Mode

Dit Belgisch merk ontwerpt 100% circulaire zonnebrillen

Circulair zonnebrillenmerk Yuma Labs komt weer op de proppen met een nieuwe collectie kwalitatieve zonnebrillen met een hoge UV-bescherming, die goed zijn voor het milieu. Hun missie: ‘De zonnebrillen van morgen, gemaakt van het afval van gisteren.’
clothing apparel person human sunglasses accessories accessory female

Dat de mode-industrie uiteindelijk zal evolueren naar een circulair productieproces is al langer duidelijk. De ene merken springen al sneller op de kar mee dan de andere. Het Antwerps merk Yuma Labs is daar een mooi voorbeeld van en lanceerde deze week nog een crowdfunding om daar een extra duwtje in de rug bij te krijgen.

Het zonnebrillenmerk heeft een 100% circulaire collectie ontworpen. Één uniseks model van de nieuwe collectie, genaamd ‘Lazlo’, is tijdens de crowdfunding alvast te koop. Zo financier je mee aan de productie en het circulaire proces van de collectie, terwijl je een nieuw, stijlvol exemplaar aan je collectie zonnebrillen toevoegt. Hoe weet je nu of dat ene model jou goed zal staan? Daar bedacht Yuma Labs ook een oplossing voor. Met hun Instagramfilter kan je de zonnebril alvast virtueel passen vooraleer je hem bestelt.

Nochtans is dit geen nieuw terrein voor Yuma Labs. In 2017 lanceerde het merk voor het eerst een crowdfunding voor hun allereerste collectie, waarbij in amper 6 uur het beoogde bedrag gehaald werd.

Duurzaam betekent niet minder modieus, integendeel: ‘We hebben 2 transparante en 2 gekleurde versies van het model’, vertelt Lenja Doms van Yuma Labs. ‘Deze laatste zijn moeilijker te recycleren en dus ook duurder. De reden dat we toch twee gekleurde opties aanbieden, is het besef dat we als duurzaam alternatief genoeg keuze moeten geven aan onze klanten. We willen tonen dat je als bewuste consument niet moet inboeten op stijl en comfort als je kiest voor een circulair, duurzaam item.’

1597249797535380-Yuma-Labs2.png.jpg
©Yuma Labs

Wat is circulariteit nu eigenlijk? De zonnebrillen worden gemaakt van gerecycleerd plastiek. Wanneer je bril aan het einde van zijn leven komt, stuur je hem gewoon terug op naar Yuma Labs met de gratis return stikker en zij gaan dan opnieuw aan de slag met het materiaal om er weer een nieuwe bril van te maken. Zo blijft het materiaal in omloop, is de cirkel rond én krijg jij korting op je volgende zonnebril.

‘We zorgen ervoor dat afval nooit opnieuw afval moet worden’, legde Lenja Doms uit.
 

De Lazlo is te koop via Indiegogo.

Recommended posts for you