Recept: de 4 klassieke whisky cocktails die je moet kennen
Met de feestdagen voor de deur, is het de perfecte gelegenheid om de inhoud van je drankkast of bar eens grondig te inspecteren en op te ruimen. Bubbels worden steevast als apéro geserveerd, maar waarom niet eens met die fles whisky experimenteren, die je meestal links laat liggen? Dit jaar wordt kerst dan wel in (veilige) kleine kringen gevierd, maar dat neemt niet weg dat het zoals elk jaar een speciale avond wordt. Om de avond alvast goed in te zetten, raden wij aan om met een verrassende aperitief uit te pakken. Ster van de avond: whisky. Haal inspiratie uit deze 4 recepten voor klassieke whisky cocktails met een feestelijke twist.
Winter Highball
Recept
- 50 ml Johnnie Walker Gold Label
- 150 ml ginger ale of spuitwater
- 1 kaneelstokje
- 1 partje sinaasappel
Bereiding
Mix je Johnnie Walker whisky met ginger ale of spuitwater in een highball glas met ijs. Werk af met een partje sinaasappel en het kaneelstokje.
Manhatten
Recept
- 4.5 cl Rye whisky
- 3 cl Martini Rosso
- 1 cocktaillepel Angostura bitters
- 1 cocktailkers
- 1 hand crushed ijs
- 5 ijsblokjes
Bereiding
Koel het glas voor met het crushed ijs. Doe het ijs in een mixglas en roer de rest van de ingrediënten erdoor. Strain de cocktail in het glas en werk af met een cocktailkers.
Talisker Sour
Recept
- 50 ml Talisker 10 Year Old
- 25 ml limoensap
- 1 eiwit
- 15 ml suikersiroop
- 2 venkelpuntjes
Bereiding
Mix alle ingrediënten in een cocktailshaker en top deze af met ijs. Shake goed en zeef in een klassiek Old Fashioned glas. Garneer met de venkelpuntjes en serveer!
Old fashioned
Recept
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 1 tl rietsuiker
- 1/2 cocktaillepel Angostura bitters, sodawater/bruisend water
- 5cl Bourbon whisky
- 1 cl suikerwater
- 6tal ijsblokjes
Bereiding
Snijd met een dunschiller een lange citroen- en sinaasappelzeste in het tumblerglas. Voeg daar de rietsuiker en de Angostura bitters aan toe. Plet de suiker met de achterkant van de cocktaillepel in de zestes. Voeg er een weinig soda een toe en roer tot de suiker oplost. Doe er de Bourbon en drie ijsblokjes bij. Roer goed, zodat er extra smeltwater ontstaat. Doe er de overige ijsblokjes bij met een splash sodawater en het suikerwater. Roer even en garneer met een cocktailkers.