Food

Shaken, wet, dry martini... Wat is het verschil in bereidingswijze?

No.3 Gin leert je in enkele simpele stappen hoe je thuis de perfecte martini op tafel zet, of hoe je foutloos de elegante cocktail in de bar bestelt. Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die benamingen als wet martini, shaken martini en dry martini?
glass person human home decor goblet

De martini, een elegante klassieker en koning van de cocktails die je op verschillende manieren kan drinken: dry, dirty or wet. Geniet van een geraffineerd evenwicht van eenvoud en verwennerij. Volgens de International Bartenders Association heeft de perfecte martini een 6:1 gin:droge vermout verhouding.

 

Ingrediënten

- 60 ml No.3 London Dry Gin
- 10 ml droge vermout
- 1 citroen of olijf

 

Bereidingswijze

Haal een fles No.3 gin uit de vriezer en giet 60 ml in een mengglas. Voeg 10 ml droge vermout en veel ijs toe. Roer tot het drankje verdund is. Giet in een gekoeld martiniglas. Garneer met een schijfje citroen of een bescheiden olijf. Aan jou de keuze.

NO3 GIN FEB 2021 @lateef.photography-278.jpg

De juiste martini bestellen aan de bar

Als je iets van martini’s kent, weet je dat er verschillende bereidingswijzen bestaan. Het is belangrijk om te weten wat je wilt. Val niet door de mand en bestel het juiste drankje naar wens. Onderstaande begrippen zullen je helpen:

 

Dry martini: een klassieke martini met minder vermout, wat de cocktail een minder zoete smaak geeft. Bestel je je martini extra of bone dry, dan voegt de barman maar 2 druppels vermout toe.

Wet martini: een klassieke martini met meer vermout, wat de cocktail een zoetere smaak geeft.

Dirty martini: een klassieke martini, maar dan met een scheutje olijfsap. Dit geeft de cocktail een troebele kleur, vandaar de naam ‘dirty’ martini.

Stirred: de martini wordt over ijs gegoten en geroerd, zodat de cocktail zo puur mogelijk blijft.

Shaken: de martini gaat in de shaker met voldoende ijsblokken om de cocktail ijskoud te serveren.

Olijf, twist of Gibson: de garnituur geeft de final touch aan je martini. Een olijf geeft je cocktail een zoute smaak, terwijl een twist van citroen voor een citrustoets zorgt. Bestel je een Gibson martini, dan komt je martini gegarneerd met een paar zilveruitjes op een spiesje. Dit geeft je cocktail een subtiele, aardse smaak.

Recommended posts for you