Zo maak je Instagram's nieuwste hype, de Dalgona coffee challenge
Instagram, TikTok en Facebook zijn een nieuwe hype rijker. De dalgona coffee gaat al enkele weken viraal op sociale media, beter bekend als de hashtag #dalgonacoffeechallenge. Tijdens de quarantaine en lockdowns overal ter wereld ontstaan tegelijk de meest bizarre en banale 'challenges', waarbij sociale media gebruikers hun versie van een bepaalde challenge posten onder een specifieke hashtag. Maar aan de dalgona coffee challenge hangt wel een beetje cultuur en geschiedenis vast.
Het drankje is gebaseerd op een Indiase drank die bekend staat als Phenti Hui koffie (of geslagen koffie). Het verschil is dat bij het maken van Phenti Hui, de melk over het opgeklopte koffiemengsel wordt gegoten in plaats van het koffiemengsel over de melk te lepelen. Deze koffie bestaat al langer en was vooral populair in Zuid-Korea in de jaren '70 en '80. Maar de koffie werd pas onlangs een wereldwijde hit toen een Zuid-Koreaanse acteur, Jung Il-woo, een eettentje in Macau bezocht in januari dit jaar, waar hij een gelijkaardig, opgeklopt koffiedrankje kreeg dat hem deed denken aan een 'dalgona', een Koreaanse honingraattoffee. Even later werd het drankje tijdens een Zuid-Koreaanse TV-show, Stars' Top Recipe in Fun-Staurant, gepresenteerd waar het aansloeg bij het grote publiek. En zo werd de dalgona coffee geboren.
In Zuid-Korea begonnen foodies, vloggers en bloggers filmpjes te posten van hun zelfgemaakte versie onder de hashtag #dalgonacoffeechallenge. Terwijl de meeste dalgonakoffie's eigenlijk geen dalgona bevatten, een soort honingraat toffee, doet de crèmeachtige textuur wel denken aan een zoete lekkernij. Het goede nieuws? De Dalgona is ontzettend simpel om zelf te maken. Ziehier een dosis inspiratie, hèt dalgona coffee recept èn een video om alle stappen van de bereiding te volgen.
Ingrediënten
- 2 eetlepels instantkoffie
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels water
- Melk (gewone melk of plantaardige melk)
Bereiding
Doe de instantkoffie, suiker en het water in een kom en mix goed tot het mengsel luchtig wordt. Mix bij voorkeur met een handmixer maar met een garde lukt het ook. Vul een glas of mok voor twee derde met koude melk. Voeg het luchtige koffiemengel hier aan toe. Voeg eventueel een paar ijsblokjes toe en roer het geheel. Genieten!