Food

Van zout tot zoet: 4 typische Japanse recepten om thuis te proberen

Maak van jouw keuken een wereldkeuken en dompel jezelf onder in de rijke en smaakvolle cultuur van de Japanse kookkunst!
clothing apparel person human sweets food confectionery meal

De Japanse keuken kent fans over de hele wereld. De verfijnde, Oosterse keuken biedt een brede verscheidenheid aan gerechten, elk met zijn bijzondere, unieke smaak die uitgaat van een nauwgezette bereiding. Ook om die reden is de Japanse keuken sinds 2013 door Unesco is opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

81363549_105531107567422_8496868174948446629_n.jpg
Foto: afspelen / Instagram @aimeesong

Zowel op warme dagen - met lichte gerechten zoals sushi, temaki of sashimi - als koude dagen - met gerechten zoals loempia's, yakisoba, tempura of gegrilde groenten, Japanse gerechten vallen altijd in de smaak.
 

Weet je niet wat doen op een namiddag? Steek je handen uit de mouw en verdiep je in deze verrassende keuken: wij vonden vier  recepten van populaire Japanse gerechten die je gemakkelijk thuis kan uitproberen. Haal je keukenprinses-skills maar boven!

Kip Yakisoba

Yakisoba is een van de meest bekende Japanse gerechten

Ingrediënten:
3 blaadjes snijbiet in reepjes gesneden;
2 eetlepels boter;
2 kopjes kippenbouillon;
1 wortel in reepjes gesneden;
1 kleine broccoli in roosjes gesneden;
1 kleine bloemkool in roosjes gesneden;
1 eetlepel maïszetmeel;
1/2 kopje sojasaus;
300 g kipfilet in dikke reepjes gesneden;
300 g gekookte yakisoba noodles;
zout, peper en fijngehakte bosui naar smaak.

Kruid de kip met peper en zout. Verhit de boter in een grote pan en bak de kippenreepjes bruin. Voeg vervolgens de groenten toe en roer tot alles gaar en krokant is. Doe dan de kippenbouillon en het zetmeel opgelost in de sojasaus. Meng alles en kook op een laag vuurtje (160 °C), tot de bouillon dikker wordt. Meng als laatste de noodles erdoor en strooi de fijngehakte bosui erover.

iStock-1213937214.jpg

Shimeji

Shimeji is een van de meest traditionele en populaire gerechten in Japan, en het is ook gewoon heel eenvoudig en lekker.

Ingrediënten:
200 g shimeji (paddenstoelen);
20 ml sojasaus;
10 ml water;
10 ml extra vierge olijfolie;
5 g fijngehakte bieslook;
4 g geraffineerde suiker.

Doe de sojasaus, suiker en water in een kom, en zet aan de kant. Verhit een pan op 150 ºC en doe er een lepel olie in. Voeg dan de shimeji toe en kook tot hij 'al dente', of beetgaar is. Voeg vervolgens het mengsel toe dat in het kommetje aan de kant staat, kook nog een minuut en strooi de bieslook er dan overheen als finishing touch.

iStock-916494078.jpg

Matcha-ijs met krokante Japanse cookie crumble

Matcha komt veel voor in de Japanse keuken. Het is de poedervorm van groene thee en kan gebruikt worden om verschillende recepten op smaak te brengen, zoals drankjes, koekjes en snoep. Je kan Matcha gemakkelijk in de supermarkt bij ons vinden.

Ijs ingrediënten:
300 g verse room;
275 g gecondenseerde melk;
160 g natuuryoghurt;
20 g matcha.

Farofa ingrediënten:
200 g Japanse sembei-koek;
100 g suiker;
100 g ongezouten boter;
10 g sesamzaad;
zout naar smaak.
 

Meng de gecondenseerde melk, de yoghurt en de matcha in een kom. Klop vervolgens de room totdat je een mengsel krijgt dat lijkt op slagroom. Voeg iets minder dan de helft van deze slagroom toe aan het oorspronkelijke mengsel en roer goed. Voeg dan de rest van de room toe en roer opnieuw. Giet tenslotte het mengsel in een afgedekt kommetje en laat het een nacht in de diepvriezer staan.

Verkruimel voor de Farofa de koekjes en meng de rest van de ingrediënten tot een vochtig meel. Zet het daarna 20 minuten in een voorverwarmde oven op een temperatuur van 150 ºC. Roer tot het mengsel droog is en werk af met een snufje zout. Om te serveren leg je eerst het zout op het bord. Schep het bolletje ijs er op en strooi er een beetje matchapoeder over.

iStock-1174767648.jpg

Tempura garnaal met matcha

Tempura is een geweldige optie om als voorgerecht of tussendoortje te serveren.

Ingredienten:
1 grote garnaal of scampi;
soja-olie;
100 g tempurameel;
40 ml koud water;
zout en matchapoeder.


Voeg in een kom het tempurameel en het water samen en roer tot je een romig mengsel krijgt. Maak dan de garnalen schoon, dip ze in het deeg en bak ze met soja-olie goudbruin. Verwijder tenslotte de overtollige olie en werk af met een snuifje zout en matchapoeder.

iStock-1251333486.jpg

Recommended posts for you