Sommelier Elise De Waele van Brasserie Ruislé is bekroond tot ‘Ruinart Sommelier 2022’
De 2022 editie van Maison Ruinarts Belgische Sommelier Challenge bracht op 28 november 27 sommeliers van prestigieuze Belgische restaurants samen rond één doel: de impact van de kurk op de champagne begrijpen. De meest veelbelovende kandidaat leek de 24-jarige Belgische Elise De Waele te zijn van Brasserie Ruislé-Onzen Hof.
Zou jij wijnen kunnen herkennen en zorgvuldig beschrijven, daarbij enkele culinaire combinaties bedenken en de ideale serveertemperatuur bepalen? Wellicht is het dan een idee om je meer te verdiepen in de Belgische Sommelier Challenge van Maison Ruinart. 27 sommeliers van prestigieuze Belgische restaurants deden een blinde degustatie van vier niet-mousserende wijnen, met als doel chardonnays van topkwaliteit te vergelijken met Dom Ruinart 2010, die eveneens op basis van chardonnay is vervaardigd. De nieuwste Vintage Ruinart Blanc de Blancs: Dom Ruinart 2010 behaalde onlangs de eerste plaats op de Supreme World Champion Champagne 2022.
De deelnemers namen de fysieke eigenschappen van dit poreuze, maar extreem stabiele materiaal onder de loep en analyseerden de invloed ervan op de signatuur van een wijn. Daarbij moesten ze de wijnen herkennen, beschrijven, culinaire combinaties bedenken en de ideale serveertemperatuur bepalen.
Wie er met de titel vandoor ging, werd beslist door de vakjury met Florence Boubee Legrand, oenoloog van Ruinart, Charlotte Crul, winnares van de Ruinart Sommelier Challenge 2021, Kristel Balcaen, DAE Alumni Relations Coördinator HOWEST/DipWSET, sommelierconsultant, oprichtster van Wine & Words en Belgium’s Wine Lady 2018, Jasper Van Papeghem, wijnspecialist bij Bottleadvice, Beste Sommelier van België 2017/2018, winnaar van de Ruinart Trophy 2017 en auteur van ‘Biologisch, Dynamisch, Natuurlijk?’, en Stéphane Dardenne, Beste Sommelier van België 2022 en hoofdsommelier van restaurant l’Air du Temps.
Dit alles vond plaats is een uiterst passende omgeving: de atelierwoning van kunstenares Sophie Cauvin in Sint-Genesius-Rode, waar L'Officiel België vorig jaar het 100-jarig jubileum vierde. De Belgische kunstenares werkt uitsluitend met natuurlijke materialen zoals aarde, klei, stenen en mineralen en gebruikt een kleurenpalet dat gedomineerd wordt door wit, zwart, oker en beige.
Het was de veelbelovende Elise De Waele die won. Ze heeft momenteel haar eigen zaak Brasserie Ruislé in de Kasteelstraat in Ruiselede die ze runt met haar stiefvader tevens chef-kok sinds juli 2021. Ervaring deed ze op bij de Karmeliet, Hertog Jan, Sans Cravate, The Ritz en The Savoy in Londen en Royal Champagne hotel & spa. Maar waarschijnlijk horen we binnenkort nog meer van haar, want ze mag zich dankzij haar winst opmaken voor een unieke vierdaagse stage in de champagnestreek en kennismaken met de wereld van Maison Ruinart.