8 voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C om je dieet een boost te geven
Er bestaat geen twijfel meer over het belang van goede voeding om het lichaam gezond te houden. Hiervoor wordt het begrijpen van voedingsmiddelen en hun voordelen essentieel om een uitgebalanceerd dieet te behouden. Inname van vitamine C biedt bijvoorbeeld verschillende gezondheidsvoordelen en helpt zelfs om het immuunsysteem te versterken.
Volgens voedingsdeskundige Karla Confessor heeft vitamine C antioxiderende eigenschappen, helpt het bij het genezingsproces en wordt het beschouwd als een geweldige huidverjonger, waardoor rimpels en uitdrukkingssporen worden verminderd. Bovendien kan het helpen het LDL-cholesterol (het 'slechte' cholesterol) en triglyceriden te verlagen.
Hoe voeg je het toe aan je routine? "Elke dag goede hoeveelheden fruit en groenten eten", legt Karla uit. "Deze voedingsmiddelen bevatten een bepaalde hoeveelheid vitamine C, waardoor het gemakkelijker wordt om in de dagelijkse behoefte te voorzien." We nodigen de nutroloog uit om een lijst samen te stellen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, check welke en ontdek hun vele gezondheidsvoordelen!
Citroen
"Citroen wordt altijd vermeld als rijk aan vitamine C, het is geen wonder dat het een favoriete vrucht is voor ochtendshots", onthult Karla. Daarnaast versterkt citroen de immuniteit, bevordert het de opname van ijzer, vermindert het de kans op hart- en vaatziekten en is het goed voor de huid.
Rood fruit
Bessen zijn niet alleen rijk aan vitamine C, maar ook uitstekende antioxidanten!
Mango
Naast een vrucht die rijk is aan vitamine C, heeft mango nog andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid! "Het is rijk aan pectine, een oplosbare vezel die de bloedsuikerspiegel kan verlagen", legt Confessor uit. Maar de voedingsdeskundige onthult ook dat het noodzakelijk is om het fruit met mate te eten.
Kool
Kool is zonder twijfel een compleet product dat verschillende voordelen voor het lichaam met zich meebrengt. Naast dat het rijk is aan vitamine C, verbetert het het immuunsysteem, vermindert het zwelling in het lichaam, reguleert het de darm en verbetert het de darmflora.
Kool draagt bij aan de gezondheid van botten en tanden, dankzij de samenstelling die rijk is aan calcium en fosfor. En de lijst met voordelen is echter nog lang niet voorbij. Volgens de voedingsdeskundige is de groente rijk aan chlorofyl, glucosinolaten, polyfenolen en vitamines, waardoor het een rol speelt bij kankerpreventie. Boerenkool voorkomt ook vroegtijdige veroudering en vermindert het vasthouden van vocht.
Kiwi
Kiwi's zijn een geweldige vrucht om in de voeding op te nemen, naast vitamine C is het rijk aan vitamine E en K, heeft het een lage glycemische index, antioxiderende werking, weinig calorieën, anti-kanker, ontstekingsremmend, versterkt de immuunsysteem.
"En een curiositeit die velen niet weten, is dat kiwi's voedingsstoffen bevatten die de productie van serotonine stimuleren, een neurotransmitter die ook helpt bij het reguleren van de slaap", onthult Karla.
Broccoli
Een superfood met heel weinig calorieën! "Broccoli is rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, zink en natrium en bestaat uit verschillende vitamines A, C, B1, B2, B6, K en voedingsvezels", legt Karla uit.
"Naast dit alles in zijn samenstelling, staat broccoli ook bekend om zijn eigenschappen tegen kanker, omdat het fytochemicaliën zoals isothiocyanaatverbindingen bevat. Onderzoek meldt dat dagelijkse consumptie van broccoli hartaandoeningen voorkomt en zweren en gastritis voorkomt”.
Paprika's
Volgens de nutroloog bevatten alle paprika's een goede hoeveelheid vitamine C, maar de groene bevat het meeste. "Peper is rijk aan vitamines zoals A, B1, B2, C, K, niacine en flavonoïden, die het voedsel antioxiderende, pijnstillende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen geven", legt ze uit.
Tomaat
Tomaten zijn niet alleen een goede bron van vitamine C, ze helpen ook kanker te voorkomen! De reden hiervoor is dat het rijk is aan lycopeen "dat veel meer biologisch beschikbaar is wanneer tomaten worden gekookt of geconsumeerd in de vorm van een saus", legt Karla uit.