Recept: seizoensgebonden zoete aardappelcrème met geroosterde paddestoelen
De herfst is hèt seizoen voor paddenstoelen. Wanneer we nog een ander geweldig seizoensproduct van de herfst, de zoete aardappel, combineren met lokale champignons, krijg je het meest verse seizoensgebonden gerecht. Succes gegarandeerd! Zo maak je
INGREDIENTEN (voor 4 porties)
500 g aardappelen om te koken, als u geen zoete aardappel wilt toevoegen
1 grote zoete aardappel. Als je deze in je recept gebruikt, verminder dan de hoeveelheid aardappelen tot 250 g.
Zout
Versgemalen zwarte peper
Nootmuskaat om te raspen
3 el boter
500 ml room
400 g verschillende champignons (cantharellen, boleten...)
2 eetlepels extra vierge olijfolie
180 ml portwijn
1 koffietas runds- of groentebouillon
BEREIDING
- Was en kook de aardappelen en de zoete aardappel, met schil op, in zout water tot ze mals zijn, maar zonder uit elkaar te vallen.
- Eenmaal gekookt, laat u ze uitlekken en schilt u ze warm. Doe de boter in een grote pan of pot en voeg de geschilde en fijngesneden aardappelen toe. De warmte van de aardappelen zorgt ervoor dat de boter gemakkelijk smelt, zodat deze in de puree kan worden verwerkt.
- Pureer de aardappel met een vork en voeg beetje bij beetje de room toe, tot de gewenste consistentie is bereikt. Kruid met zout en zwarte peper en voeg wat vers geraspte nootmuskaat toe. Zet opzij.
- Verhit de olie en bak de schoongemaakte champignons (vergeet niet dat champignons krimpen). Kruid met zout en peper en haal ze uit de pan.
- In dezelfde pan die gebruikt wordt om de champignons te koken, voegt u de port en de bouillon toe.
- Kook op matig vuur tot de champignons lichtjes gekrompen zijn. Serveer een basis van aardappelpuree en, bovenop, de champignons met de resterende saus uit de pan.
Smakelijk!