Art & Culture

De 10 boeken die je moet lezen in 2020 die je mindset zullen veranderen

Niets beter dan je tijdens de winterdagen neervleien in de zetel met een goed boek. Te druk? Laat het een voornemen zijn voor 2020 om meer tijd te maken voor jezelf. Dit is onze selectie met must-reads voor het nieuwe jaar.
couch furniture pillow cushion person human reading

Het moois dat we delen - Ish Ait Hamou

 

Na zijn deelname aan 'Terug naar eigen land' vier jaar geleden, voelde Ish Ait Hamou dat hij nooit meer dezelfde zou zijn. Hij voelde zich boos om de dingen die hij had gezien, boos om de meningsverschillen en de discriminatie in de samenleving. Met die mindset begon hij na zijn intense deelname aan het schrijven van dit boek. Zijn fans werden misschien wat ongeduldig, maar nu vier jaar later heeft hij vrede met zichzelf en mag het resultaat er zijn.

Nadat 'Het moois dat we delen' in oktober amper drie dagen in de winkel lag, stond het al op nummer één. Het is een beklijvend en relevant verhaal over vriendschap en verscheurende keuzes. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Tot ze elkaar leren kennen.

Het boek bestel je hier.

De kunst van het ongelukkig zijn - Dirk De Wachter

Belgisch psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter publiceerde in oktober een nieuw boek, 'De kunst van het ongelukkig zijn'. Sindsdien heeft het de eerste plaats van de bestsellerlijst van non-fictieboeken van de Standaard Boekhandel niet verlaten. Het boek zegt dat we niet mogen streven naar geluk als levensdoel, maar dat we juist op zoek moeten naar zin en betekenis in het leven. Want er is helemaal niets mis met ongelukkig zijn, we zouden de gewonigheid van het leven juist moeten omarmen... Aldus De Wachter. De Wachter spreekt zich regelmatig uit over problemen in de maatschappij en heeft inmiddels een soort supersterstatus verworven in Vlaanderen. De Brusselse rapper Zwangere Guy samplede zelfs stukjes uit zijn lezingen in 'Demain j'arrête' en 'ELLEBOGENWERK' van zijn nieuwste album.

Het boek bestel je hier. 

Sapiens - Yuval Noah Harari

Israelisch historicus Yuval Noah Harari schetst in dit boek een kleine geschiedenis van de mensheid, maar laat je niet door de titel en het onderwerp afschrikken. Het complexe verhaal van de mensheid wordt op een ongelofelijk mooie manier verteld, die makkelijk te volgen is. Het boek was dan ook een gigantische bestseller: het werd meer dan twaalf miljoen keer verkocht en naar meer dan 50 talen vertaald. Het boek werd sterk opgehemeld door niemand minder dan Barack Obama, Bill Gates en Mark Zuckerberg. Als je het nog niet gelezen hebt, wordt dat hoog tijd. 

Het boek bestel je hier

12 regels voor het leven - Jordan B. Peterson

Dit boek is zowel nationaal als internationaal een absolute bestseller. Het beschrijft twaalf levenslessen als medicijn tegen alle chaos in je leven. Psycholoog Jordan B. Peterson is een meester in het verzoenen van oude wijsheden met sociologische kennis en werenschappelijke bewijzen. Het resultaat is een must-read van de bovenste plank. Zo legt hij ons in het boek bijvoorbeeld uit waarom je skatende jongens en meisjes beter met rust laat, wat voor vreselijk lot critici te wachten staat en waarom je een kat altijd moet aaien als je er één tegenkomt op straat.

Het boek bestel je hier

Praten met vreemden - Malcolm Gladwell

Het liet zes jaar op zich wachten, maar het zesde boek is nu eindelijk hier. In 'Talking to strangers: what we should know about the people we don't know' legt Gladwell ons uit waarom we nooit alleen mogen eten en altijd vriendelijk moeten zijn tegen vreemden. Hij analyseert waarom het juist zo moeilijk is om erachter te komen of mensen die we niet kennen liegen en waarom het zo moeilijk is om een indruk te krijgen van onbekenden. Het boek werd gepubliceerd in september, sindsdien heeft het de bestsellerlijst van de New York Times niet verlaten.

Het boek bestel je hier. 

De meeste mensen deugen - Rutger Bregman

Volgens de Westerse cultuur waren mensen doorheen de geschiedenis beesten, egoïsten, verdorven wezens. Bregman ontkracht dit volledig in zijn nieuwste boek, met inzichten uit de psychologie, economie, biologie en archeologie. 'De meeste mensen deugen' is revolutionair en herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst. Bregman laat zien dat we niet geneigd zijn tot het slechte, maar juist tot het goede en zo'n boodschap kunnen we allemaal wel gebruiken.

Het boek bestel je hier.
 

Het no-nonsense meditatieboek - Steven Laureys en Mathieu Riccard

Dit boek is voor iedereen die anno 2019 nog sceptisch is over meditatie. Neuroloog Steven Laureys was dat namelijk zelf ook. Tot zijn leven werd omgegooid en hij, ten einde raad, zelf begon met mediteren. De resultaten waren verbluffend. Als neuroloog analyseerde hij de effecten van het mediteren op zijn brein zijn bevindingen zijn indrukwekkend. Dankzij meditatie was zijn brein veranderd: hij had meer witte hersenstof, een grotere hersenactiviteit, bepaalde delen waren groter en meer getraind. Laureys is er dan ook van overtuigd dat meditatie een schoolvak zou moeten zijn. Dit boek is niet louter een lofzang aan meditatie, het beargumenteert op wetenschappelijke wijze de positieve effecten van mediteren op ieders welzijn. 

Het boek bestel je hier. 

 

Let op mijn woorden - Griet Op de Beeck

Het werk van Griet Op de Beeck wordt verfilmd, bewerkt voor toneel en is vertaald naar negen talen. 'Let op mijn woorden' is haar vierde roman, over hoe de start van iemands bestaan onontkoombaar het vervolg ervan bepaalt. Het is het tweede deel van een trilogie, over dezelfde problematiek maar vanuit een ander perspectief. Na het eerste boek was er enorm veel commotie over het gebruik van het woord 'misbruik', maar Op de Beeck liet zich daardoor niet stoppen. Deze dappere roman is even ontroerend als vermakelijk. 

Het boek bestel je hier. 

De lijst - Servaas Bingé

Ben jij voortdurend op zoek naar manieren om gezonder te eten en te leven? Dan is dit boek iets voor jou. Dokter Servaas Bingé kiest voor een structurele aanpak in 'De lijst'. In de wetenschap dat diëten vaak gedoemd zijn om te falen, ontwikkelde hij een onderbouwde methode waarmee je je voedingspatroon kan optimaliseren. De opzet is simpel maar streng: gedurende 10 dagen ga je enkel eten wat er op De Lijst staat, dit is de eliminatiefase. Daarna worden er stap voor stap gezonde voedingsmiddelen geïntroduceerd die ervoor zullen zorgen dat je je beter en energieker zal voelen. Het doel van het boek is de gezondste versie van jezelf vinden. 

Het boek bestel je hier.

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) - Philippa Perry

Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In deze bestseller geen klassieke opvoedtips. Neen, Philippa Perry beantwoordt in dit boek de grote vragen over de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren, zonder oordelend te zijn. Ze doet dit op basis van haar rijke ervaring van 20 jaar als therapeute, wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder. Ze woont in Londen met haar echtgenoot en heeft een volwassen dochter. 

Het boek bestel je hier. 

 

1 / 10

Recommended posts for you