Wist jij dit al over socca, een populaire street food dish in Nice?
Wie graag wegdroomt bij het ongedwongen ritme van La douce France, de geur van de naaldbloemen en in het bijzonder geniet de Méditerrane keuken, moet zeker dit recept voor socca proberen; een soort stevige pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel, olijfolie en water. Het voordeel is dat het hierdoor glutenvrij is. Socca wordt in Nice bereid in een grote pan en daarna doorgegaard in een houtoven.
Nog niet zo lang geleden moest je misschien naar een speciaalzaak om kikkererwtenmeel te vinden, maar tegenwoordig verkopen de meeste supermarkten dit glutenvrije meel. Sommige fabrikanten noemen het garbanzo bonenmeel, maar het is ook te vinden onder de namen gram- of besanmeel op internationale markten. Kikkererwtenmeel zit vol eiwitten, maar geen gluteneiwitten. Het heeft meer tijd nodig om te hydrateren dan andere soorten bloem, dat is waarom de meeste socca meelsoorten een rustperiode nodig hebben alvorens te koken. Verwacht een nootachtige, beany smaak met een heerlijk aroma.
Ingrediënten voor 4 personen
- 200 gr kikkererwtenmeel
- 400 ml water
- Scheutje olijfolie
- 1 tl oregano
- Snuf zout
Aftoppen naar keuze.
Zo maak je het
Doe het kikkererwtenmeel met het water, olijfolie, oregano en een snuf zout in een beslagkom. Meng dit door elkaar met een garde. Laat het beslag een half uurtje staanzodat het indikt. Doe daarna een scheutje olijfolie in een pan en voeg een flinke lepel beslag toe en bak de socca aan weerszijden goudbruin. Zie, nét als een doorsnee pannenkoek.
Kies je liever voor een zoete variant voortaan? Vervang dan de oregano en zout door suiker en honing. Bon appetit!