Het nieuwe Roca House op Ibiza: restaurant, bakker en zwembad van Belgische hand
Hotspot met Belgische toets op Ibiza: Roca House is een eclectisch huis met een winkel, bakkerij en restaurant onder leiding van de Limburgse ex-sterrenchef Bart Thoelen.
Werner Vanherle, Bart Canini, Dirk van de Haar en Bart Thoelen, drie Belgen en een Nederlander, hebben werkelijk al hun interesses in Roca House gebundeld. Je kan er dagelijks terecht voor een heerlijk ontbijt, lunch of diner, maar ook om boodschappen met lokale producten te doen, vers brood en ijs te halen of te ontspannen bij het zwembad. Een soort clubhuis van de nabijgelegen enige golfclub op het eiland, een tweede thuis voor de bewoners van Roca Llisa, gelegen tussen het bruisende Ibiza-stad en Santa Eularia, maar ook een plek die je als vakantieganger kan bezoeken om de uitgebreide menukaart te ontdekken.
Wisselende Mediterrane kaart
Verantwoordelijk voor de gerechten: Bart Thoelen, die de glamourwereld van Dubai na acht jaar achter zich heeft gelaten voor de (open) keuken van Roca House. Hij deed in het verleden ervaring op bij De Belig van Benny Serdons en behaalde later een Michelinster voor zijn eigen zaak in Zuid-Frankrijk. “In Dubai miste ik de Zuiderse sfeer van Europa. Toen ik gevraagd werd om op Ibiza te komen koken, twijfelde ik niet. "Het voelt als thuiskomen", vertelt Bart ons op het terras van Roca House. Hij serveert een uitgebreide Mediterrane kaart op basis van producten van het eiland. Er wordt gegrild, op open vuur gekookt en gefermenteerd met veel aandacht voor de regionale keuken. “De gerechtjes para compartir kunnen in verschillende maten en vormen gepresenteerd worden. Gasten kunnen zo het menu zelf kunnen samenstellen.” Het aanbod is ook dynamisch; Bart wil af en toe een gerecht veranderen zonder de hele kaart in één keer te vernieuwen. “Zitten er morgen mooie druiven aan de takken? Of kan ik ergens plots een mooie verse vis afnemen? Dan wil ik snel kunnen schakelen.”
Grote focus op kunst
De bezieler van Roca House is Creneau International, een design and build agency met vier restaurantconcepten in België, Dubai en nu dus ook op Ibiza. Veel van het meubilair is zelf ontworpen en geproduceerd in hun schrijnwerkerij in Hasselt en ook is er extra aandacht besteed aan de curatie van de kunstwerken die er te vinden zijn. Aan de muur prijkt fotografie van de Belgische Valerie Haesen, die daarvoor twee weken op het eiland doorbracht om Ibiza door de lens van Roca House vast te leggen, en er zijn kunstwerken van Eva Lynen en Serge Haelterman doorheen het restaurant. “Kunst is voor ons een breder begrip dan enkel decoratie. Het loopt doorheen de volledige branding van Roca House. Zo wordt elke rekening gepresenteerd op een bill slip met een quote uit de literatuur die aanzet tot denken of conversatie. We hebben daarnaast de ambitie om de kunst in het interieur met elementen uit de jaren 60, 70 en 80 te laten evolueren met de tijd.”
Niet boho chic
Bart leidt ons ondertussen rond in het ‘huis’. Groot is het er niet: er is binnen plaats voor ongeveer vijftig gasten, buiten honderd. Ook is er naast het zwembad met ligbedden nog een apart aperitief gedeelte om de avond of dag te verlengen. Op het moment van ons gesprek wordt er nog een ofyr barbecue naast het zwembad geïnstalleerd; een ontwerp met een groot, cirkelvormig kookoppervlak rondom een centraal vuur om vlees, vis, groenten en fruit te bereiden. Het is duidelijk dat hier een grote focus ligt op topproducten uit de buurt, een huiselijke sfeer en goede bediening. “We zijn de enige Belgen met een restaurant op Ibiza. Voor ons was het dus belangrijk om niet iets ‘typisch Ibiza’ te doen. Want we zijn niet van hier. Roca House is daarom niet boho chic. Roca House is eclectisch. Het is onze eigen creatie waarin we het beste van verschillende stijlen combineren.”
Avenida del golf, s/n, 07819 Roca Llisa
@rocahouseibiza
rocahouse.es