De ijsjes-kaart van Antwerpen: waar haal je de lekkerste?
Noord
Crèmerie Germaine op het Eilandje
Tijdens een bezoekje aan het Museum aan de Stroom (MAS) is het zeker de moeite waar een tussenstop te maken bij Crèmerie Germaine voor overheerlijke Italiaanse gelato. Oprichter Jan Vandewiele deed zijn kennis op aan de Gelato University in Bologna en die kwaliteit proef je! Naast gelato kan je er ook ijspralines en ijstaarten krijgen.
Nassaustraat 13, 2000 Antwerpen
Saropie aan de Lange Beeldekenstraat
Saropie, voorheen Frozen Art, serveert traditioneel Afghaans ijs in de vorm van torentjes (zoals ze dat ook in Afghanistan doen). De basis van het ijs is kardemom en saffraan die je kunt combineren met achttien toppings, zoals besjes of pistache, en op kunt eten aan een van de paar tafeltjes binnen of op het kleine terrasje buiten.
Lange Beeldekenstraat 111, 2060 Antwerpen
Oost
Borgo Gelato in Borgerhout
In 2017 onstond Borgo Gelato als een kleine eenmanszaak in Borgerhout uit een grote liefde voor Italiaanse gelato. Het ijs wordt elke dag vers bereid en er wordt gebruik gemaakt van (h)eerlijke chocolade. Ijsjes worden niet geserveerd per bolletje, het ijs - denk aan smaken zoals vegan cocos stracciatella of moemoes rijsttaart - wordt met een spatel op je gewenste grootte van potje of hoorntje geschept.
Sint-Janstraat 50, 2140 Antwerpen
Crèmerie Germaine in Zurenborg
Je leest het goed, Crèmerie Germaine heeft ook een vestiging in Oost! Een plan om een tweede zaak te openen had oprichter Jan Vandewiele niet, maar nadat Gelateria Savini de Dageraadplaats verliet, vond hij het belangrijk om een nieuwe ijsjeszaak te openen. Onder dezelfde naam en hetzelfde concept: Italiaans gelato op basis van melk én vegan melk.
Dageraadplaats 29a, 2018 Antwerpen
Zuid
Gelato Giuliano op de Marnixplaats
Verfijnde ambachtelijke ijs met een verfrissende twist vind je 7/7 bij gelatobar Gelato Giuliano aan de Marnixplaats. De meeste gelato en sorbets zijn hier gemaakt op basis van vers fruit, zoals de gelato met vijgen of yoghurt passievrucht. Daarnaast zijn er ook steeds meer klassieke smaken aanwezig, zoals koffie, stracciatella of chocolade. En er zijn sinds 2024 ook een aantal vernieuwende flavors, zoals een sorbet op basis van citroen en basilicum of een gelato met matcha green tea. Gelato Giuliano heeft een heerlijk terras om te vertoeven, maar heb je geen zin om de deur te verlaten, dan kun je ook bestellen via Uber Eats of Deliveroo.
Karel Rogierstraat 1, 2000 Antwerpen
Milad in de Kloosterstraat
Voor ijsjes met een Midden-Oosterse twist kan je terecht bij Milad in de Kloosterstraat. Serateh Pourjavan opende ijssalon Milad tijdens de lockdown en werd als snel de Ottolenghi van de ijsjes genoemd. Ontdek nieuwe smaken als safraan-rozenwater-pistache, koffie-kardemon of tahini-stracciatella.
Kloosterstraat 120, 2000 Antwerpen
De IJsmaker op de hoek van de Nationalestraat en Kronenburgstraat
Vanuit Rotterdam naar Antwerpen; De IJsmaker is the new kid on the block. Smaken gaan van stroopwafel tot bourbon vanille die je bestelt met behulp van AI! Je hoort het: het gaat er hier net even anders aan toe.
Nationalestraat 168, 2000 Antwerpen
Centrum
Foubert op de Grote markt
Foubert ontstond in Sint-Niklaas en in 2015 werd er een tweede permanente vestiging geopend in Antwerpen. Geniet van het uitgereide aanbod van smaken en weekelijkse specials. Naast twee ijssalons heeft Foubert ook een hele reeks ijskarretjes.
Sint-Aldegondiskaai 42, 2000 Antwerpen
ToiToiToi Crème Glace in de Lange Koepoortstraat
De koffiemakers van ToiToiToi brengen ons ook... IJs! In het pand naast de koffiezaak aan de Lange Koepoortstraat kun je op woensdag tot en met maandag van 13.00 tot 21.00 uur terecht voor een kleine selectie, bijzondere smaken. Het ijs wordt dagelijks vers gedraaid door Borgo Gelato uit Borgerhout naar hun eigen recept en ze hebben meerdere vegan en gluten vrije opties.
Lange Koepoortstraat 36, 2000 Antwerpen
Philip’s Biscuits in de Wilde Zee
Philip's Biscuits is ontstaan uit een droom om artisanale koekjes een nieuw leven in te blazen. Maar wist je dat ze ook schepijs en heuse Ice Pearls verkopen? Dat zijn praline's die in 15 verschillende smaken komen, maar dan van ijs! Het schepijs komt in smaken zoals Antwerpse handjes (what else...), speculoos, vanille en praline.
IceLab NiceCream op het Theaterplein
IceLab NiceCream Creations in hartje Antwerpen is de eerste gelateria in de Benelux die enkel plantaardige ijsjes aanbiedt. Hun huisbereide, artisanale gelato is gemaakt met liefde voor mensen, dieren en de planeet. Aan de recepten hebben ze maar liefst een jaar lang hard gewerkt: ze gebruiken natuurlijke, pure, en zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Verwacht je daarom aan smeuïge, romige, Italiaanse, vegan gelato...
Oudevaartplaats 38, 2000 Antwerpen