Kerstrecept: peperkoek met vruchten van Maison Kayser
Bereidingstijd: 15 minuten over 2 dagen.
Kooktijd: 2 uur en 5 minuten.
Rusttijd: 24 uur.
Ingrediënten:
Voor de cake:
- 140 g bloem
- 15 g aardappelzetmeel
- 1⁄2 zakje bakpoeder
- 1 afgestreken theelepel zuiveringszout
- 2 el. rum
- 30 g in blokjes gesneden gedroogde abrikozen
- 30 g in blokjes gesneden gekonfijte sinaasappelen
- 30g in blokjes gesneden ontpitte pruimen
- 30 g hele amandelen, geblancheerd
Voor de siroop:
- 80 g basterdsuiker
- 80 g honing
- 4 steranijs
- 1⁄4 theelepel piment
- 1⁄2 stokje kaneel
Voorbereiding:
Maak de siroop de dag ervoor klaar:
Doe alle ingrediënten voor de siroop in een steelpan en laat 5 minuten sudderen op een zacht vuurtje met 12cl water. Laat 24 uur trekken.
De volgende dag:
Zeef de siroop door een theezeefje. Verwarm de oven voor op 160°C (th. 5-6). Meng in een grote kom de bloem met de maïzena, het bakpoeder en het bicarbonaat. Voeg de siroop toe en klop goed. Giet de rum erbij en spatel het fruit en de amandelen er met een soepele spatel door.
Beboter de cakevorm en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
Giet het beslag erin en laat het 2 uur bakken.
En voor de minder moedigen is peperkoek verkrijgbaar in de bakkerijen van Kayser: 29 € per kilo of 13,50 € voor een heel brood van 400 gram.
Chau. de Waterloo 656, 1050 Elsene.