Dit is hoe je de beste wijn uitkiest
Als het op wijn aankomt, zijn er zoveel dingen waarop je moet letten dat we vaak niet weten waar te beginnen. Daarom heeft auteur en sommelier Maryse Chevriere (@freshcutgardenhose) een interessante gids opgesteld je om op een eenvoudige manier een te begeleiden door de wereld van de wijn, te beginnen bij de wijnstokken. "Cogli acino" van EDT is een toegankelijke en bekwame handleiding die zowel liefhebbers als de meest deskundige fijnproevers te hulp schiet met tips om de beste wijn uit te kiezen met de meest speciale smaken combinaties. De wortel van de druivenboom vertelt hoe dezelfde soort druif, totaal verschillende facetten kan vertonen, afhankelijk van de ondergrond waarin de plant groeit. Hier zijn enkele tips van Cheviere en de Italiaanse wijnen die je deze zomer wilt proeven:
1. Let op de bronvermelding
Sommige informatie op het etiket kan wel eens misleidend zijn, zeker als het gaat om de soort druif. Producenten hebben vaak de neiging om de focus te leggen op het gebied, maar niet te vermelden over welke soort druivensoort het gaat (dit is vooral vaak het geval bij Italiaanse en Franse wijn). Vraag daarom in de wijnwinkel voor wat meer informatie om eventuele twijfels weg te nemen, of laat je leiden door de kennis van een sommelier. Wees in ieder geval nooit bang om uitleg te vragen.
2. Neem foto's van etiketten van wijnen die je lekker vindt
Een fantastische wijn vinden die je gehemelte betovert, is een moment dat een foto verdient als aandenken. Het is handig om een album te maken in je gsm waarin je de foto's van je favoriete wijnen verzamelt. Op die manier kan je het etiket thuis wat beter bestuderen en vergelijken welke kenmerken van de wijn hem nu net zo goddelijk maken. Als je een echte kenner wilt worden, kan je ook de etiketten van niet zo speciale wijnen opslaan om te leren herkennen welke aspecten naar jouw smaak zijn en welke niet zo belangrijk zijn.
3. Controleer het alcoholgehalte
Er is een regel om ongeveer te kunnen weten welk type wijn er in een bepaalde fles zit. Het is namelijk zo dat hoe lager het alcoholgehalte is, hoe minder suiker er werd verwerkt tijdens het gistingsproces en hoe zoeter de wijn zal zijn. Vanzelfsprekend is dus een wijn met een hoger alcoholgehalte, een drogere wijn. Dit is natuurlijk zonder de aroma's en de fruitigheid van de wijn mee in rekening te nemen. Deze hangen af van de druivensoort en de productietechniek. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals zeer fruitige wijnen met een hoog alcoholgehalte, rijpe rode wijnen die door veroudering droog zijn geworden of likeurwijnen die extreem zoet zijn en een hoog alcoholgehalte hebben. In principe is een wijn vanaf 12% droog, tussen 10% en 12% halfdroog en bij minder dan 10% zoet.
4. Weet hoe je je smaak moet omschrijven
Bij confrontatie met een zeer uitgebreide wijnkaart, weten minder ervaren personen zich vaak geen raad en vragen ze de sommelier meteen om hulp. Zeggen dat je een "goeie" of "lekkere" wijn wilt drinken, is echter niet genoeg om hem te begeleiden bij het kiezen van een wijn die aan jouw smaak voldoet. Wees dus specifiek en gebruik omschrijvingen als droog, vol, fris, hartig, fruitig of iets dergelijks om je smaakt te omschrijven. Op die manier kan de sommelier, samen met de combinatie van gerechten die je bij de wijn wilt eten, de meest geschikte wijn aanbevelen. Bereid je voor om je woordenschat uit te breiden.
5. Ontdek deze Italiaanse lekkernijen
Sommige wijnen worden de laatste jaren steeds populairder. Enkele voorbeelden zijn de vele rosé-variëteiten uit Italië, zowel de wijnen als de bubbels. Dit is het geval bij de mousserende wijn charmat rosé brut van Valdo, met zijn fijne en uiterst levendige perlage in de mond en met intense tinten van appels en aardbeien. Je kan ook de "Paradise Edition"-versie proberen, waarvan de fles versierd is door de New Yorkse kunstenaar Ceci Johnson.
Een andere populaire rosé, is de elegante 11 minutes van Pasqua Vini. Het is een blend tussen de inheemse wijnstokken Corvina en Trebbiano di Lugana met Surah en Carménère, waar de zachte persing de beste smaak van de druif vrijgeeft die zo kenmerkend is voor de wijn.
Als je in het Pozzolengo-gebied verblijft aan het Gardameer, is het de moeite waard om Croara del Lago eens te proberen, de nieuwe interpretatie van Trebbiano di Lugana van Santa Sofia. Het boeket van deze hartige wijn is fris en levendig in de mond, terwijl de aangename tropische ontertoon het het perfecte drankje maakt om op het strand mee te klinken.
Over bubbels gesproken, de hit van de zomer wordt ongetwijfeld de onevenaardbare Foss Marai. Net als Marai de Marai Extra dry, is het een fijne mousserende wijn met een elegant en veelzijdig karakter en een intens fruitig profiel dat licht en gemakkelijk te drinken is.
Ten slotte is bubbels uit de bergen van het merk Trentodoc een klassieker die 54 mousserende wijnhuizen vertegenwoordigt, afkomstig van de adembenemende Dolomieten, met wijnstokken die groeien op een hoogte tussen 200 en 800 meter.
Probeer Cesarini Sforza's Metodo Classico Brut en San Michael Extra Brut voor een hoogstaande aperitief.