlaanderen door Gault&Millau en recentelijk geëerd met zilver als "Chocolate Personality of the Year", heeft zijn passie voor chocolade omgezet in een innovatief concept dat de hele keten van chocoladeproductie omarmt. In The Chocolate Maker beheerst hij elk aspect van het proces, van de selectie van de biologische en fairtrade cacaobonen tot het malen en concheren van de chocolade. “Het maken van chocolade is een kunstvorm”, zegt Jannes. “Net zoals een wijnmaker elke druif verfijnt, probeer ik het beste uit elke cacaoboon te halen.”
Belgische talent
Jannes is geen onbekende in de Belgische chocoladescène. Na ervaring te hebben opgedaan bij Chocolatier M in Knokke, opende hij in 2020 zijn eigen zaak, Chocolatier Deduytschaever, in Gent. Hier kon hij zijn eigen visie ontwikkelen en experimenteren met smaken. Zijn partner, Karen Van Lysebeth, stapte al snel mee in het project, waarbij zij zich richt op de zakelijke kant.
Met The Chocolate Maker, hun tweede zaak, bouwen Jannes en Karen verder op dat succes, maar dit keer met een nog diepere toewijding aan de kunst van het chocolademaken. Het bean-to-bar concept geeft hen de volledige controle over het productieproces, waarbij ze cacaobonen rechtstreeks van boeren in onder andere Vietnam, Oeganda en Nicaragua importeren. Deze aanpak garandeert een eerlijke prijs voor de boeren en een product volledig naar eigen hand.
Perfectionisme
De aandacht voor detail is overal zichtbaar. Van het fermenteren en drogen van de bonen tot het roosteren en concheren – elk stapje in het proces wordt uitgevoerd met een bijna obsessieve precisie. Dit perfectionisme proef je terug in de chocolade. “Ik volg geen trends,” zegt Jannes. “Ik wil pure smaken creëren die de essentie van cacao naar voren brengen.” Hier zal je dus geen witte chocolade vinden, omdat deze de authentieke cacaosmaak maskeert.
Graffitistraatje
Het bean-to-bar principe draait om het volledig beheersen van elk aspect van het chocolademaken. Bij The Chocolate Maker gebeurt dat allemaal ter plekke, in een iconisch pand in het beroemde Graffitistraatje in Gent. Jannes had al lang zijn zinnen gezet op een plek in dit iconische steegje, maar aanvankelijk leek niets beschikbaar. Het lot besloot op een dag anders. Hij zag een leegstaand pand en klopte op de deur. Een vrouw deed open, maar liet hem weten dat het niet te huur was. "Ik wandelde enigszins teleurgesteld weg, toen ze plots boven een raampje open deed en zei dat het wél te koop stond. We hebben vervolgens drie uur lang op een bankje buiten gepraat over mijn passie, toewijding en toekomstvisie. Daarna heb ik het kunnen kopen."
Nu kunnen bezoekers hier niet alleen terecht chocolade kopen, maar ook het hele proces met eigen ogen volgen. "Ik droomde er altijd van om met kwaliteitsvolle grondstoffen te werken", vertelt Jannes. “Dit concept, op deze plek, geeft me de vrijheid om te experimenteren en het beste uit elke boon te halen.” Naast de ambachtelijke chocoladerepen biedt de winkel ook specialty koffie aan van de Brusselse koffiebranderij Wide Awake.
Studio Contekst
De inrichting, ontworpen door Studio Contekst, straalt dezelfde combinatie van vakmanschap en innovatie uit die ook in de chocolade zelf te vinden is. Met rauwe natuurstenen, op maat gemaakte chocolademallen en een rustieke toonbank, weerspiegelt de ruimte perfect de filosofie van Jannes en Karen: eenvoud, kwaliteit en duurzaamheid.
Werregarenstraat 4, 9000 Gent
Open van dinsdag tot zondag, 10:00 – 18:00
Maandag gesloten