Fashion Week

Protest actie van Gucci model tijdens Milaan fashion week was niet gepland

Een protest actie tijdens Milaan fashion week waar Gucci niks van af wist. Het model hield tijdens het defilé haar handen op met de boodschap: mental health is not fashion.
person sunglasses accessories clothing suit coat long sleeve sleeve evening dress fashion

Dat mode een reflectie is van de heersende Zeitgeist is niks nieuws. Het is dan ook niet verwonderlijk dat merken soms controversiële boodschappen de wereld insturen.

Afgelopen zondag opende de show van Gucci tijdens Milaan fashion week met een nogal surreëel beeld: modellen in dwangbuis gleden over een lopende band de zaal in, terwijl ze levenloos voor zich uit staarden. Eén van de modellen hield haar handen op waarop te lezen was in zwarte stift: mental health is not fashion (mentale gezondheid is geen mode fenomeen). Het model in kwestie is Ayesha Tan Jones en postte na de show een video met volgende boodschap op instagram: “Als artiest en model die voordien zelf met mentale gezondheidsproblemen kampte, zowel als familie en geliefden die lijden aan depressies, angststoornissen, bipolariteit en schizofrenie, vind ik het bijzonder pijnlijk en insensitief van een modehuis als Gucci om dit topic te misbruiken om een modisch moment te creëren. Ik vind het wansmakelijk dat Gucci dwangbuis jassen en uniformen van psychiatrische patiënten gebruikt in hun defilé, terwijl modellen van een lopende band worden gerold als een stuk vlees.

 
 

De PR verantwoordelijke van Gucci verzekerde dat de protest actie niet gepland was en dat het bijgevolg niet om een stunt van het merk zelf gaat.

Terwijl andere genodigden het Italiaanse modehuis openlijk verdedigen op instagram zoals model en actrice Hari Nef: Het was een provocerende reminder aan gesloten instellingen, eerder dan een poging om psychiatrie hip te maken.

Maar wie kan er het best duidelijkheid scheppen rond de controverse dan Gucci’s creative director zelf? Na de show vertelde Alessandro Michele dat hij speelde met het idee van ‘menselijkheid en uniformen’. Een uniform is iets dat je beperkt en je vrijheid afneemt, dat je anoniem maakt, ging hij verder. En een dwangbuis is een uniform in de meest extreme vorm. De dwangbuisachtige jassen van deze show dienden enkel als props en zullen niet verkocht worden.

 
 

Recommended posts for you