Waarom Narcos-producer België als vertrekpunt voor Netflix-serie 'Into The Night' koos
Afgelopen september in 2019 kondigde Netflix zijn plannen aan voor een eerste Belgische Netflix Original. Vandaag wordt de serie "Into The Night" eindelijk losgelaten op het grote publiek. L'Officiel België sprak uitvoerend showrunner Jason George, die de 6-delige serie schreef. De Amerikaan mag als Netflix-scenarist trouwens titels als Narcos en The Protector aan zijn palmares toevoegen.
Wat er nu Belgisch aan deze reeks is? Het apocalyptische verhaal (gebaseerd op de roman van Jacek Dukaj, "The Old Axolotl") start in Zaventem, waar een nachtvlucht met nietsvermoedende passagiers vertrekt naar het Westen, in de hoop een destructieve zon te kunnen ontvluchten. Bovendien is de reeks geregisseerd door een Belgisch duo Inti Calfat en Dirk Verheye (Over Water) en bestaat de cast uit twee Belgen, Jan Bijvoet en Nabil Mallat. Een exclusief interview met de Belgische filmmakers Inti en Dirk over hun Netflix-debuut kan je hier lezen.
Alle 6 episodes van Into The Night is vanaf 1 mei 2020 op Netflix beschikbaar.
Hoe is Netflix bij jou gekomen om Into The Night te schrijven?
- Jason: Ik had al een paar Netflix-series geschreven en toen iemand vroeg wat het volgende is dat ik wil doen, antwoordde ik dat ik iets met een vliegtuig wilde doen. Ik vlieg heel de wereld rond, voor mijn job. Je kent dat gevoel dat, wanneer je op het vliegtuig stapt en kijkt naar medepassagiers en denkt ‘die mevrouw zal in nesten zitten’ of ‘die kerel ziet er cool uit’. Toevallig had Netflix dat boek in het vizier. Toen ik de Poolse producer en schrijver Jacek Dukaj van 'The Old Axolotl' (de roman waarop het verhaal gebaseerd is) ontmoette, zat het meteen goed. We wilden een script schrijven die heel realistisch was.
Waarom was België het vertrekpunt van de serie?
- Jason: Ik ben oorspronkelijk een journalist en ik stelde mezelf de vraag op welke plaats de mensen het meest verschillende talen spreken? En dat bleek gewoon Brussel te zijn. Naast de diversiteit van talen en culturen, heb je ook een aanwezigheid van de Europese Commissie, de NATO etc. Dat was heel belangrijk, om een focus van overal te hebben voor de kijker. We hebben als het ware die meltin pot van talen en nationaliteiten in een blikken doos gespot om er dan eens goed mee te schudden. Dat leek ons cool. Met zo een divers team werken, en vooral Belgen, heeft ervoor gezorgd dat iedereen een invloed heeft gehad op de reeks.
Ben je al vaak in België geweest?
- Jason: Een miljoen keer, ik ben de tel kwijt!
Wat is het vreemdste aan Belgie volgens jou?
- Jason: Wat ik zo fun vind aan België is dat je overal, of je nu in Zaventem of aan een bushalte staat, door een melting pot van talen omringd bent. Dat heb je niet in de States, of in andere delen van Europa. Het Latijnse spreekwoord ‘E pluribus unum’ is het motto van de States, wat ‘uit velen één’ betekent. Ik wilde dat idee uitwerken, een focus op één doel: overleven.
Hoe lang heb je geschreven aan de serie?
- Jason: Zeven maanden. Dat was de tijd nodig om zes episodes te schrijven, aan te passen, te herschrijven, over het perfecte aantal castleden te beslissen. Een van de grootste uitdagingen van de show was om een format te maken dat iedereen kon lezen. Ik denk dat er in de eerste aflevering alleen al 8 of 9 talen gesproken worden. Zoveel talen betekent ook dat het script in zoveel keer vertaald wordt, een enorme uitdaging.
Waar werd de serie opgenomen?
- Jason: Een deel in België, een deel in Noord-Macedonië en een deel in Bulgarije. Op die laatste twee locaties hadden we meer controle over de luchthavens en daar heb je heel grote setlocaties ter beschikking. Het vliegtuig dat gebouwd werd voor de show is ook bijna een exacte kopie van een echt vliegtuig. Daar is bewust voor gekozen. Vaak bouwen ze een veel groter vliegtuig om in alle ruimte te kunnen filmen, maar hier diende alles zo echt mogelijk te zijn. Er is geen enkele shot waar de camera van buiten het vliegtuig filmt, wat wel cool is, omdat het geen echt beeld is, niemand kan op een vleugel zitten terwijl het vliegtuig vliegt. Het was bijna documentaire stijl, de manier waarop we filmden.
Hoe was het om met Inti en Dirk te werken?
- Jason: Super cool! Ze waren zo enthousiast van in het begin. We zaten meteen op dezelfde golflengte: dit verhaal zo echt mogelijk verfilmen.
Waar kwam je inspiratie van voor personages?
- Jason: Als journalist ontmoet je zoveel verschillende mensen, waarschijnlijk put ik daar wel inspiratie uit. En het feit dat Brussel zo divers is, maakte het mogelijk om de personages vorm te geven.
Favoriete personage?
- Jason: Geen enkel personage is dezelfde doorheen de serie. Zo zal je niet ‘the sad one’, ‘the leader’, ‘the brave one’ te zien krijgen. Terenzio is zo onvoorspelbaar, misschien is hij wel het ultieme personage voor mij.
Waarom begint elke scene begint met een liefdesscène van elk personage?
- Jason: Goeie vraag! Die scènes hebben de bedoeling om de kijker te tonen hoe het personage intimiteit en relaties definieert. En dan zie je doorheen de episode hoe dat aspect zich ontrafelt, naarmate je hun persoonlijkheid beter leert kennen.
Heb je de reeks geschreven met een optimistische visie op de mensheid in zo een uitzonderlijk situatie?
- Jason: Mijn hoop is dat de serie in de eerste plaats kijkers entertaint. Maar los daarvan hangt er ook een overkoepelende kwestie over 'Into The Night': kan de mens samenwerken ondanks alle verschillen of gaat hij er alleen voor ten koste van de ander? Ik hoop dat de voordelen van beide uitkomsten zichtbaar worden voor de kijkers, afhankelijk van de situaties in de serie.
Welke 3 dingen zou je zelf meenemen?
- Jason: Weer een fantastische vraag! Ik zou één van mijn favoriete boeken, sushi en foto’s van mn zoontje meenemen. Zaken die je afleiding en steun bieden. Ik was er net nog met mijn vrouw over bezig, over onze plannen na de lockdown. Het liefst willen we gewoon even naar ons favoriete restaurant in de buurt, niks fancy maar wel heel lekker eten. Iets die je comfort brengt in uitzonderlijke situaties, dat doet het voor mij.