Herfstrecept: zoete en hartige geroosterde vijgensalade
Chef Saayaan van restaurant ORA geeft ons zijn tips voor een uitgebalanceerd, lekker en uniek recept, namelijk een geroosterde vijgensalade.
Voor 4 personen.
Bereiding: 30 minuten.
Ingrediënten:
Voor het gerecht:
- 10 zwarte vijgen
- Een seizoensgebonden groene salade
- 100 g walnoten
- 80g suiker
- 150 g rode kool
- Witte azijn
- Een rode ui
- 100 g mascarpone
Voor de dressing:
- 50 g sesamolie
- Citroensap
- Honing
- Zout en peper
Bereidingswijze:
Snij 8 vijgen kruiselings in op het bovenste gedeelte, breng op smaak met zout, peper, olijfolie en rooster ze 4 min op 180 graden. Laat afkoelen.
Snijd de overige 2 vijgen in achten en zet apart.
Doe voor de gekarameliseerde walnoten de suiker in een pan en maak een droge karamel, bedek de walnoten, verdeel ze over een bord en laat afkoelen in de koelkast. Snijd voor de augurken de rode kool fijn.
Doe 100 g suiker, 200 g witte azijn en 300 g water in een pan. Breng aan de kook. Doe de kool vervolgens in een pot en giet de hete vloeistof erover. Laat enkele uren staan. Je kunt deze techniek met elke rauwe groente uitvoeren en dus meerdere jaren bewaren.
Klop de mascarpone los en breng op smaak met peper, zout en olijfolie. Doe het mengsel in een zak en vul de ingesneden vijgen.
Snijd de rode ui in de lengte in 4, zorg ervoor dat de schil en de wortels behouden blijven. Kruid met peper, zout, olijfolie en honing. Zet het 25 minuten in de oven op 180 graden.
Voor de vinaigrette: meng de honing, sesamolie en citroensap met een garde. Daarna de zout en peper.
Opdienen:
Leg de salade in een bak en voeg de geroosterde vijgen met mascarpone, de rauwe vijgenkwarten, de augurken van rode kool, de geplette gekarameliseerde walnoten en de waaiervormige uienkwarten toe. Giet vervolgens de vinaigrette erover.