BILY: gastronomisch kunstparcours gidst je door hartje Brussel tijdens het voorjaar 2021
Dringend nood aan nieuwe horizonten ontdekken, je benen ten volle te strekken en je smaakpapillen aan te wakkeren tijdens deze lange winterperiode? Van 29 mei tot 5 juni 2021 biedt het initiatief BILY een kunstparcours aan die een breed scala van ontspannende en dynamische activiteiten heeft opgenomen om het artistieke en gastronomische aanbod van Brussel vanuit een andere hoek te ontdekken.
BILY staat voor "Brussels I love You", het is dus de perfecte route die kunst en gastronomie combineert. Niet te missen. Met een frisse blik op de hoofdstad heeft het project zich in de loop der jaren ontwikkeld en is het nu veelzijdig, altijd met het oog op het delen van, artistieke ontdekkingen en smaakverrassingen.
Voor zijn zesde editie zet BILY vrouwen in de kijker die actief zijn in de wereld van de hedendaagse kunst. Gedurende 8 dagen zal deze route ons meenemen om de artys-wijken van de hoofdstad te ontdekken via een cartografie van de hedendaagse vrouwenkunst, die met de grootste zorg is geselecteerd door de curatoren van BILY. Châtelain, Louise, Abbaye de la Cambre, Porte de Namur, Sablon... Het ideale initiatief om opkomende of gevestigde kunstenaars te ontmoeten. Het hart van de stad wordt verrijkt door een parcours dat bestaat uit meerdere activiteiten en op meerdere plaatsen die de creatieve kracht op nationaal niveau bundelen. Bezoeken aan galerijen (de Irène Laub-galerie, het ISELP-hedendaagse kunstcentrum en de DYS-galerie...), instellingen, expositieruimten, kunstenaarswoningen of -collecties, enz. Wie zich op BILY-pad begeeft, trapt de deur van zowel bekende als onverwachte plaatsen in en scherpt zijn zintuigen aan voor een traject van de begande pistes. Twijfel je nu nog aan het gerucht gaat dat Brussel wel eens tot Culturele Hoofdstad van 2030 zou kunnen worden uitgeroepen?
Naast een verrassende artistieke wandeling, flirt deze ontdekkingstocht ook met de Belgische gastronomie... meer in het bijzonder met het vrouwelijke aspect ervan. Tijdens het openingsweekend zal je vijf chef-koks op het BILY-parcours treffen. Om aan je eetlust en ontdekkingsdrang te beantwoorden, weet dat de vorige BILY editie Erwan Kenzo Nakata, de Gramm-kok, in zijn gelederen had. Dit jaar kunnen we bewonderen:
Anais Gaudemer van Cokoa bij Spazio Nobile (142 rue Franz Merjay)
Alice & Benoit Stas van Brut Food bij Nino Mier Gallery (25 rue Ernest Allard)
Jeremy Girvan van GJ COOK in La Forest Divonne Gallery (66 rue de l'hôtel des monnaies)
Matt Lambert van Maison Lambert in La Patinoire Royale - Galerie Valérie Bach (15 rue Veydt)
Antoine & Alex van KROKET in de Galerie Art 22 (67 place du Jeu de Balle)
BILY is dus de perfecte gelegenheid om de nieuwsgierigheid van fijnproevers en scherpe ogen op te wekken, en vormt een ontmoeting tussen kenners, verzamelaars, professionals, kunstliefhebbers of gewoon iedereen die Brussel eens van een andere kant wil ontdekken. Wat als we je vertellen dat het ook nog eens gratis is?